Cat a platit Dinel Staicu pentru a scapa de inchisoare

Joi, 14 Martie 2013, ora 19:10
6633 citiri
Cat a platit Dinel Staicu pentru a scapa de inchisoare
Foto: Arhiva

Procurorii DNA au cerut joi seara arestarea preventiva pentru 29 de zile a judecatoarelor Viorica Dinu si Antonela Costache. Acestea sunt acuzate de luare de mita si trafic de influenta, banii fiind primiti de la fratele si avocata lui Dinel Staicu (Nutu).

Conform comunicatului remis presei de DNA, Viorica Dinu, judecator la Tribunalul Bucuresti - Sectia penala, este acuzata de patru infractiuni de trafic de influenta, din care una in forma continuata, si de luare de mita.

Antonela Costache, judecator la Tribunalul Bucuresti - Sectia penala, este acuzata de complicitate la infractiunea de trafic de influenta, luare de mita si trafic de influenta.

In dosar mai apar Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucuresti, acuzat de luare de mita, complicitate la infractiunea de luare de mita si complicitate la infractiunea de trafic de influenta.

Avocatul bucurestean Daniel Costel Petre este acuzat de complicitate la infractiunea de luare de mita, complicitate la infractiunea de cumparare a influentei si dare de mita, iar sotia sa Daniela Petre este acuzata de complicitate la infractiunea de luare de mita si cumparare a influentei.

Marian Staicu, fratele lui Dinel Nutu, fost Staicu, este acuzat de dare de mita, la fel ca si Ileana Alina Raducan, avocata in Baroul Dolj.

In dosar mai apar Angela Cirlan, Marius Leon Neagu, Marian Catrin si Vasile Marian Tudor, acuzatii de trafic de influenta sau cumparare a influentei.

150.000 de euro pentru libertatea lui Dinel Staicu

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca in cursul lunii ianuarie 2013, inculpatul Vasilescu Sorin, in calitate de grefier arhivar la Tribunalul Bucuresti, a primit suma totala de 5.000 de euro de la inculpatii Raducan Ileana Alina, avocat in Baroul Dolj (3.500 de euro) si Petre Daniel-Costel, avocat in Baroul Bucuresti (1.500 euro), pentru a-si incalca atributiile de serviciu si pentru a manipula sistemului informatic de inregistrare a cauzelor penale, astfel incat cauza penala privind recursul declarat de Nutu (fost Staicu) Dinel impotriva unei incheieri de mentinere a starii de arest preventiv sa fie repartizata la un complet din care faceau parte si inculpatele Dinu Viorica si Costache Antonela Anemary.

In acelasi context, inculpatul Vasilescu Sorin, in baza unei intelegeri cu inculpata Costache Antonela Anemary, a pretins de la inculpata Raducan Ileana Alina, avocat in Baroul Dolj, suma totala de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine iar 100.000 de euro pentru Costache Antonela Anemary, care, la randul sau, urma sa imparta acesti bani cu ceilalti membri ai completului.

La randul sau, inculpata Dinu Viorica, prin intermediul inculpatilor Costache Antonela Anemary si Vasilescu Sorin, a acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de catre Raducan Ileana Alina.

Totodata, pentru a determina pe judecatori sa dispuna punerea in libertate a fratelui sau Nutu (fost Staicu) Dinel, invinuitul Staicu Marian a remis inculpatului Petre Daniel Costel suma de aproximativ 60.000 euro.

Din acesti bani, aproximativ 10.000 euro i-a oprit pentru sine, iar aproximativ 45.000 euro i-a remis inculpatei Dinu Viorica prin intermediul sotiei sale Petre Daniela.

In plus, Petre Daniela a mai remis inculpatei Dinu Viorica aproximativ 10.000 de euro, in schimbul carora aceasta a lasat sa se creada ca isi va trafica influenta pe langa un alt judecator care facea parte din completul ce urma sa judece acest recurs.

Pentru ca demersurile de punere in libertate a lui Nutu (fost Staicu) Dinel au esuat, Dinu Viorica a restituit lui Petre Daniel Costel sumele de bani primite, respectiv totalul de aproximativ 55.000 euro.

Demersurile de punere in libertate a lui Nutu (fost Staicu) Dinel, esuate initial, au continuat si in cursul lunii februarie 2013, cu prilejul judecarii unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, la un alt complet.

Astfel, Costache Antonela Anemary si Dinu Viorica, prin intermediul lui Vasilescu Sorin, au acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de catre o persoana, lasand sa se creada ca au influenta asupra judecatorilor investiti cu judecarea acestui nou recurs.

Alte zeci de mii de euro pentru trei cauze penale

In cursul lunii decembrie 2012, inculpata Dinu Viorica, judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti - Sectia Penala, cu ajutorul inculpatei Costache Antonela Anemary, judecator la aceeasi sectie penala, a primit de la mai multe persoane suma de 32.500 euro si, totodata, a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a inca 15.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru a-i determina sa pronunte hotarari favorabile in trei cauze penale.

In cursul lunii noiembrie 2012, inculpatii Cirlan Angela si Neagu Leon - Marius, cu ajutorul inculpatului Tudor Marian Vasile, au pretins si primit de la mai multe persoane suma totala de aproximativ 60.000 euro, prevalandu-se de influenta pe care Dinu Viorica, judecator la Tribunalul Bucuresti - Sectia a II-a penala, sustinea ca o are asupra colegilor sai judecatori de la Tribunalul Bucuresti, precum si asupra magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru a-i determina sa pronunte hotarari judecatoresti favorabile in mai multe cauze penale.

Din banii primiti, inculpatii Cirlan Angela si Neagu Leon - Marius au remis inculpatei Dinu Viorica suma de aproximativ 11.500 de euro in scopul mentionat mai sus. La randul sau, Dinu Viorica a acceptat promisiunea oferirii a inca 20.000 de euro din totalul de 60.000 de euro.

In cursul lunii februarie 2013, inculpata Cirlan Angela, cu ajutorul inculpatului Neagu Leon Marius, a pretins si primit de la o persoana denuntatoare suma de 11.000 euro si de la inculpatul Catrin Marian suma de 15.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor din cadrul Tribunalului Bucuresti, pentru a-i determina sa dispuna punerea in libertate a unei persoane arestate preventiv. Avand in vedere ca demersurile de punere in libertate au esuat, Cirlan Angela i-a restituit lui Catrin Marian suma de 15.000 euro.

La data de 14 martie 2013, procurorii au dispus retinerea inculpatilor Costache Antonela Anemary, Dinu Viorica, Raducan Ileana Alina, Tudor Marian Vasile, Catrin Marian, Cirlan Angela si Neagu Leon Marius pe un termen de 24 de ore, urmand a fi prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pe un termen de 29 de zile.

Fata de inculpatii Vasilescu Sorin, Petre Daniel Costel si Petre Daniela, procurorii au luat masura obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile.

La data de 13 martie 2013, Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat perchezitia corporala, domiciliara si informatica, precum si retinerea si arestarea preventiva a inculpatelor Costache Antonela Anemary si Dinu Viorica.

De asemenea, CSM a decis joi suspendarea din functia de judecator a celor doi magistrati.

C.B.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#judecatoare Dima Costache arestare, #judecatoare arestate Dinel Staicu , #arestare