De ce a fost retinut prodecanul ASE: Se creeaza ideea ca cei numiti de reprezentantii statului fraudeaza sistemul

Marti, 22 Iulie 2014, ora 22:25
3855 citiri
De ce a fost retinut prodecanul ASE: Se creeaza ideea ca cei numiti de reprezentantii statului fraudeaza sistemul

Prodecanul Facultatii de Finante-Banci din ASE Bucuresti, Iuliu Cosmin Serbanescu, a creat in randul persoanelor care urmeaza o facultate opinia ca acestea pot promova examenele fara a fi nevoie sa invete, ci doar contra unei sume de bani, se arata in motivarea deciziei de arestare luata de Tribunalul Bucuresti (TB).

Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti care a dispus arestarea lui Serbanescu a tinut cont de faptul ca acesta, in calitate de cadru didactic, avand titlul de conferentiar universitar doctor si prodecan al unei unitati universitare de stat care are un anumit prestigiu, se bucura de o anumita pozitie sociala.

In motivare se subliniaza ca pericolul social in acest caz este dat de avantajul creat studentilor care promoveaza examenul de licenta dupa ce au dat mita.

"Pericolul social rezida din faptul ca se creeaza un avantaj studentilor care promoveaza examenul de licenta in acest sens fata de cei care il promoveaza in mod corect, existand riscul ca un student care a fraudat examenul prin cumpararea influentei sa beneficieze de rezultatele promovarii examenului, in sensul dobandirii unor avantaje profesionale, cum ar fi angajarea in diverse institutii.

Asa cum de altfel a si declarat inculpatul aratand ca cei 'ajutati' de el erau avuti in vedere de societatile de asigurari cu care acesta colabora, in detrimentul celor care isi obtineau diplomele in mod cinstit, urmand sa aplice fiecare, fara sprijin pentru ocuparea unui loc de munca in domenii ce aveau legatura cu materia pentru care sustineau examenul de licenta.

Dar si din faptul ca in constiinta opiniei publice se creeaza opinia ca sistemul poate fi fraudat chiar de catre persoanele ce sunt numite de reprezentantii statului sa vegheze la buna desfasurare a unor examene de asemenea anvergura, persoane impotriva carora nu se ia niciun fel de masura si care nu sunt trase la raspundere penala asa cum ar trebui sa se intample cu orice persoana care a comis un delict in aceasta societate si cu atat mai mult de catre persoanele care sunt puse sa preintampine astfel de evenimente, si nu sa le creeze", subliniaza instanta in motivarea deciziei.

Judecatorul arata ca modul de operare al lui Serbanescu denota "specializare si o abilitate sporita" de a folosi metode care sa ingreuneze identificarea si tragerea la raspundere penala, fiind in relationare cu alte cadre didactice.

"Acordarea unor lucrari de licenta gata elaborate cu asigurarea unei note corespunzatoare de trecere a examenului de licenta are efecte in ceea ce priveste acordarea diplomelor de licenta si implicit a statutului de absolvent al unor studii superioare economice al unei institutii de stat de prestigiu astfel incat consideram si din acest punct de vedere ca este necesara luarea masurii arestarii preventive fata de inculpat", se mai mentioneaza in motivarea instantei.

In 19 iulie, prodecanul Facultatii de Finante-Banci din ASE Bucuresti a fost arestat pentru 30 de zile, fiind suspectat ca ar fi primit de la studenti intre 400 de lei si 400 de euro in schimbul unor lucrari de licenta gata elaborate si al unor note de promovare.

Masura dispusa Tribunalul Capitalei nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit Parchetului instantei supreme, Iuliu Cosmin Serbanescu este urmarit penal pentru sase infractiuni de luare de mita si una de trafic de influenta.

Acesta, in calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurari si reasigurari, a cerut si primit de la studenti sume intre intre 400 de lei si 400 de euro, in schimbul unor lucrari de licenta gata elaborate, in forma digitala, sustin anchetatorii.

Procurorii mai spun ca Serbanescu le-ar fi garantat studentilor ca el, in calitate si de membru al comisiei de licenta, le va asigura nota corespunzatoare promovarii examenului de licenta.

De asemenea, prodecanul "a acceptat sa-si traficheze influenta, in schimbul banilor primiti, prin interventii la profesorii coordonatori ai lucrarilor de licenta si membri ai comisiilor de examinare, in vederea promovarii examenelor de an si a celor de licenta".

In acest dosar, anchetatorii au facut, in 18 iulie, trei perchezitii in Bucuresti, la locuinta Iuliu Cosmin Serbanescu, la biroul acestuia din cadrul facultatii si la sediul ASE.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#prodecan ASE vanzare examene, #prodecan Finante Banci luare mita , #arestare
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Serbanescu va preda fiscalitate