10 suspecti in arest in dosarul fraudei de 3 milioane de euro de la Casa de Sanatate: Cum actiona caracatita de acte false de la CASMB

Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 07:35
5913 citiri
10 suspecti in arest in dosarul fraudei de 3 milioane de euro de la Casa de Sanatate: Cum actiona caracatita de acte false de la CASMB
Foto: Arhiva Ziare.com

Doua dintre cele 16 persoane retinute luni in dosarul decontarilor fictive de servicii medicale de la CASMB au fost arestate preventiv, iar opt au primit arest la domiciliu.

Este vorba despre dosarul in care 16 persoane au fost retinute de procurorii DNA, fiind acuzate de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la inselaciune in forma continuata.

Cei 16 sunt suspectati ca au aderat la gruparea infractionala constituita din functionari si sefi din CASMB si sprijinita de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) Marian Burcea.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au emis mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele a doua dintre persoanele retinute, alte opt au fost plasate in arest la domiciliu, iar celelalte sase au fost plasate sub control judiciar.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost luata in noaptea de luni spre marti.

Procurorii DNA cerusera mandate de arestare preventiva pentru toate cele 16 persoane.

Potrivit procurorilor DNA, in cursul anchetei penale, cele 16 persoane retinute au incercat sa influenteze martorii din acest dosar si sa falsifice inscrisuri.

Cum functiona sistemul de decontari fictive

Procurorii DNA spun ca, incepand din anul 2016, reprezentantii unor firme furnizoare de servicii medicale fara activitate reala ori legala, aflate in relatie contractuala cu CASMB, au aderat la grupul infractional constituit din functionari si sefi ai CASMB si sprijinit, din luna martie a acestui an, de presedintele CNAS, Marian Burcea.

In perioada 2016 - 2017, inculpatii reprezentanti ai furnizorilor autorizati de servicii medicale au indus in eroare CASMB prezentand ca fiind adevarate unele situatii nereale (raportari false in ceea ce priveste continutul serviciilor medicale prestate, asiguratul care a primit ingrijirile, data, ora si persoana care a efectuat serviciul medical), ceea ce a dus la efectuarea de plati necuvenite pentru servicii care nu au fost prestate. Astfel, au fost incasate de firmele inculpatilor sume necuvenite cuprinse intre 151.098 lei si 3.041.650 lei.

Conform DNA, prin contributia a trei functionare din CASMB, datele nereale, pe baza carora reprezentantii firmelor au facut raportarile false, au fost inregistrate, sterse si reinregistrate in Sistemul Informatic Unic Integrat, astfel incat serviciile medicale fictive sa poata fi validate in S.I.U.I.

Reprezentanti ai furnizorilor autorizati de servicii medicale, interesati in decontarea unor servicii medicale fictive sau nevalidate au fost cooptati in schema infractionala de catre cele trei functionare, spun procurorii.

Identificarea furnizorilor care aveau interesul sa deconteze nelegal servicii medicale a fost simpla, intrucat cele trei functionare aveau ca atributii verificarea dosarelor depuse de persoanele asigurate, pentru aprobarea ingrijirilor medicale la domiciliu, precum si verificarea documentelor depuse de furnizori (firmele furnizoare de servicii medicale) in vederea decontarii serviciilor medicale prestate.

In masura in care constatau ca actele depuse de firme nu corespundeau standardelor legale (recomandari medicale incomplete, raportari in fals de ingrijiri medicale la domiciliu in perioada in care asiguratul era internat sau decedat, raportarea in fals a unor servicii medicale la domiciliul asiguratului de catre asistenti medicali care figurau in acelasi timp cu activitate medicala in clinici, cabinete medicale etc.), cele trei angajate ale CASMB ii abordau pe furnizori si ii "invatau" sa faca modificarile necesare pentru a evita sanctiunile legale, pentru a obtine decizii favorabile de decontare a ingrijirilor medicale la domiciliu si chiar pentru a intocmi fictiv raportari de servicii medicale, cu privire la pacienti care nu au primit ingrijiri ori cu privire la asistenti medicali care nu au prestat serviciile raportate.

Un alt tip de ajutor acordat de cele trei functionare a vizat furnizarea de informatii din bazele de date la care aveau acces.

Aceste informatii erau necesare pentru ca raportarile false sa nu fie depistate, mai exact pentru ca pacientul raportat in fals cu ingrijiri medicale la domiciliu sa nu fie decedat, internat in spital ori preluat de ambulanta ori asistentul medical sa nu aiba suprapunere de program cu activitatea medicala raportata in cadrul unei unitati sanitare sau sa nu acumuleze un numar de ore de munca imposibil de prestat sau peste numarul de ore prevazut in contractul de munca si in contractul incheiat cu CASMB.

In dosarul decontarilor ilegale de servicii medicale, au fost arestate preventiv, in 1 septembrie, 13 persoane, intre care fostul presedinte al CNAS Marian Burcea si fostul presedinte al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.

Potrivit DNA, in perioada ianuarie 2016 - august 2017, bugetul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti a fost fraudat cu aproximativ trei milioane de euro.

Referatul cu propunerea de arestare consemneaza ca dosarele de ingrijire la domiciliu erau distribuite in timp record cu ajutorul unor avocati specializati, in timp ce falsii bolnavi care figurau in acte imobilizati la pat au fost surprinsi spaland rufe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#dosar CNAS arestati , #arestare
Comentarii