Beny Steinmetz, omul de afaceri din spatele proiectului Rosia Montana, a fost arestat in Israel

Luni, 19 Decembrie 2016, ora 13:59
8949 citiri
Beny Steinmetz, omul de afaceri din spatele proiectului Rosia Montana, a fost arestat in Israel
Foto: Arhiva Ziare.com

Politia israeliana l-a arestat pentru interogare pe Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogati oameni din Israel, intr-o ancheta initiata de Guvernul din Guineea, pentru fapte de coruptie, a anuntat compania sa, BSG Resources (BSGR), cel mai important actionar in proiectul aurifer de la Rosia Montana.

Omul de afaceri israelian este cercetat in tara noastra in dosarul retrocedarii ilegale a fermei Baneasa si a 47 de hectare din Padurea Snagov, in care a fost trimis in judecata de procurorii DNA.

"Aceasta situatie este urmare a investigatiilor in curs, pe care BSGR le considera depasite, privind mita si coruptie vizand BSGR", se arata intr-un comunicat al companiei, care adauga ca acuzatiile nu au nicio baza, transmite Reuters.

Potrivit societatii, ancheta a fost initiata de Guvernul din Guineea si de organizatii internationale de politie din SUA, Marea Britanie si Elvetia.

Compania a precizat ca Steinmetz este consultant in cadrul sau.

In dosarul in care a fost retinut, Steinmetz si alti israelieni, majoritatea care locuiesc in strainatate, sunt suspectati ca au platit zeci de milioane de dolari mita unor inalti oficiali din Guineea, in cadrul proiectului Simandou.

Acest proiect de 20 de miliarde de dolari a fost, la un moment dat, unul dintre cele mai importante de minerit din lume. S-a aflat in centrul unei lupte de putere de aproape un deceniu, atragand unele dintre cele mai mari companii de minerit din lume, dar si consilieri influenti, printre care investitorul George Soros si fostul premier britanic Tony Blair.

Compania BSGR, al lui Stenmetz, a respins acuzatiile ca ar fi mituit oficiali din Guineea pentru a castiga dreptul la exploatarea a jumatate din zacamantul Simandou, bogat in fier. Ulterior, firma a vandut 51% din drepturile sale catre gigantul brazilian Vale SA, in 2010, in schimbul a 2,5 miliarde de dolari, din care a primit numai 500 de milioane.

In 2014, drepturile BSGR asupra zacamantului au fost suspendate, dupa ce o comisie guvernamentala a descoperit dovezi de coruptie in acordarea licentelor.

Steinmetz sustine ca acuzatiile fac parte dintr-un complot al companiei Rio Tinto, al doilea grup de minerit din lume ca marime, vizand Simandou. Rio a negat acuzatiile.

In ianuarie 2013, o instanta din New York a lansat o ancheta privind posibile incalcari ale legii anticoruptie si privind posibila spalare de bani in dosarul concesiei Simandou, potrivit procurorilor americani.

In 2014, un francez cu legaturi cu Steinmetz si BSG Rssources, Frederic Cilins, a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru obstructionarea anchetei. Potrivit procurorilor, el a incercat sa dea mita unui martor pentru a distruge dovezi. Cilins a fost eliberat in ianuarie.

Omul de afaceri Beny Steinmetz este vizat si de anchetatorii romani. In 18 mai, el a fost trimis in judecata alaturi de omul de afaceri Remus Truica, printul Paul si alte 20 de persoane, in dosarul retrocedarii ilegale a fermei Baneasa si a 47 de hectare din Padurea Snagov.

"Benjamin Steinmetz, 60 de ani, este unul dintre cei mai bogati pamanteni. Cu o avere de peste doua miliarde de dolari, este considerat cel mai avut om din Israel", scria in aprilie, la scurt timp dupa emiterea mandatului de arestare, Rise Project.

Omul de afaceri este insa mai cunoscut in Romania pentru implicarea in scandalul Rosia Montana, una dintre companiile sale, BSG Resources (BSGR), fiind cel mai important actionar din proiectul aurifer.

De altfel, BSGR, alaturi de ceilalti actionari, a dat in judecata statul roman la curtea de arbitraj din Washington unde poate cere despagubiri de miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer. Daca va castiga, fiecare roman va trebui sa-i plateasca lui Steinmetz o suma consistenta de bani, remarcau jurnalistii de la Rise Project.

Pe baza informatiilor scurse din Panama, Rise Project a descoperit documente care arata ca aceeasi firma care il reprezinta pe Steinmetz in afacerea Rosia Montana, BSGR, a jucat un rol important in alt scandal care a zguduit economia Romaniei, afacerile tesute in jurul rafinariilor RAFO Onesti si Darmanesti, mamuti industriali al caror colaps a lasat pe drumuri mii de oameni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Beny Steinmetz arestat, #Beny Steinmetz spionare Kovesi, #Beny Steinmetz arestat Israel , #arestare