Summitul anticoruptie de la Londra: Romania s-a laudat cu DNA si ANI. Ce ne-am angajat sa facem

Joi, 12 Mai 2016, ora 23:09
4796 citiri
Summitul anticoruptie de la Londra: Romania s-a laudat cu DNA si ANI. Ce ne-am angajat sa facem
Foto: site/Guvernul Marii Britanii

Romania a comunicat, in cadrul summitului anticoruptie de la Londra, determinarea de a accelera lupta impotriva coruptiei, accentul urmand a fi pus pe prevenirea, recuperarea creantelor provenite din infractiuni, investitia in educatie si schimbul de bune practici.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, summitul anticoruptie gazduit joi la Londra de catre premierul britanic David Cameron relanseaza fara echivoc lupta impotriva coruptiei ca o prioritate globala si necesara pentru combaterea saraciei si dezvoltarea durabila.

La finalul summitului, tarile participante au reiterat, intr-o declaratie comuna, necesitatea combaterii coruptiei la nivel global.

Premierul Cameron, filmat in timp ce-i vorbea reginei Elisabeta despre cele mai corupte tari din lume (Video)

De asemenea, delegatii prezenti la reuniune isi propun sa foloseasca si sa implementeze acordurile internationale in vigoare si sa transforme combaterea coruptiei intr-o prioritate interna si externa.

Vezi AICI textul declaratiei comune anticoruptie

"Romania, reprezentata de viceprim-ministrul Costin Borc si ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a comunicat la randul sau determinarea de a accelera lupta impotriva coruptiei, subliniind faptul ca aceasta este o datorie fata de cetateni. In documentul publicat la finalul reuniunii, Romania si-a declarat angajamentul de a mentine cursul politicii anticoruptie din ultimii ani si de a implementa un nou set de masuri in cadrul viitoarei strategii nationale anticoruptie. Accentul va fi pus pe prevenire, recuperarea creantelor provenite din infractiuni, investitia in educatie si schimbul de bune practici", arata Ministerul Justitiei.

Toate aceste masuri se vor putea realiza insa in contextul unei stabilitati legislative si institutionale in care vointa politica este esentiala.

"In acest sens, Guvernul Romaniei doreste sa reafirme faptul ca, un nivel inalt de performanta al institutiilor responsabile este posibil numai daca acestea sunt incredintate cu un mandat ferm de catre Guvern si Parlament, reflectat intr-o legislatie clara si predictibila, si prin resurse adecvate si independenta fata de presiuni politice si economice necuvenite", se mai spune in comunicatul transmis de Ministerul Justitiei.

In declaratia Romaniei se arata ca tara noastra a facut pasi importanti in lupta impotriva coruptiei, de la etapa adoptarii legilor si politicilor anticoruptie la cea a asigurarii unei puneri in aplicare eficiente a acestora.

"In prezent, avem rezultate consistente in lupta impotriva coruptiei in sectorul public si in cel privat. Mai mult decat atat, lucram indeaproape cu un numar semnificativ de institutii in alte jurisdictii pentru a urmari si recupera veniturile realizate prin fapte de coruptie si de crima organizata.

In consecinta, valoarea anuala a bunurilor sechestrate a depasit o jumatate de miliard de euro, iar institutiile noastre emblematice in lupta impotriva coruptiei - Directia Nationala Anticoruptie si Agentia Nationala de Integritate - sunt recunoscute astazi ca parteneri seriosi si furnizori de bune practici la nivel international", se mai spune in declaratia adoptata de Romania.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#summit anticoruptie londra 2016 declaratie, #Romania DNA ANI summit anticoruptie Londra , #anticoruptie