Curtea de Apel: Politistii de la Siret au creat "insecuritate in societate"

Luni, 07 Februarie 2011, ora 14:44
2372 citiri
Curtea de Apel: Politistii de la Siret au creat "insecuritate in societate"
Foto: Oron

Modul in care politistii de frontiera de la PTF Siret au actionat creaza convingerea instantei ca se impune arestarea lor preventiva, se arata in motivarea Curtii de Apel Bucuresti, care a decis arestarea a 15 politisti de frontiera.

"Modul si mijloacele in care se retine ca inculpatii ar fi savarsit infractiunile pentru care sunt cercetati, gradul ridicat de pericol social concret al acestora sunt elemente de natura a crea convingerea instantei ca se impune luarea fata de acestia a masurii arestarii preventive", se arata in motivarea deciziei din 4 februarie a Curtii de Apel Bucuresti (CAB), prin care 15 politisti de frontiera au fost arestati preventiv.

Totodata, judecatorul care a pronuntat decizia sustine, in motivarea citata, ca desi libertatea individuala trebuie protejata, "acest lucru nu trebuie sa stanjeneasca eforturile autoritatilor in administrarea probelor si in desfasurarea procesului penal".

"Nu trebuie neglijata imprejurarea ca apararea eficienta a valorilor constitutionale presupune - in unele cazuri - si conditii riguros apreciate, restrangerea unor drepturi si libertati fundamentale, in cazurile si conditiile limitativ determinate de lege, un astfel de caz fiind si cel al arestarii preventive", noteaza instanta.

Mai mult, magistratul arata ca, in speta, pericolul social potential se apreciaza si in raport cu reactia opiniei publice, "rezonanta faptelor de care sunt invinuiti inculpatii, comportamentul inculpatilor, tinandu-se seama de functiile pe care acestia le ocupau la momentul respectiv".

Averile spagarilor de la Vama Siret sfideaza criza

De asemenea, in raport de natura si gravitatea infractiunilor pentru care sunt cercetati cei 15 politisti de frontiera, de imprejurarile in care se retine ca acestea ar fi fost comise, Curtea a constatat ca lasarea in libertate a acestora ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica, "prin crearea unui sentiment de temere si insecuritate in randul societatii civile".

Recursul privind arestarea politistilor se judeca luni

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit pentru luni termen de judecata in cazul contestatiei a 15 politisti de frontiera de la PTF Siret, arestati vineri dimineata, prin decizia Curtii de Apel Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 4 februarie, emiterea de mandate de arestare preventiva pe numele a 15 politisti de frontiera de la PTF Siret, respectiv Elena Cozmiuc, Mihaela Elena Cosic, Andrei Ciobanu, Mihai Tocila, Sorin Sumariu, Iulian Radu, Matei Constantin Florin, Vasile Secrier, Constantin Doru Andrisan, Virgil Jitariuc, Adrian Holca, Daniel Grigoras, Toader Iliesi, Cristian Filipoaia si Vasile Ovidiu Sasu. Contestatia acestora va fi judecata luni de magistratii instantei supreme.

Toti cei 59 de vamesi si politisti din cazul Siret au fost arestati pentru 29 de zile

Ulterior, in cursul zilei de 4 februarie, CAB a decis emiterea de mandate de arestare si pentru celelalte trei grupuri de vamesi si politisti de frontiera de la PTF Siret, retinuti de procurorii anticoruptie. Astfel, toti cei 59 politisti de frontiera si vamesi retinuti anterior de procurori au fost arestati pentru 29 de zile de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti. Aproape toti au anuntat dupa aflarea sentintei ca depun recurs la masura arestarii.

Zeci de politisti si vamesi de la PTF Siret au fost adusi, in cursul zilei de 3 februarie la sediul DNA din Capitala, dupa ce, in cursul diminetii, ofiterii DGA si procurorii au facut peste 70 de perchezitii in judetul Suceava. 59 de persoane au fost retinute, fiind prezentate Curtii de Apel Bucuresti in patru grupuri.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#arestare politisti Siret, #Curtea Apel Bucuresti , #arestare
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
insecuritate in societate???hmm...Dar politicienii care au furat 21 de ani din bugetul de stat?