Vezi reactia MAE la ironiile lui Rogozin

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 15:18
2311 citiri
Vezi reactia MAE la ironiile lui Rogozin
Foto: mae.ro

Ministerul roman de Externe contrazice afirmatiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin - care a apreciat, cu ironie, ca romanii nu au control asupra elementelor scutului antiracheta de pe teritoriul lor - si considera ca oficialul rus introduce "o ipoteza eronata" referitoare la securitatea statului.

Noul vicepremier rus Dmitri Rogozin, fost reprezentantat al Moscovei la NATO, cunoscut pentru declaratiile sale explozive, a prezentat o imagine sumbra a proiectului de scut antiracheta si a ironizat Romania pentru ca a permis instalarea de elemente ale sistemului pe teritoriul sau, fara a avea vreun control asupra lor, potrivit Russia Today.

"NATO nu dispune de tehnologii sau de experienta, nu intelege ce se intampla si nu intelege ca NATO, aliatii europeni ai Americii, sunt numai un scut si un miel de sacrificat", a subliniat el.

"Am analizat acordul pe care americanii l-au semnat cu romanii (in ceea ce priveste desfasurarea de interceptori americani la Deveselul - n.red.)", a mai spus fostul trimis rus la NATO.

"Poate ca romanii cred ca sunt operatori importanti ai interceptorilor, dar chiar si comandantul bazei, un militar roman, are numai dreptul de a intra in hol", a adaugat el, precizand ca acesta nu va vizita niciodata statia de comanda, deoarece baza este americana, nu a NATO.

Vicepremierul rus crede ca Washingtonul a convins europenii ca au nevoie de implicarea constanta a Statelor Unite in afacerile lor. "Americanii au inventat o poveste ca Europa nu se poate descurca fara ei", a explicat Rogozin, avertizand ca rezultatul acestei relatii nu este in beneficiul Europei.

Astfel, statele de pe vechiul continent au devenit "ostatici si tinte pentru atacuri de retaliere", fara ca macar sa aiba acces la tehnologiile americane, considera oficialul rus.

"Afirmatiile domnului Rogozin, fost reprezentant al Rusiei la NATO, reprezinta probabil o reactie fata de intrarea in vigoare, la 23 decembrie 2011, a Acordului intre Romania si SUA privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania, care constituie un moment important in procesul de creare a sistemului NATO de aparare antiracheta", declara Ministerul roman de Externe. "Afirmatiile domnului Rogozin sunt eronate", adauga MAE.

Vicepremierul Rusiei ridiculizeaza Romania - Afla de ce

In masura in care Dmitri Rogozin se refera la chestiunea comenzii si controlului sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice, MAE precizeaza ca acestea urmeaza a fi exercitate de catre NATO, in conformitate cu regulile de angajare si celelalte reguli specifice care sunt in curs de stabilire in cadrul Aliantei.

Totodata, in urma aplicarii Acordului, care este in deplina conformitate cu deciziile luate de Alianta la Summit-ul de la Lisabona din 2010, Baza Deveselu va deveni o locatie antiracheta integrata in sistemul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, subliniaza MAE.

MAE apreciaza, de asemenea, ca intrarea in vigoare a Acordului, in intervalul de timp prognozat la momentul inceperii negocierilor, va permite pastrarea ritmului necesar pentru realizarea sistemului NATO antiracheta in orizontul de timp preconizat.

Potrivit planurilor de desfasurare etapizata a scutului american antiracheta, interceptorii din Romania ar urma sa devina operationali in 2015.

"Partea romana spera totodata ca partea rusa va arata disponibilitatea necesara pentru a fi posibile progrese pentru realizarea intelegerilor NATO-Rusia de la Lisabona in vederea atingerii obiectivelor cooperarii in domeniul apararii antiracheta intre cei doi parteneri", mai spune MAE.

Acordul intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania, semnat la Washington, la 13 septembrie 2011, a intrat in vigoare la 23 decembrie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vicepremier rus Romania scut, #Romania scut antiracheta , #antiracheta