Cu tiribomba nucleara de la Incirlik la Deveselu

Vineri, 19 August 2016, ora 07:07
8866 citiri
Cu tiribomba nucleara de la Incirlik la Deveselu

O informatie a bulversat spatiul public. Armele nucleare de la baza NATO din Incirlik, Turcia, ar putea fi aduse (ori au fost aduse deja) in Romania la Deveselu.

Aceasta stire e publicata pe site-ul EurActiv.com, fiind cel mai important articol al zilei pe platforma respectiva. Citita cu atentie, aceasta poveste care incearca sa prezinte punctele de vedere ale partilor implicate porneste de la o premisa falsa: oficial nu s-a discutat despre asa ceva.

Exista o mare ingrijorare legata de criza din Turcia. Nu se stie prea bine in acest moment daca presedintele Recep Erdogan este un aliat al NATO sau un inamic. Probabil nici el nu stie prea bine. Dar tocmai aceasta nebuloasa din politica interna turceasca face ca ingrijorarile sa creasca atat in SUA, cat si in Europa.

Dar povestea cu mutarea unui arsenal nuclear dintr-o tara in alta ca mobila dintr-un apartament e o mare prostie. In opinia mea, acest articol nu reprezinta decat ori o testare a opiniei publice din Romania ori o intoxicare ce face parte din razboiul hibrid dus de Rusia in ultimii ani.

Pentru a avea o imagine clara a ceea ce inseamna luarea unei decizii importante cu privire la realizarea unui obiectiv strategic, ar trebui sa ne amintim cum s-au desfasurat negocierile dintre SUA si Romania cu privire la scutul antiracheta de la Deveselu.

Avem un parteneriat strategic cu SUA, a existat un plan, o discutie si o analiza pentru alegerea locului, un orar si finantare, obligatii de ambele parti, iar ridicarea scutului a durat sase ani. Nu, hodoronc-tronc, pleaca un camion cu armele nucleare de la Incirlik si le descarca la Deveselu.

Afla si cat de posibil e acest scenariu, de unde a pornit si cum ne afecteaza

Cel mai probabil, cred ca aceasta poveste cu armele nucleare a aparut pentru a "nu se putea face". Adica subiectul e aruncat pe piata, incepe sa se discute despre el. Opinia publica e prinsa in capcana unei spaime fara rost, iar in momentul in care NATO va trebui sa ia o decizie asupra relatiei cu Turcia si asupra arsenalului nuclear de acolo, opinia publica e deja impartita pe acest subiect si va naste polarizare in societate.

In opinia mea, in acest moment o astfel de dezbatere daca nu e preluata si dezvoltata de liderii politici va muri de la sine. Daca va fi alimentata de tot felul de interese, autoritatile ar trebui sa reactioneze punctual si sa demonteze teoria "drobului de sare".

Poate nu intamplator, Victor Ponta, prietenul lui Erdogan, sustine pe pagina sa de Facebook ca "aceasta (mutarea armelor nucleare) e o mare provocare la adresa securitatii nationale a tarii noastre". De asemenea, fostul premier spune ca acest articol e "o bomba ruseasca" de presa.

In afara acestei dezbateri gratuite, cred ca mai important e modul cum se raporteaza Romania la criza din Turcia. Epurarile care au loc acolo, tendinta autocratica a presedintelui Erdogan, slabirea institutiilor vitale pentru un stat democratic - armata, justitia, educatia vor genera efecte pe termen mediu si lung.

Turcia e astazi un stat destabilizat. Cu arme nucleare sau fara, flancul sud-estic al NATO a devenit fragil. In consecinta, vor fi luate masuri de reasezare a elementelor de aparare ale aliantei. Romania si Polonia au devenit state extrem de importante pentru securitatea europeana si nu numai. Vom sti sa profitam de aceasta noua situatie sau ne vom pierde in discutii sterile despre mutari de bombe?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#arme nucleare Romania, #SUA arme nucleare Turcia , #antiracheta