America nu isi poate permite sa piarda aceasta batalie! Nici noi (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 10:45
10179 citiri
America nu isi poate permite sa piarda aceasta batalie! Nici noi (Opinii)

Daca privim ceea ce se intampla in Romania intr-o stricta ecuatie interna, cred ca gresim fundamental. Stiu ca suntem obisnuiti sa traim pe mica noastra insula un pic autista, dar probabil ca acesta este unul dintre pacatele noastre.

Am auzit tot felul de explicatii pentru furtuna penala perfecta, cu imense consecinte politice, pe care o traim. Cea mai frecventa: ca ar fi vorba despre petarade electorale si de aici marea temere ca totul se va potoli dupa alegeri. Cred ca sunt explicatii in cheie minora, care pierd din vedere imaginea de ansamblu.

Romania este intr-o ecuatie regionala foarte complicata ajunsa in faza in care necesita terapie intensiva. Ani de zile Occidentul a fost amortit in privinta Rusiei pe care, cu mare superficialitate, a considerat-o subiect inchis. Dovada vizibila a acestei credinte a fost felul in care banii si firmele rusesti s-au interconectat cu economiile europene.

Dar a existat si o parte invizibila, asupra careia cel putin contrainformatiile romanesti si poloneze au atras permanent atentia fara a fi luate cu adevarat in considerare, asa cum nu au fost luate in considerare informatii care puteau anunta dezastrul din 11 septembrie.

Si aceasta parte invizibila a fost infiltrarea de catre Moscova a centrelor de putere din multe tari europene. Ca Budapesta-Moscova a devenit deja o autentica axa nu mai este un secret. Sofia nu se simte nici ea mai bine.

Romania nu avea cum sa scape, fiind practic granita UE si NATO. Este legitima preocuparea de a cauta infiltratii serviciillor romanesti in politica si presa din Romania, dar cel putin la fel de legitima ar fi preocuparea de a-i cauta pe cei ai Moscovei.

Iar cea mai facila forma de infiltrare este coruptia. A spus-o cu subiect si predicat adjunctul Victoriei Nuland: coruptia este autostrada pe care Putin inainteaza spre inima Europei. Omuletii verzi nu sunt doar cei cu pusti in mana din estul Ucrainei.

Cu Putin la portile cetatii, Occidentul s-a trezit din apatie. Victoria Nuland anunta in primavara o ofensiva fara precedent impotriva coruptiei. Este implicit o ofensiva impotriva infiltrarilor rusesti. Asta nu inseamna ca toti cei acuzati de coruptie sunt agentii Moscovei, sa nu exageram. Dar cu totii vulnerabilizeaza grav un sistem care astfel devine cu mult mai accesibil oricaror infiltrari.

Iar America, si asa cu mult prea pasiva atata vreme, chiar nu cred ca isi poate permite sa tina o usa larg deschisa pentru Vladimir Putin, una care duce si la scutul sau antiracheta.

Romania a avut din nou, se pare, un noroc istoric, acela de a redeveni un element geostrategic cheie. Jocul nu se reduce acum la harjoneala interna pe interese politice electorale sau de alta natura. Jocul este cu mult mai mare, este o ofensiva de eliminare a unei vulnerabilitati majore intr-un razboi care de fapt a inceput deja in singura forma in care el este posibil astazi. Un detasament de corupti poate fi mai eficient decat o divizie de tancuri.

De aceea, cred ca, indiferent de rezultatul alegerilor, ofensiva fara precedent a DNA impotriva coruptiei va fi greu de oprit. Sub evident scut american, echipa dnei Kovesi dinamiteaza placa tectonica dupa placa tectonica a coruptiei, dezactiveaza unul dupa altul centrii vitali ai sistemului ticalosit. Oricine va incerca sa o opreasca cred ca va intra inclusiv in coliziune directa cu interesele vitale ale SUA.

Cine intelege acest lucru mai are o sansa sa se salveze, pentru ca Washingtonul chiar nu cred ca isi poate permite sa piarda aceasta partida pentru ca ar urma consecinte incalculabile.

Asta nu inseamna sa ne culcam pe-o ureche, ca apara altii anticoruptia din Romania, pentru ca batalia nu e totusi castigata si nu va fi cu adevarat castigata fara noi, principalii ei beneficiari. Primii care apara reduta anticoruptiei ar trebui sa fim noi, constienti de raul pe care acest cancer il face de 25 de ani acestei tari si de catastrofa care ne paste daca aceasta reduta cade totusi.

Asa ca votul pe care urmeaza sa-l dam la viitoarele alegeri cred ca trebuie sa fie, in primul rand, dincolo de prestatiile foarte slabe ale candidatilor, unul pentru anticoruptie, pentru a inchide autostrada lui Putin.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#DNA anticoruptie Nuland, #axa Budapesta Moscova Sofia , #anticoruptie