Solomon Wigler, fost consilier al lui Oprescu, condamnat la un an si 4 luni inchisoare

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 20:56
2665 citiri
Solomon Wigler, fost consilier al lui Oprescu, condamnat la un an si 4 luni inchisoare
Foto: Ziare.com

Solomon Wigler, fost consilier al lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, a fost condamnat joi de Tribunalul Bucuresti la un an si patru luni inchisoare pentru trafic de influenta, dupa ce a primit aproximativ 25.000 euro de la administratorul unei firme.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata cu apel.

Aceasta condamnare a fost data intr-un dosar disjuns din alt dosar de trafic de influenta, in care Solomon Wigler a primit in noiembrie 2015, tot in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, patru ani inchisoare cu executare, pentru ca ar fi primit de la acelasi administrator suma de aproximativ 200.000 euro.

Consilier al lui Oprescu, retinut de DNA dupa ce a fost prins ca lua mita 25.000 de euro (Video)

Consilierul lui Oprescu si-a recunoscut faptele: Am gresit! Vreau sa termin cu acest vis negru

Potrivit DNA, in perioada iunie 2012 - mai 2015, Solomon Wigler a pretins suma de 230.000 de euro de la Alexandru Claudiu Buciu, administrator la BMC Invest SRL Lugoj, si a primit de la acesta 204.000 euro, in schimbul interventiei sale in vederea aprobarii in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a unor autorizatii pentru construirea a trei supermarketuri in Capitala.

In timpul anchetei, Solomon Wigler a declarat ca l-a cunoscut in anul 2012 pe Alexandru Buciu, despre care stia ca lucreaza la o firma cu actionariat german, ce are ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliara si se ocupa cu achizitia de terenuri si construirea magazinelor pentru Kaufland.

In cursul anului 2012, Buciu a venit la el in birou si i-a spus ca de foarte mult timp asteapta o rezolutie la o documentatie depusa pentru un PUZ, in vederea edificarii unui magazin Kaufland in B-dul Bucurestii Noi.

In acest context, Solomon Wigler a verificat si a constatat ca documentatia respectiva a primit toatele avizele necesare in vederea aprobarii, dupa care a discutat cu un consilier din cadrul CGMB, pentru a sustine proiectul in Consiliul General.

Consilierul lui Oprescu negocia mita intr-un parc din Bucuresti - referat DNA

"Potrivit intelegerii pe care am avut-o, tot in perioada respectiva, Buciu Alexandru a revenit si i-am transmis in ce conditii poate fi aprobata documentatia PUZ. Mai exact, i-am spus ca pentru a sensibiliza consilierii, acestia pretind suma de 50.000 euro. Acesta a fost de acord cu cererea mea si, la o data ulterioara, mi-a adus suma de 50.000 euro. La randul meu, am remis suma de bani consilierului contactat. Tot in perioada respectiva, Buciu Alexandru a venit in biroul meu si mi-a pus un plic in dulap, constatand ulterior ca in plicul respectiv era suma de 50.000 euro", a mai spus Wigler.

Ulterior, la sfarsitul anului 2013, Alexandru Buciu l-a cautat din nou si i-a spus ca are probleme cu o documentatie legata de un PUZ pentru un magazin Kaufland, care urma a fi edificat pe B-dul 1 Mai.

Solomon Wigler, consilierul lui Sorin Oprescu, a demonstrat perseverenta in activitatea infractionala - Motivare

Solomon Wigler a facut din nou verificari si a luat legatura cu un consilier general pentru a sprijini adoptarea in Consiliul General a acestui proiect, dupa care i-a cerut lui Buciu suma de 35.000 euro, din care a primit 15.000 euro.

In vara anului 2013, Buciu i-a transmis ca are o problema cu obtinerea unei autorizatii pentru construirea unui sens giratoriu la intersectia strazilor Preciziei cu Valea Cascadelor.

"Dupa ce am facut aceste verificari, am luat legatura cu inculpatul Buciu Alexandru si i-am spus ca documentatia este blocata la directiile de specialitate. De asemenea, i-am precizat ca in vederea obtinerii acestei autorizatii o sa vorbesc cu primarul general sau sa-l informez pe acesta din urma, intrucat era o lucrare de interes public, pentru a debloca situatia.

In sensul celor aratate, in toamna anului 2013, nu-mi aduc aminte cu exactitate ziua sau luna, am informat pe primarul general al Capitalei cu privire la aceasta lucrare. Ulterior acestei discutii pe care am avut-o cu primarul general, a fost deblocata situatia si a fost eliberata autorizatia de construire nr. 348/25.10.2013. Dupa ce a primit autorizatia de construire, inculpatul Buciu Alexandru mi-a oferit un plic in care am gasit suma de 25.000 euro.

Din aceasta suma nu i-am remis nicio parte primarului general sau vreunei alte persoane. De asemenea, mentionez ca nici eu si nici o alta persoana nu am conditionat eliberarea acestei autorizatii de remiterea vreunei sume de bani de catre Buciu Alexandru. Consider ca suma pe care mi-a remis-o Buciu Alexandru a fost o atentie a acestuia", a mai declarat Solomon Wigler.

Tot Wigler mai sustine ca un consilier general i-a pretins suma de 15.000 euro pentru aprobarea unei donatii de teren catre Primaria Capitalei si 40.000 euro pentru aprobarea unui PUZ necesar construirii unui magazin Kaufland pe Soseaua Alexandriei, dupa care suma negociata a ajuns la 51.000 euro.

Pe 28 mai 2015, Wigler l-a primit in birou pe Buciu si l-a anuntat pe acesta ca au fost aprobate ambele proiecte de hotarare, cei doi stabilind si modalitatea de dare a banilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#consilier Oprescu inchisoare, #consilier Oprescu condamnat, #Solomon Wigler inchisoare , #arestare