Scutul de la Deveselu, inaugurat oficial - Kremlinul tuna si fulgera

Joi, 12 Mai 2016, ora 13:45
5463 citiri
Scutul de la Deveselu, inaugurat oficial - Kremlinul tuna si fulgera
Foto: Kremlin

Scutul antiracheta de la Deveselu reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale a Rusiei, a transmis joi Kremlinul, chiar in timp ce oficialii romani si americani inaugurau baza militara.

"Am spus de cand a inceput aceasta poveste ca expertii nostri sunt convinsi ca dezvoltarea sistemului anti-rachete balistice ridica o anumita amenintare la adresa Federatiei Ruse", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Russia Today.

Peskov a mai spus, in scurta declaratie, ca insusi presedintele rus "a intrebat in repetate randuri impotriva cui va functiona sistemul".

Si alti oficiali de la Moscova sustin ca scutul antiracheta instalat pe teritoriul tarii noastre reprezinta o amenintare directa la adresa securitatii Rusiei.

"Este o amenintare directa pentru noi. Toate acestea sunt 100, 200, 300, 1.000% directionate impotriva noastra. Nu Iranul, ci Rusia si capacitatile sale de descurajare nucleara sunt vizate. Suntem capabili sa trecem de acest sistem de rachete. Vom consolida capacitatile noastre defensive, in special in regiunea arctica, prin amplasarea de sisteme detectie si de interceptare", a declarat si presedintele Comitetului de Aparare din Parlamentul rus, Vladimir Komoiedov.

Moment istoric la Deveselu - LIVE

Declaratiile oficialilor rusi, facute chiar in timp ce scutul din Romania era inaugurat, vin in contextul in care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat la Bucuresti ca scutul nu este o amenintare la adresa Rusiei.

Acesta a invocat "actiunile agresive ale Rusiei" in Ucraina, precizand ca NATO trebuie sa reactioneze la un astfel de comportament. "Nu dorim o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou Razboi Rece", a subliniat el.

Intrebat daca sistemul de la Deveselu nu va spori tensiunile cu Rusia, el a insistat ca scutul antiracheta are un caracter defensiv.

Seful NATO a subliniat ca "acest sistem nu se refera la Rusia, nu este indreptat impotriva Rusiei, iar atat conditiile fizice, cat si geografia fac imposibil ca acest sistem sa submineze Rusia. (...) Noi am fost foarte transparenti fata de rusi in ceea ce priveste planurile noastre, deci nu vad niciun motiv ca acest sistem sa tensioneze situatia" a spus seful NATO.

Stoltenberg da asigurari: NATO se angajeaza solemn sa asigure securitatea Romaniei acum si in viitor

Si Klaus Iohannis a asigurat ca scutul din tara noastra nu este indreptat impotriva niciunei tari.

"Singurele solutii viabile raman cele politice, nu cele militare. Acest sistem antiracheta face Romania si Europa mai sigure, iar el nu este indreptat impotriva niciunui stat, nu poate sa fie ofensiv", a punctat Iohannis.

Acesta a mentionat ca NATO trebuie sa fie pregatita pentru a face fata oricarui pericol: "Stim ca Rusia foloseste aceste ocazii pentru a fi foarte vocala, dar si ei stiu, ca si noi, ca sistemul nu este indreptat impotriva Rusiei", a conchis Iohannis.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#scut Deveselu reactie Rusia, #Kremlin reactie Rusia scut , #antiracheta