Se prabuseste o lume in praf si fum (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 19 Octombrie 2014, ora 12:31
15879 citiri
Se prabuseste o lume in praf si fum (Opinii)

Asistam, cred, la mai mult decat un cutremur penal. Asistam la finalul unei lumi, ai carei piloni cad unul cate unul in fum si praf, pentru ca efectele anchetelor soc pe zona adevaratei mari coruptii nu au strict efecte penale.

Faptul ca in final ar putea intra la puscarie niste oameni bine infipti in sistem, ca ar putea fi amputate niste conducte magistrale transpartinice de drenare a banului public se profileaza ca efecte majore. Asa cum un altul ar putea fi si inhibitia in fata tentatiei pe viitor. Catusele sunt cel mai bun gardian al banului public, din nefericire.

Dar cred ca se mai intampla ceva. Vedem prabusindu-se niste centri vitali de putere politica, deocamdata in PSD, insa cred ca vor urma si alte partide. Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc, Ecaterina Andronescu nu sunt niste politicieni oarecare. Ei sunt niste oameni cu uriasa putere in partid, oameni care au dictat politica acestei tari multa vreme.

Viorel Hrebenciuc a fost marele combinator din umbra. Ilie Sarbu este, printre altele, omul care a negociat cu Traian Basescu de fapt marea alianta PSD-PDL din 2008.

Sa-i vezi fie adusi cu jandarmii, fie iesind livizi din sediul DNA are in primul rand un efect psihologic devastator. Daca ei au cazut, cine se mai poate simti in siguranta, aparat? Si atunci scapa cine poate! In degringolada creata inclinatia spre colaborarea izbavitoare cu procurorii este din ce in ce mai mare si se ridica tot mai multe brazde.

Pe de alta parte, la nivel politic incepe dinamitarea placilor tectonice. Cand liderii aluneca, ostile se regrupeaza. Cu adevaratii centri de comanda vulnerabilizati, grupul e greu de tinut. Si de aceea poate fi de asteptat ca dupa alegeri sa asistam la o majora regrupare de forte, indiferent de rezultatul scrutinului, regrupare care sa genereze noua majoritate necesara unui nou premier care sa nu depinda de centrii de putere de pana acum. Si aceasta majoritate nu poate aparea decat daca sistemul actual de putere reala este spart.

Si cred ca asta poate reprezenta jumatate din sansa Romaniei de a se salva. Cealalta jumatate este insa problematica. Cine vor deveni noii centri de putere?

Nu visez la o politica facuta de maicute neprihanite. Dar ma intreb daca este posibila inlocuirea actualului sistem de putere pe care DNA ni-l devoaleaza in toata splendoarea cu unul mai curat si mai profesionist? Greu de spus, greu de evaluat ce mai este recuperabil din actuala clasa politica, dar in acelasi timp trebuie sa admitem ca fara ea nu se poate. Politica se face totusi doar cu partide si politicieni.

Pana la urma, singura mea speranta realista tine de ceea ce ne-a salvat cam intotdeauna. Presiunea externa. Avem, ce ironie fara margini!, sansa de a fi intr-un context regional complicat care ne face importanti. Fiind importanti, trebuie sa fim tara sigura, ca sa fim tara sigura, este necesar un sistem politic si de putere acceptabil.

Si atunci cred ca presiunea externa ar putea determina ca aceasta reasezare dupa sfarsitul lumii la care asistam sa duca nu la ceva ideal, in mod cert, dar la ceva mai bun, adica mai putin corupt, mai rational si mai profesionist.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#anchete DNA coruptie Romania, #Hrebenciuc Sarbu mafia retrocedarilor, #dosar licente Microsoft coruptie , #anticoruptie