Lupta pentru dreptul la coruptie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:55
7162 citiri
Lupta pentru dreptul la coruptie (Opinii)

Ura celor mai inalti judecatori ai acestei tari impotriva DNA a dat pe afara si s-a inchegat intr-o reclamatie halucinanta depusa la CSM impotriva lui Daniel Morar.

Magistratii ICCJ il acuza pe seful DNA ca i-a criticat in cadrul unei emisiuni de la televiziunea publica. Mai precis, Morar s-a aratat nemultumit de faptul ca marile procese ajunse la cea mai inalta instanta a tarii treneaza pana la termenul de prescriptie, ca judecatorii acuzati de coruptie se retrag rapid la pensie si incaseaza lunar chiar mai multi bani decat atunci cand erau in activitate, ca sistemul de promovare la Inalta Curte ar trebui schimbat. Adica exact ceea ce scrie in aproape fiecare raport pe Justitie emis in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Judecatorii ICCJ socotesc ca aceste critici "au accentuat, in mod nejustificat, decredibilizarea activitatii instantei supreme in opinia publica (...) Fara a nega dreptul publicului de a fi informat si, in anumite cazuri, de a contesta modul de desfasurare a activitatilor judiciare, reamintim ca atat judecatorii, cat si procurorii au obligatia legala de a apara reputatia profesiei lor si de a se abtine de la orice acte de natura a afecta increderea cetatenilor in corectitudinea actului de justitie".

Propozitia aceasta aminteste izbitor de scrisoarea adresata de Gabriela Birsan membrilor CSM si in care le reprosa ca, in pofida trecutului comun, au aprobat efectuarea perchezitiei la ea acasa.

Adica oricat de mare e buba, important nu e sa o tratam, ci sa o tinem bine ascunsa, iar revoltatoare nu este existenta, ci deconspirarea ei. Privita dintr-o lume normala, aceasta este o mentalitate de neinteles.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, califica drept "derutant" (in prudentul limbaj diplomatic) faptul ca declaratii referitoare la eficienta sistemului judiciar pot provoca o ancheta a Inspectiei Judiciare.

Asta cu atat mai mult cu cat faptele, cifrele confirma afirmatiile lui Daniel Morar. Romania este una dintre cele mai corupte tari din Europa. DNA face dosare pe banda rulanta, lovind nediscriminatoriu si la tabara Puterii, si in cea a Opozitiei.

In 2009, Parchetul Anticoruptie a trimis in judecata 244 de dosare, in 2010 au fost finalizate si trimise in instanta un numar aproape dublu - 402. Printre inculpati se numara 11 demnitari, 13 magistrati, 19 avocati, 34 de politisti si 66 de jandarmi. Condamnarile? In 2010 au fost pronuntate 142 pentru diverse fapte de coruptie. Mai bine de jumatate dintre ele, adica 79, sunt pedepse cu suspendare.

Nu cred ca aceste cifre mai au nevoie de vreun comentariu, dar ma intreb daca de-abia ele n-ar trebui sa provoace anchete la sange ale Inspectiei Judiciare.

Asta ca sa nu mai vorbim despre retinuti in mari dosare de coruptie, care sunt eliberati pe banda rulanta de judecatori. Cel mai cunoscut caz este al Vioricai Costiniu care judeca in continuare dosarele DNA si elibereaza retinuti dupa ce sotul ei a fost saltat de procurorii anticoruptie in cazul Voicu.

Culmea culmilor si a tupeului, Asociatia Magistratilor, condusa de d-na Costiniu, l-a reclamat si ea pe Daniel Morar la CSM.

Dar aceasta reclamatie ne duce direct la cauza enervarii ICCJ, enervare care nu are nimic de-a face cu principiile si cu imaginea, vezi Doamne, a justitiei. Judecatorii sunt nu doar enervati, sunt terifiati de penetrarea procurorilor lui Daniel Morar in serparia din cea mai inalta instanta a tarii.

11 judecatori ai Inaltei Curti sunt anchetati pentru coruptie. Seful sectiei penale a ICCJ a iesit rapid la pensie dupa ce a fost acuzat ca ar fi avertizat o judecatoare pe numele careia emisese mandat de interceptare a convorbirilor telefonice.

Inalta Curte, roasa de coruptie si imoralitate pana la maduva, nu da doi bani pe imaginea justitiei, caci daca ar fi asa ar fi oripilata in primul rand de aceasta infectie sinistra. Este insa terifiata si furibunda pentru atacul la casta pana acum imuna.

Judecatorii cu roiuri de muste deasupra caciulilor ar face acum orice sa-l blocheze pe Daniel Morar. Cu orice pret si prin orice mijloace. Nu este o batalie pentru imagine, este una pentru supravietuire. Cei mai inalti judecatori ai acestei tari lupta cu ferocitate pentru dreptul la coruptie, imoralitate, ticalosie si imunitate la lege.

Iar in acesta batalie, judecatorii au un aliat de nadejde - clasa politica, beneficiara de prim rang a putregaiului din instante. Legea care inaspreste regulile de numire a judecatorilor tocmai la Inalta Curte de Casatie si Justitie numai ce a fost trantita in Senat, cu complicitatea tuturor partidelor, in timp ce Adrian Nastase demasca furios atacul politc al DNA impotriva ICCJ.

Toate acestea nu sunt derutante. Sunt teribile!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#judecatori instanta suprema coruptie, #judecatori ICCJ Daniel Morar, #judecatori DNA atac , #anticoruptie