Arme nucleare mutate in Romania? Noi explicatii de la jurnalistul bulgar Georgi Gotev

Vineri, 19 August 2016, ora 19:09
8167 citiri
Arme nucleare mutate in Romania? Noi explicatii de la jurnalistul bulgar Georgi Gotev
Foto: Twitter/George Gotev

Jurnalistul Euractiv.com Georgi Gotev, care a publicat in urma cu o zi un material despre presupusa mutare a focoaselor nucleare americane la baza militara de la Deveselu, a explicat din nou cum a ajuns sa publice articolul, in ciuda dezmintirilor vehemente din partea ministrului de Externe, Mihnea Motoc, si a Departamentului de Stat al SUA.

Gotev sustine ca s-a consultat, inainte de publicarea materialului "SUA isi muta armele nucleare din Turcia in Romania" pe Euractiv.com, cu analistul american George Friedman.

Analistul l-a avertizat sa aiba grija la informatiile oferite de sursele independente, pentru ca focoasele nucleare reprezinta un subiect sensibil pentru executivul Statelor Unite, deci "oricine vorbeste nu are habar, iar oricine stie nu vorbeste".

Se pare ca jurnalistul bulgar a pastrat in minte avertismentul analistului, insa a decis sa publice investigatia, chiar daca MAE a dezmintit vehement ca focoasele nucleare americane ar fi gazduite la baza militara Deveselu.

"In schimb, blocul militar occidental nu a dezmintit informatiile publicate si a insistat asupra paragrafului 53 al Comunicatului Final al Summitul NATO de la Varsovia, in care se arata ca 'Asa-numita capacitatea nucleara a NATO de descurajare a unor agresiuni se bazeaza in parte si pe focoasele nucleare a Statelor Unite, care au fost desfasurate in mai multe state europene, precum si pe capacitatile si infrastructura oferita de catre aliati. Acesti aliati se vor asigura ca toate componentele sistemului nuclear de descurajare a unor agresiuni sunt in siguranta, securizate si eficiente'", a scris jurnalistul pe blogul sau gazduit de Euractiv.com

Afla ce spun NATO si Pentagonul despre presupusa mutare a focoaselor nucleare in Romania

Gotev sustine ca alianta a fost intotdeauna ambigua in ceea ce priveste gazduirea focoaselor nucleare americane pe continentul european, iar ideea ca armele nucleare ar putea sa fie mutate in Romania nu pare deloc exagerata. "De ce Italia si nu Bucuresti? Sau Germania. Faptul ca Washington s-a abtinut din a comenta informatiile nu face decat sa intareasca credibilitatea acestora, in special prin contrast cu dezmintirea vehementa venita din Romania. Pana la urma, acestea sunt arme americane", scrie jurnalistul bulgar.

Despre tensiunile dintre Washington si Ankara

De asemenea, jurnalistul atrage atentia asupra escaladarii tensiunilor dintre Washington si Ankara, care ar putea sa justifice o mutare a focoaselor nucleare americane, pentru a nu risca ca acestea sa cada in comanda unui stat ostil. Gotev arata ca ziaristul turc pro-guvernamental Ibrahim Karagul a postat pe Twitter ca: "Focoasele nuclearea de la Incirlik trebuie sa fie predate Turciei, ori Turcia ar trebui sa preia controlul asupra acestora".

Mai mult, un parlamentar rus a sugerat faptul ca autoritatile turce ar putea sa permita utilizarea bazei aeriene de la Incirlik de catre fortele aeriene ruse in timpul campaniei de bombardare a pozitiilor jihadiste din Siria.

"Turcia ar putea sa ofere baza aeriana Incirlik fortelor aerospatiale ruse, pentru utilizarea acesteia in operatiunile antiteroriste din Siria. Aceasta ar putea sa devina o continuare logica a pasilor facuti de presedintele Erdogan spre Rusia", a declarat la inceputul saptamanii senatorul rus Viktor Ozerov.

Gotev sustine ca: "Din perspectiva mea, era clar in urma loviturii de stat esuate ca Statele Unite si NATO pierd Turcia, iar Rusia construieste o noua axa de putere Moscova-Ankara-Teheran, cu consecinte geopolitice enorme asupra aliantei vestice si a partenerilor regionali. Sunt constient ca vicepresedintele Joe Biden va vizita Turcia la 24 august, iar asta ar putea sa fie o ultima incercare de salvare a ce a mai ramas de salvat. Ii doresc noroc, insa personal nu sunt un optimist".

Ce spune analistul George Friedman

De asemenea, jurnalistul atrage atentia asupra unui material op-ed al lui George Friedman, in care analistul american sustine ca articolul publicat de Euractiv.com poarta toate semnele recunoscute ale dezinformarii. Totusi, ziaristul bulgar sustine ca situatia tensionata este suficienta pentru a genera dezbateri aprinse intre analistii politici.

"Daca este adevarata, atunci aceasta este o investigatie masiva. Sigur, in ceea ce priveste standardele jurnalistice, avem mai putin de cele trei surse cerute pentru publicare. Au existat doar doua surse, care sunt sigur ca pareau in acel moment ca fiind surse bune. Cu siguranta acestea au cerut anonimitate. Pentru a putea sa declari asa ceva, atunci trebuie sa incalci regulile de confidentialitate ale altcuiva. Iar acest material a fost cu siguranta important pentru publicul european pe care jurnalistii il servesc", a scris Friedman.

Insa, analistul american sustine ca locatia focoaselor nucleare americane este extrem de secreta, pentru ca o asemenea informatie ar permite unui stat ostil sa le distruga prin utilizarea unor arme conventionale. Prin urmare, nicio sursa serioasa nu ar oferi informatii despre mutarea unor asemenea arme, pentru ca ar risca pana la 30 de ani in spatele gratiilor.

George Friedman atrage explica ca singurul beneficiar al unui asemenea material este executivul rus, iar uneori chiar zece surse pot sa greseasca sau sa minta.

Totusi, Georgi Gotev precizeaza ca: "Cred ca nu am fost manipulat, iar cele doua surse nu au nicio legatura intre ele. Ele nu au spus prea multe lucruri, deci nu pot fi judecate drept avertizori de integritate. Avand in vedere contextul, are sens faptul ca americanii ar dori sa muta focoasele nucleare de la Incirlik. Alegerea Romaniei nu m-a surprins. Bucurestiul este un aliat statornic al Statelor Unite. Aici este localizat si scutul antiracheta american, iar aici exista infrastructura pentru acomodarea acestor arme avansate, tcomai pentru ca sistemul AEGIS a fost construit pentru a gazdui rachete".

In final, jurnalistul bulgar precizeaza ca nu a urmat avertismentul ridicat de analistul George Friedman de a avea mai multa grija cu sursele, pentru ca o asemenea atitudine ar fi condus la o forma de auto-cenzura.

"Cred ca editorul nostru este de acord ca principalul beneficiar al acestui articol este publicul nostru, caruia ii pasa de aceasta problema. Chiar daca nu avem dreptate 100%, sunt convins ca mare parte din aceste informatii sunt adevarate si merita sa fie publicate. Avand in vedere viteza cu care apar noi dezvoltari geopolitice, este mai sanatos ca oferim informatii din interior inainte ca evenimentele sa ne depaseasca, decat sa ne prefacem ca nu avem habar".

Primele informatii legate de prezenta de armament nuclear la baza de la Incirlik au aparut pe 16 iulie, in prima zi dupa lovitura de stat din Turcia, cand mai multi generali turci au fost arestati pentru implicare in puciul esuat impotriva regimului Erdogan. La acel moment, se vorbea ca in baza militara ar fi 90 de arme nucleare.

In materialul EurActiv de joi e citat un raport recent Simson Center care sustine ca la Incirlik sunt inca din vremea Razboiului Rece 50 de arme nucleare tactice ale SUA.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Euractiv focoase nucleare Turcia Romania, #Gotev articol focoase Turcia Romania , #antiracheta