Scandalul permiselor: Politisti retinuti pentru ca aranjau examene auto. Ce pateau cei care nu plateau

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 12:40
6481 citiri
Scandalul permiselor: Politisti retinuti pentru ca aranjau examene auto. Ce pateau cei care nu plateau
Foto: Informator auto

Doi politisti examinatori de la Serviciul Public de Permise Gorj si un instructor auto au fost retinuti, joi, in dosarul eliberarii frauduloase de permise auto din Gorj, in care, in noiembrie, au fost arestati medici, instructori auto si administratori ai unor scoli de soferi din Targu Jiu.

Politistii examinatori Emil Copilus si Cristian Nicu Stroe au fost audiati, joi, la sediul Politiei Judetene Gorj si Biroul Teritorial Targu Jiu al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii emitand ordonante de retinere pe numele celor doi.

Cristian Nicu Stroe a declarat dupa perchezitiile facute la locuinta sa ca nu este vinovat si ca nu exista motive pentru o eventuala retinere a sa. Joi, dupa ce a fost retinut, politistul a afirmat ca are incredere in Justitie si ca lasa Justitia sa isi faca datoria. Si Emil Copilus a spus ca spera ca Justitia sa-i dovedeasca nevinovatia, precizand ca nu a luat bani pentru a elibera permise de conducere.

Cei doi politisti examinatori sunt acuzati de trafic de influenta, luare de mita si primire de foloase necuvenite.

Tot joi, procurorii au audiat si retinut un instructor auto, in acelasi dosar.

Cum se aranjau examenele

Cei doi politisti fac parte dintr-o retea specializata in eliberarea de permise de conducere in schimbul unor sume de bani. In aceasta retea sunt implicati medici, instructori auto si politisti, dar si administratori ai unor scoli de soferi din Targu Jiu.

Patru dintre membrii retelei, trei instructori auto, aflati in arest, si administratorul unei scoli de soferi, au fost trimisi in judecata, sub acuzatia de trafic de influenta.

Conform rechizitoriului inaintat Tribunalului Gorj, cei patru aranjau examenele cu politistii examinatori, carora le trimiteau biletele sau mesaje pe telefon cu numele candidatilor care platisera sau urmau sa plateasca pentru a trece proba de sala si pe cea de traseu.

O parte din probele stranse impotriva membrilor gruparii se bazeaza pe interceptari telefonice si discutii ambientale, din care reiese, conform rechizitoriului procurorilor, ca suspectii negociau sumele de bani pentru a obtine cat mai mult de la cursanti. Cei care nu plateau aveau parte de probe dificile la examen, in timp ce cursantii care achitau banii ceruti erau pusi sa conduca masinile pe trasee foarte usoare si pentru intervale scurte de timp.

Trei ofiteri sub acoperire au mers inca din luna iulie la scolile de soferi din Targu Jiu si au platit pentru a sustine examenele pentru obtinerea permisului de conducere, de fiecare data acestora fiindu-le cerute diferite sume de bani, dupa cum reiese din rechizitoriul anchetatorilor.

In 11 noiembrie, au fost facute 17 perchezitii domiciliare in judetul Gorj, la sediile unor cabinete medicale, la ale unor scoli de soferi, precum si la biroul informaticianului din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Gorj.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat 900.000 de lei, 23.500 de dolari si numeroase bijuterii.

Zece persoane, intre care trei medici si doi administratori ai unor scoli de soferi, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, in urma unor decizii luate in 12 noiembrie de Tribunalul Bucuresti, la propunerea procurorilor, si mentinute, apoi, de Curtea de Apel Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#spaga permise Gorj, #Gorj permise mita politisti instructor, #politisti instructor retinuti spaga permise , #arestare