Ziare.com

Curtea Constitutionala, decizie legata de durata arestului la domiciliu

Joi, 07 Mai 2015, ora 18:16

   

Curtea Constitutionala, decizie legata de durata arestului la domiciliu
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis joi ca dispozitiile art. 222 din Codul de procedura penala privind durata arestului la domiciliu sunt neconstitutionale.

"Curtea a constatat ca, prin omisiunea legiuitorului de a reglementa in cuprinsul acestui articol termenul si durata maxima a masurii preventive a arestului la domiciliu luate in procedura de camera preliminara si in cursul judecatii in prima instanta, sunt incalcate dispozitiile constitutionale cuprinse in art.23 - libertatea individuala, art.25 - libera circulatie, art.26 - viata intima, familiala si privata, art.39 - libertatea intrunirilor, art.41 - munca si protectia sociala a muncii si, respectiv, in art. 53 - restrangerea exercitiului drepturilor sau libertatilor fundamentale", se arata intr-un comunicat al CCR.

Curtea a luat in dezbatere joi exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 222 din Codul de procedura penala - Durata arestului la domiciliu, care printre altele prevad ca: "in cursul urmaririi penale, arestul la domiciliu poate fi luat pe o durata de cel mult 30 de zile" si ca "arestul la domiciliu poate fi prelungit, in cursul urmaririi penale, numai in caz de necesitate, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 30 de zile".

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3490 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aberatiile legilor romane,facute de parlamentari...ingineri!

Arestul la domiciliu nu poate depasi 30 de zile,in virtutea libertatilor cetatenesti....bla ..bla...bla!
In schimb arestul preventiv ,inclusiv trimiterea in inchisori a ceatenilor necondamnati definitiv se poate prelungi la ...infinit,tot in baza libertatilor cetatenesti...bla...bla...bla?Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor