Camera Deputatilor a ratificat tratatul cu SUA privind amplasarea scutului antiracheta

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 20:18
1472 citiri
Camera Deputatilor a ratificat tratatul cu SUA privind amplasarea scutului antiracheta

Proiectul de lege privind ratificarea acordului intre Romania si Statele Unite privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania a fost adoptat de catre deputati cu 261 de voturi pentru, patru contra si o abtinere.

Ratificarea a fost sustinuta de toate grupurile parlamentare din Camera. Deputatul PSD Adrian Nastase a apreciat ca acordul este expresia unei evolutii constante a raporturilor romano-americane in ultimele doua decenii.

"Este un parcurs de 20 de ani care a pornit de la colaborarea noastra in Consiliul de Securitate in momente speciale, cum ar fi agresiunea Irakului impotriva Kuweitului in 1990, precum si alte momente care au insemnat o imbunatatire semnificativa a relatiilor bilaterale: de la obtinerea clauzei natiunii celei mai favorizate la stabilirea unor facilitati pentru trupele americane in Romania in perspectiva unei actiuni mai largi impotriva unor forte teroriste si in cadrul unei operatiuni de interes comun in zona Orientului Mijlociu", a declarat Nastase in plenul Camerei.

Deputatul PDL de diaspora, Mircea Lubanovici a apreciat si el ca semnarea acordului de la Washington reprezinta punctul maxim al relatiilor bilaterale. "Ca reprezentant al celor peste 1.000.000 de romani din Statele Unite, salut relatia privilegiata pe care o are Romania in relatia cu Statele Unite. Anul acesta se implinesc 131 de ani de relatii diplomatice si pot sa declar ca niciodata in istorie Romania nu s-a bucurat de o atentie mai mare ca acum in relatia cu SUA", a spus Lubanovici.

Din partea PNL, George Scutaru a afirmat ca partidul sau si USL, in momentul in care vor prelua puterea, vor respecta toate angajamentele luate de catre Romania fata de NATO si Statele Unite in domeniul apararii.

"Consideram ca mai pot fi facute multe pentru conturarea unui profil serios si credibil in plan extern. Chiar si parteneriatul strategic cu Statele Unite nu a atins nivelul maxim nici macar in plan militar, apararea cibernetica sau apararea aeriana cu obiectiv clar, exploatarea avionului multirol de generatia a cincea fiind domenii in care se inregistreaza inca pasi timizi. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in plan economic, cooperarea bilaterala nu si-a atins in mod evident potentialul", a spus Scutaru.

Deputatul UDMR Korodi Attila considera ca acordul privind amplasarea scutului antiracheta reprezinta doar un pas intermediar in dezvoltarea pe viitor a relatiei cu partea americana. "Un parteneriat strategic cu Statele Unite trebuie sa aiba si dimensunea circulatiei libere a cetatenilor nostri si dimensiunea unei cresteri semnificative a schimburilor comerciale cu SUA", a indicat Korodi ca dimensiuni ce ar trebui exploatate pe viitor.

Camera decizionala pe acest act este Senatul.

Presedintele Traian Basescu a semnat saptamana trecuta decretul pentru supunerea spre ratificarea Parlamentului a Acordului intre Romania si SUA privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania, semnat la Washington la 13 septembrie 2011.

Pe 19 octombrie, membrii Executivului au aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului cu SUA pentru instalarea sistemului antiracheta pe teritoriul Romaniei si l-au trasnmis Parlamentului cu solicitarea ca votul pe proiect sa se dea in regim de urgenta.

Acordul privind scutul antiracheta a fost semnat la 13 septembrie la Washington de catre ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, si secretarul de stat american Hillary Clinton.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scut antiracheta, #camera deputatilor ratificare tratat antiracheta, #deputati tratat sua , #antiracheta
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
"ratificat" e un termen deplasat