Unul din cinci romani crede ca scutul antiracheta ne va apara de rusi - sondaj

Luni, 02 Mai 2011, ora 15:53
3226 citiri
Unul din cinci romani crede ca scutul antiracheta ne va apara de rusi - sondaj

Doua treimi dintre cei care au auzit de scutul de aparare antiracheta, sistem la care vrea sa participe Romania, sustin ca este o idee buna, iar 74% cred ca participarea noastra va influenta securitatea nationala intr-un mod pozitiv. Ciudat este ca 17,8% dintre romani cred ca acest scut ne va apara mai degraba de rusi decat de tari islamiste precum Iranul.

Persoanele trecute de varsta de 65 de ani tind sa priveasca participarea Romaniei la sistem ca pe un lucru pozitiv in mai mare masura decat respondentii mai tineri (72,9%), arata un studi realizat recent de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) si remis luni Ziare.com.

55% dintre subiecti sustin ca participarea Romaniei la proiect va influenta relatiile cu tarile vecine intr-un mod pozitiv, iar 78% dintre respondenti sunt de parere ca influenta sistemului de aparare antiracheta asupra securitatii tarilor membre NATO este perceputa in cadru pozitiv.

Cu toate acestea, un procent mai redus (40%) sunt de parere ca alte state vor reactiona pozitiv la acest proiect, in timp ce 69% anticipeaza o reactie negativa din partea Rusiei.

Atunci cand sunt intrebati care sunt agresorii de care trebuie protejate statele participante la sistemul american de aparare antiracheta, respondentii indica, in primul rand, Rusia - 17,8%, acesta fiind urmata de organizatii teroriste - 7,2%, tari arabe - 6,7%, musulmani - 6,6%, Iran - 3,9%.

Jumatate dintre romani cred ca tara avea nevoie de scutul antiracheta

Majoritatea romanilor - 52% - considera ca Romania are nevoie de protectia scutului antiracheta; in acelasi timp, 43% considera ca Romania nu avea nevoie de aceasta protectie, in timp ce restul de 5% sunt nehotarati sau nu ofera un raspuns. Locuitorii din mediul rural sunt mai convinsi de necesitatea acestei protectii decat cei din mediul urban - 54,5% vs. 49,6%.

Persoanele de peste 65 de ani considera ca Romania are nevoie sa fie acoperita de umbrela scutului antiracheta in cea mai mare masura - 61,1%, proportia respondentilor care dau acest raspuns fiind direct proportionala cu varsta (42,4% in cazul persoanelor sub 35 de ani).

Jumatate dintre cei chestionati atribuie responsabilitatea asupra sistemului Statelor Unite ale Americii, iar un sfert o trec in contul NATO. Un cumul de 89% spun ca NATO se implica, total sau partial, in acest proiect.

Peste jumatate dintre respondenti (55%) considera ca Romania se expune si altor riscuri, inafara celor militare, prin participarea la sistemul de aparare antiracheta. Dintre acestia, cei mai multi nominalizeaza riscurile economice (22,3%), atacurile teroriste (19,4%) si inrautatirea relatiilor cu tarile vecine (7,1%) sau cu Rusia (3,8%).

Doar unul din trei romani crede ca securitatea militara a tarii este ridicata

Doar o treime dintre romani considera ca securitatea militara a tarii este ridicata sau foarte ridicata, in timp ce restul tind sa considere ca aceasta este mai degraba scazuta sau foarte scazuta.

Persoanele cu studii elementare sunt cele mai sceptice privind securitatea Romaniei, in timp ce persoanele cu studii medii si cele cu studii superioare sunt mai optimiste - diferenta fiind de circa 17 procente in acest sens.

Perceptiile privind propria siguranta releva faptul ca doar 54% dintre romani se simt in siguranta, in timp ce 42% afirma opusul.

Un sfert dintre cei chestionati spun ca parteneriatul dintre Romania si Statele Unite ale Americii ar trebui sa aduca tarii in primul rand siguranta si protectie nationala, insa doar 13,2% cred ca acest lucru se va intampla. 7,9% considera ca acest parteneriat va aduce o relatie mai buna intre state, iar 5% se asteapta la dezavantaje si 2,2% la cheltuieli si datorii.

Se observa ca influenta sistemului asupra securitatii nationale nu este perceputa diferit in cazul Romaniei comparativ cu restul tarilor membre NATO, se arata in analiza studiului.

(L.S.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scut antiracheta, #Romania scut antiracheta, #sondaj IRES scut antiracheta , #antiracheta
Comentarii
Poza Terente
Terente
rank 2
"Ciudat este ca 17,8% dintre romani cred ca acest scut ne va apara mai degraba de rusi decat de tari islamiste precum Iranul.
Poza mihnapostol
mihnapostol
rank 5