Newsweek: Lupta impotriva coruptiei din Romania ar putea face mai mult rau decat bine

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 21:20
7935 citiri
Newsweek: Lupta impotriva coruptiei din Romania ar putea face mai mult rau decat bine

Surse guvernamentale insista ca lupta impotriva coruptiei, ce a dus la inchiderea unui numar de politicieni importanti, in ultimele luni, ar putea face Romaniei mai mult rau decat bine, cauzand o "oprire economica" consecventa, se arata intr-un articol Newsweek.

Pe hartie, orasul-port Constanta pare o poveste economica de succes, PIB pe cap de locuitor fiind cu 16 la suta mai mare decat media tarii, in mare parte datorita investitiilor care curg in diverse domenii, noteaza Luke Dale-Harris, in articolul sau pentru Newsweek.

Asemenea dezvoltare a fost posibila sunt conducerea neortodoxa a primarului Radu Mazare, subliniaza autorul, amintind ca acesta a fost arestat in luna aprilie si ca cicatricile carmuirii sale sunt vizibile peste tot, inclusiv in centrul istoric, despre care spune ca pare un oras abandonat, si in cozile de la usile spitalelor.

The New York Times: Mania anticoruptiei din Romania (Video)

Newsweek il citeaza pe fostul europarlamentar si sef ANAF Sebastian Bodu, care spune despre Mazare ca "este rege in Constanta", iar "orasul este imperiul sau". "A instaurat un sistem unde orice initiativa economica trebuie sa treaca prin el. Acum ca a fost arestat, nimic nu se intampla, nimeni nu stie ce sa faca", a mai precizat Bodu.

Dale-Harris subliniaza popularitatea inca foarte ridicata de care se bucura Radu Mazare, care ar putea parea nepotrivita, insa adauga ca, in Romania, ideea ca coruptia este singura cale de a asigura dezvoltarea economica este inradacinata.

Radu Mazare si-a dat demisia din PSD (Video)

In timp ce DNA le incurca planurile politicienilor, constant, de mai mult de un deceniu, activitatea institutiei anticoruptie s-a intetit, de cand Klaus Iohannis a fost ales presedinte, in luna noiembrie, mai arata Dale-Harris, in Newsweek, care aminteste si de cazul lui Darius Valcov cu ale sale tablouri de Picasso si Renoir si lingouri de aur.

Ca rezultat, cu amenintarea unei anchete DNA atarnand deasupra capetelor lor, ministrii au devenit ezitanti in a aproba proiecte de infrastructura si investitie, cel putin pentru moment. Astfel, sustine autorul articolului, investitiile publice ca proportie din PIB au scazut la cel mai mic nivel de cand Romania s-a alaturat Uniunii Europene, iar investitiile private au incetinit si ele.

Reuters: Lupta impotriva coruptiei din Romania franeaza investitiile

In acest rastimp, oamenii obisnuiti sunt afectati. De cand a iesit la iveala scandalul dosarului de coruptie Microsoft, de anul trecut, in care sunt implicati numerosi politicieni, scoli si spitale au ramas fara calculatoare functionale, pe masura ce politicienii incearca sa se distanteze de pericol. Situatii similare se intampla si in ce priveste investitii in infrastructura in Bucuresti sau in alte locuri din tara, precum si referitor la satele care iarna raman izolate in zapada.

Ideea ca eforturile anticoruptie fac Romaniei mai mult rau decat bine a devenit suficient de raspandita si inradacinata pentru ca liderii sa atace conducerea DNA. Cand Victor Ponta a spus ca "ne intoarcem in vremea lui Ceausescu sau a lui Stalin", mare parte a vocilor din guvern l-au aprobat, in conditiile in care cumnatul si socrul sau sunt anchetati de DNA.

Lupta impotriva coruptiei ii tine pe doritori departe de politica

Pe masura ce politicienii cand, Guvernul se zbate sa gaseasca oameni care sa ii inlocuiasca, lasand astfel multe pozitii importante fie goale, fie ocupate cu candidati neexperimentati. Un consilier guvernamental chiar a declarat jurnalistului Newsweek, sub protectia anonimatului, ca "oamenii care vor sa intre in politica pentru avantajele economice evita pentru moment, in timp ce aceia cu intentii mai bune nu au nicio intentie sa fie parte a unui sistem corupt. Inseamna ca tara este intr-o oprire economica".

Autorul sustine ca in Romania circula o gluma potrivit careia politicienii intampina linistiti o perioada in inchisoare, astfel incat sa poata petrece timp cu prietenii lor, ramanand increzatori ca, atunci cand vor iesi, imperiile pe care le-au cladit pentru ei insisi in Guvern ii vor astepta in continuare.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#lupta anticoruptie Romania, #politicieni anticoruptie Romania, #Radu Mazare coruptie, #DNA coruptie Romania , #anticoruptie