Moment istoric: Se inaugureaza scutul antiracheta de la Deveselu

Joi, 12 Mai 2016, ora 06:57
4294 citiri
Moment istoric: Se inaugureaza scutul antiracheta de la Deveselu
Foto: Naval Support Facility Deveselu

Sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu va fi inaugurat, joi, in prezenta premierului Dacian Ciolos si a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care se afla cu acest prilej in Romania, precum si a adjunctului secretarului Apararii din SUA, Robert Work.

Ceremonia dedicata certificarii capacitatii operationale a sistemului de aparare antiracheta Aegis Ashore (AAMDS) este organizata la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu.

Cum arata scutul antiracheta de la Deveselu. Imagini in premiera (Galerie foto)

Noi imagini cu baza militara de la Deveselu: Soldatii americani pun la punct ultimele detalii (Galerie foto)

Acest sistem reprezinta un element-cheie al Etapei a II-a a componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta European Phased Adaptive Approach (EPAA).

"Romania a sustinut de la inceput eforturile aliate pe linia apararii antiracheta, in baza principiilor indivizibilitatii securitatii si solidaritatii aliate. Romania sprijina acoperirea completa a teritoriului, populatiilor si fortelor aliate din Europa. Apararea antiracheta presupune un efort colectiv, iar prin gazduirea facilitatii de la Deveselu Romania isi asuma concret un astfel de efort", a afirmat premierul Dacian Ciolos, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presa al Guvernului.

Participarea Romaniei la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta, decisa de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii la 4 februarie 2010, reprezinta un succes al tarii noastre atat in relatia bilaterala cu Statele Unite, cat si din punctul de vedere al consolidarii pozitiei Romaniei de Aliat de incredere in cadrul NATO.

Proiectul romano-american de la Deveselu contribuie substantial la programul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, la intarirea securitatii Romaniei si la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.

Scutul de la Deveselu devine operativ (Video)

Baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unitati militare din administrarea Ministerului Apararii Nationale. Constructia facilitatii antiracheta a inceput in 2013, iar componentele sale sunt operationale din decembrie 2015.

Moscova ameninta din nou: Rusia poate distruge scutul de la Deveselu

Fondatorul Stratfor: Sistemul antibalistic din Romania nu poate contracara un atac al Rusiei

Integrarea sistemului in capabilitatea NATO de aparare impotriva rachetelor balistice este in grafic, termenul prevazut fiind legat de summit-ul NATO de la Varsovia, din luna iulie, mentioneaza sursa citata.

La evenimentul de joi de la Deveselu vor participa inalti oficiali romani, reprezentanti ai Departamentului american al Apararii, ai Departamentului de Stat al SUA, ai NATO, ai Fortelor Navale ale SUA dislocate in Europa, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, precum si ai autoritatilor locale.

Iata programul evenimentului de azi:

08:55 - Presedintele Klaus Iohannis il primeste pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

09:40 - Declaratie de presa comuna a presedintelui Iohannis si secretarului Stoltenberg

10:00 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, viziteaza sediul Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est, din Bucuresti, unde se desfasoara exercitiul Dacian Lynx 2016 si vor sustine o declaratie de presa comuna

11:00 - Premierul Dacian Ciolos participa la inaugurarea scutului antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu

12:00 - Ceremonia dedicata certificarii capacitatii operationale a sistemului de aparare antiracheta Aegis Ashore (AAMDS) din Romania. Participa secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, premierul Dacian Ciolos, ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, adjunctul Secretarului Apararii al SUA, Robert Work

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#inaugurat scut Deveselu NATO, #inaugurare baza Deveselu scut antiracheta , #antiracheta