Toate tunurile pe ANI (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 08:45
3512 citiri
Toate tunurile pe ANI (Opinii)

Coalitia impotriva anticoruptiei, majoritara in politica romaneasca, a inregistrat o victorie impotriva unuia dintre marii sai dusmani - Agentia Nationala de Integritate.

Camera Deputatilor a adoptat tacit propunerea legislativa de modificare a legii ANI initiata de senatorul PNL Emilian Francu, potrivit careia demnitarii care detin sub 3% actiuni la o firma nu sunt obligati sa declare contractele cu statul.

"Contractele, inclusiv cele de asistenta juridica, consultanta si civile, obtinute sau aflate in derulare in timpul exercitarii functiilor, mandatelor sau demnitatilor publice (...) se vor declara doar de cei care detin peste 3% din actiunile sau partile sociale ale unei firme care are contracte cu o societate comerciala cu capital de stat sau unde statul este actionar", prevede proiectul de lege.

Senatul este camera decizionala pentru acest proiect, dar daca el a trecut tiptil de Camera, unde Coalitia este mai solida, exista o mare probabilitate ca el sa treaca si de Senat unde doar cateva absente din tabara Puterii sunt suficiente pentru ca treaba sa mearga unsa, asa, ca din greseala.

Nu e nicio greseala. Cei mai multi dintre politicienii romani, o majoritate covarsitoare, ar fi foarte fericiti ca ANI sa aiba soarta pe care a avut-o CNSAS. Adica sa fie intai discreditata si apoi emasculata, pentru ca ei sa-si poata duce la indeplinire linistiti singurul motiv pentru care sunt in politica, adica umflarea conturilor.

Va aduceti aminte in ce chinuri s-a nascut legea ANI si ce presiune externa a fost necesara pentru ca legea sa fie pana la urma adoptata, initial intr-o forma ridicola pusa la cale in buna intelegere de marii juristi ai tuturor partidelor. Abia dupa intoarcerea de la promulgare, PDL a fost nevoit sa accepte o varianta decenta, la a carei diluare se lucreaza acum intens.

Proiectul lui Emilian Francu este doar un inceput, caci se refera, pana la urma, la maruntisuri. Chiar si asa este inacceptabil, caci impiedicarea conflictului de interese tine de un principiu, nu de un procent. Se numeste conflict de interese si la 1% din actiuni, si la 3% si la 100%. Si, apoi, tot felul de artificii juridice pot face ca in spatele celor 3% oficiale sa stea multe alte actiuni trecute pe numele te miri cui.

Marton Arpad vrea cu mult mai mult: declaratii de avere secretizate si contracte imposibil de anulat chiar daca se dovedeste conflictul de interese. UDMR tine strans de proiect, PDL nu accepta, dar nici nu se opune public si fara echivoc, PSD tace strategic si-si freaca palmele. Doar PNL pretinde ca se va opune initiativei, dar, ma intreb, daca liberalii sunt atat de atasati bunei functionari a ANI, ce i-a impiedicat sa se opuna si proiectului colegului lor de partid adoptat tacit in Camera Deputatilor.

Dar nu numai ANI este in vizor. DNA a fost mereu la un pas de desfiintare si USL deja a anuntat ca intentioneaza sa restructureze Departamentul National Anticoruptie. De altfel, Victor Ponta nu se sfieste sa ameninte transparent toti magistratii care ancheteaza acum reprezentanti ai USL.

A existat chiar un proiect de desfiintare a DNA in timpul guvernarii Tariceanu, insa el a fost abandonat de teama clauzei de salvgardare pe care inca Bruxelles-ul o avea la dispozitie. Acum n-o mai are, dar Mecanismul de Cooperare si Verificare si rapoartele pe justitie reprezinta factori inhibitorii. Inca. Pentru ca ura transpartinica impotriva DNA creste cu fiecare peste care pica in plasa si am ajuns in situatia hilara ca absolut toti cercetatii, fie la putere, fie in opozitie, din fotbal sau din medicina, sa se declare victime politice.

Si daca nu poate fi atinsa, deocamdata, institutia, este vizat macar seful ei, Daniel Morar. Dupa ce DNA a dat iama in serparia de la ICCJ, inaltii magistrati contraataca cu o plangere impotriva lui Morar, acuzat ca ar fi dat informatii despre dosare aflate pe rol. Asa ca procurorul sef al DNA urmeaza sa fie, cel mai probabil, anchetat de Inspectia Judiciara, care va face un raport catre CSM, una dintre institutiile cele mai toxice din justitia romaneasca. Cu mare drag i-ar lua CSM gatul profesional lui Daniel Morar, dar cu suflarea Bruxelles-ului in ceafa, e mai greu.

Mai greu, dar nu imposibil. Sistemul ticalosit lupta pentru propria supravietuire, iar cand ANI si DNA ii vor ajunge cu adevarat la os, ma indoiesc ca presiunea Bruxelles-ului va mai fi suficienta pentru a le salva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ANI lege aprobata, #Legea ANI Camera Deputatilor , #ANI