Acuzatii din dosarul UCM Resita raman in arest

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 12:37
1919 citiri
Acuzatii din dosarul UCM Resita raman in arest

Magistratii ICCJ au decis, sambata, sa prelungeasca pana pe 20 februarie mandatele de arestare ale omului de afaceri Said Baaklini, directorului executiv si directorului general al UCM Resita, Adrian Coriolan Preda si Adrian Chebutiu si sefului Administrastratiei Porturilor Maritime, Eugen Bogatu.

Procurorii DNA fac cercetari cu privire la mai multe persoane, in dosarul returnarii de TVA de aproximativ 60 de milioane de euro, din vanzarea unor motoare de la UCM Resita.

In acest dosar sunt arestati omul de afaceri Said Baaklini, directorii din cadrul UCM Resita Adrian Preda si Adrian Chebutiu, precum si directorul din cadrul Administratiei Porturilor Maritime Constanta, Eugen Bogatu. Totodata, in dosar este vizat si senatorul PD-L Mircea Banias.

Potrivit DNA, presedintele Consiliului de Administratie si directorul general de la SC UCM Resita SA, Adrian Chebutiu, si directorul executiv al aceleiasi societati, Adrian Coriolan Preda, sunt cercetati penal pentru evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala si doua infractiuni de fals intelectual. De asemenea, libanezul Said Baaklini, administrator al SC Libarom Agri SRL Bucuresti, este acuzat de evaziune fiscala, evaziune fiscala in forma tentativei si asociere in vederea savarsirii infractiunii de evaziune fiscala.

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca in data de 31 august 2010, in urma unei intelegeri anterioare, SC UCM Resita SA a emis o factura in valoare de 250 de milioane de euro plus TVA catre SC Libarom Agri SRL Bucuresti care a cumparat de la uzina din Resita patru motoare vechi, nefunctionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. Procurorii au stabilit ca motoarele respective erau intr-o avansata stare de degradare, nu erau functionale, erau alcatuite din piese uzate, demontate de la alte instalatii.

In aceste conditii, prin constatare tehnico-stiintifica administrata in cauza a rezultat ca valoarea reala a marfii respective era de aproximativ 213.000 euro.

Pe de alta parte, Eugen Bogatu este cercetat de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului si trafic de influenta. Anchetatorii spun ca Bogatu l-ar fi ajutat pe Baaklini sa exporte cat mai repede cele patru motoare cumparate de la UCM Resita. Bogatu i-a cerut in mod direct lui Baaklini suma de 20 miliarde lei vechi, atat pentru sine cat si pentru un operator portuar din Constanta, in proportii neprecizate, pentru a interveni pe langa operatorul portuar respectiv si pe langa o agentie de shipping, in scopul de a rezolva problema transportului marfurilor.

In plus, Bogatu a facut personal interventii pe langa mai multe persoane pentru a se impiedica descarcarea marfurilor de pe vas, in incercarea de a evita verificarea si evaluarea acestora, astfel incat sa nu poata fi constatate discrepantele dintre marfurile concret imbarcate pe vas si documentele comerciale ale acestora, sustin anchetatorii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#arest UCM Resita , #arestare
Comentarii