Ziare.com

Trei primari, acuzati de conflict de interese si abuz in serviciu

Joi, 18 Iulie 2013, ora 14:36

   

Trei primari, acuzati de conflict de interese si abuz in serviciu
Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta conflictului de interese de natura administrativa si penala, precum si savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in cazul a trei primari din judetela Buzau, Giurgiu si Valcea.

Astfel, Marian Apostol, primarul comunei Naeni (Buzau), este acuzat ca a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, intrucat, in timpul exercitarii mandatului a avizat plata a 3 facturi emise de catre societatea in cadrul careia acesta detine calitatea de asociat unic si sotia sa functia de administrator, in suma totala de 3.532,03 lei.

Constantin Dumitru, primarul Comunei Floresti - Stoenesti (Giurgiu), a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa si penala, intrucat, in timpul exercitarii mandatului, avand un interes personal de natura patrimoniala, a incheiat cu societatea in cadrul careia fratele acestuia detine functia de administrator contracte in valoare totala de 78.849,52 lei, arata inspectorii anticoruptie.

In plus, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Constantin Dumitru a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei.

Totodata, Dumitru Draghici, primarul comunei Salatrucel (Valcea), este acuzat ca a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa si penala, intrucat, in calitate de Primar al Comunei Salatrucel, Jud. Valcea, a semnat un contract de arendare, incheiat intre Primaria Salatrucel si Asociatia locala a crescatorilor de bovine, ovine, porcine si albine Salatrucel (asociatie in cadrul careia acesta detinea functia de presedinte), in baza caruia Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Valcea a acordat asociatiei, in perioada 2010 - 2012, subventii in cuantum de 1.314.467,93 lei.

Si in cazul sau s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de Codul Penal al Romaniei, precum si a infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice asimilate infractiunilor de coruptie, prevazuta si pedepsita de art.132 din Legea nr. 78/2000 si art. 248 din Codul Penal al Romaniei.

Persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistati sau reprezentati de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Toate cele trei persoane au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

"Persoana [...] fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese [...] este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica [...] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului", prevede legea.

C.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1039 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La primarii

se inghesuie sa candideze numai infractori smecheri si electoratul fraier ii alege. Iar acesta este rezultatul.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor