Cum nu combate Guvernul coruptia

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 Iulie 2016, ora 11:58
4229 citiri
Cum nu combate Guvernul coruptia

Mai avem o strategie. Anticoruptie. Nu ca nu aveam. Aveam din 2012. Dar asta e noua. Teoretic, pentru ca ea seamana destul de bine cu precedenta. Nu e rea, masurile sunt de bun simt, unele de inspiratie "bruxelleza", precum publicarea agendei ministrilor.

Si? Ma tem ca e, cum se zice, ca apa sfintita, nici nu ajuta, nici nu strica.

Avem nici noi nu mai stim cate strategii in toate domeniile, economie, aparare, justitie. Unele cerute de UE, altele din proprie initiativa, din prea plinul viziunii proprii. Dar, dupa cum spune prof. univ. dr. Gabriela Dragan, director general al Institutului European din Romania, "nu strategiile lipsesc in Romania. Gandirea strategica, insa, da, lipseste".

Eu nu vad nimic epocal, cu adevarat revolutionar adus de aceasta noua strategie. Si nici nu are cum. Discursurile de la lansare au fost si ele pline de platitudini remestecate.

"Fara o schimbare de atitudine din partea noastra, ca beneficiari ai serviciilor publice din sanatate si educatie, nu o sa reusim sa eliminam coruptia, mai ales indiferenta", spune premierul. Trebuie sa punem accentul pe preventie, spune ministrul Justitiei. Cu siguranta.

Dar cum se face preventie in mod concret, cum poate fi schimbata atitudinea? Cum facem, deci, ca strategia aceasta la fel ca strategia din 2012 sa nu ramana doar o litera pe hartie. Pentru ca o revolutie se face efectiv, nu doar pe hartie.

Simplul fapt ca la 4 ani dupa precedenta strategie anticoruptia este, dupa cum spune dna Pruna, brand de tara mi se pare cea mai buna dovada ca ea a esuat de fapt, ca accentul a ramas pe reactia la fapta, nu pe prevenirea faptei, iar trecerea aceasta cu adevarat necesara nu tine de o strategie sau alta, ci de vointa de a incepe cu lucrurile simple si evidente.

Spune dl Ciolos ca e necesara schimbarea de mentalitate. Desigur, dar eu nu o vad posibila cat timp suntem prizonieri in hatisul, adesea absurdul legislativ. Daca reduci procedurile, reglementarile, hartiile, reduci automat si verigile coruptiei. Guvernul Ciolos a inceput ceva, dar insuficient, mai ales cat timp vorbim despre aceiasi oameni.

Sa schimbi mentalitati cu aceiasi functionari, straturi peste straturi in ministere, adusi de puteri succesive si uitati acolo, clienti mai mici, clienti mai mari, nepotei si amante? Nu merge. Indiferenta, incompetenta sau stupiditatea marunta a functionarului aproape ca te obliga sa alegi calea scurta.

Pana cand nu va intra cineva cu buldozerul in sistemului bugetar functionaresc care sa fie auditat, evaluat pe toate partile si pe toate criteriile, diminuat drastic prin informatizare si simplificare legislativa nici sa nu ne gandim ca schimbam cu bagheta magica si strategia geniala ceva.

Apoi, in fiecare minister cate un grup de lucru ar trebui sa ia la mana toate hotararile judecatoresti, toate rechizitoriile care privesc respectiva institutie pentru a descoperi bresele din legi, din proceduri, din regulamente.

Vulnerabilitatile sistemului sunt mereu fortate si, daca cineva ar avea curiozitatea sa le studieze temeinic, ar descoperi probabil tipare fixe favorizate de reglementari care trebuie schimbate.

Eu as fi preferat ca Ministerul Justitiei sa vina cu rezultatul unei asemenea analize in locul unei noi strategii.

Daca cineva mi se pare ca a spus ceva cu adevarat notabil cu ocazia lansarii strategiei, acela a fost ministrul Educatiei, prof Mircea Dumitru: "Toate masurile propuse nu vor putea functiona, daca nu vom dezvolta o cultura integrata a valorilor, a integritatii si a eticii.... Insistam poate prea mult asupra transmiterii de informatii si prea putin pe formarea de caractere."

Da, de la educatie si formare de caracter porneste totul si este exact ceea ce scoala romaneasca nu face. Dimpotriva, as zice.

Si, din acest punct de vedere, cred ca dl Ciolos ar fi facut o anticoruptie cu mult mai eficienta decat 10 strategii una peste alta, daca il schimba cu mult mai devreme pe Adrian Curaj, permitand unui ministru adevarat sa inceapa reforma educatiei, si daca nu pastra in Guvern un ministru precum "Apud" Toba, suspectat de plagiat, ceea ce inseamna exact ceea ce spune ministrul Dumitru: lipsa de caracter.

Asadar, daca vrei preventie anticoruptie adevarata, te apuci de simplificare legislativa concomitent cu astuparea breselor din legislatia de toate felurile, te apuci sa triezi numeric si calitativ functionarimea si incepi o educatie temeinica.

Cat timp niciuna nu se intampla cu adevarat, imi pare rau, nu dau doi bani pe nicio strategie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#strategie anticoruptie justitie , #anticoruptie