De ce nu a fost arestata avocata Alinei Bica - explicatiile judecatorilor

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 16:28
2881 citiri
De ce nu a fost arestata avocata Alinei Bica - explicatiile judecatorilor
Foto: Facebook/Laura Voicu

Avocata Laura Voicu nu a urmarit sa ingreuneze urmarirea penala a clientei sale, prin faptul ca a trimis un avocat din Baroul Consitutional sa o substituie la DNA, barou nerecunoscut de organele judiciare, arata judecatorii in motivarea deciziei de cercetare a lui Voicu sub control judiciar.

"Nu exista nicio proba din care sa rezulte ca inculpata a actionat (...) pentru impiedicarea sau ingreunarea cercetarilor, nefiind deci realizata aceasta cerinta pentru a se putea retine savarsirea unei infractiuni de favorizare a faptuitorului.

(...) Nu exista absolut nimic in relatia dintre inculpata Voicu si Deaconu Ioana (cleinta sa - n.red.) care sa confirme ca inculpata a urmarit sau a acceptat ca printr-un act ilicit sa ingreuneze urmarirea penala in conditiile in care relatia dintre cele doua era una relativ noua, inculpata Voicu nu avea o implicare deosebita in acest caz, care nu constituia o prioritate pentru ea si, de asemenea, conform inclusiv declaratiilor oferite de numita Deaconu audiata in calitate de martor, i-a oferit acesteia sfaturi in sensul colaborarii cu organele de urmarire penala", conform motivarii Curtii de Apel Bucuresti.

Avocata Alinei Bica, dupa eliberare: Free Laura. Am stat in celula cu trei doamne extraordinare

Nu a urmarit tergiversarea anchetei

Astfel, judecatorul de drepturi si libertati constata ca nu exista nicio proba ca Laura Voicu, avocata Alinei Bica intr-un dosarul privind despagubirile de la ANRP, a urmarit ca procurorii DNA sa faca anumiti pasi in ancheta, pentru care sa se invoce ulterior nulitatea absoluta si astfel sa fie favorizata clienta sa, Ioana Deaconu.

"Exista indicii care demonstreaza posibilitatea ca inculpata sa fi cunoscut ca Niculae Learciu nu a dobandit in mod legal calitatea de avocat, nu rezulta din nicio imprejurare ca aceasta a urmarit ca prin trimiterea acestuia la organele judiciare sa invoce ulterior aceasta situatie in favoarea clientei sale.

Dimpotriva, inculpata a solicitat expres ca actele stagiarului sau sa fie verificate si s-a bazat pe faptul ca in numeroase alte randuri acesta s-a aflat la organele judiciare, fiind verificat, fara ca in vreo ocazie sa se invoce vreo neregula, fiind de asteptat ca si in cazul de fata sa se intample acest lucru", potrivit documentului citat.

Avocata Alinei Bica a fost eliberata (Video)

Judecatorul mai constata ca Voicu, desi, in principiu, a negat ca ar fi stiut ca Learciu era membru in asa numitul Barou Constitutional, a sustinut ca acest lucru nu ar fi reprezentat o problema pentru ea.

DNA a cerut arestarea preventiva

Sambata, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca avocata fostei sefe a DIICOT sa fie cercetata sub control judiciar, dupa ce anterior procurorii DNA o retinusera si cerusera arestarea preventiva.

Decizia a fost contestata la instanta suprema de procurorii anticoruptie, aceasta urmand sa se judece miercuri.

DNA o vrea arestata pe avocata Alinei Bica: Nu se da in laturi de la nimic pentru a-si urmari scopurile

Procurorii DNA au dispus, in 19 martie, punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a Laurei Voicu, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizare a faptuitorului si instigare la infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati.

De asemenea, s-a dispus urmarirea penala fata de Niculae Learciu, sub aspectul savarsirii infractiunii de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati.

Laura-Catalina Voicu, aparator ales al Georgiei Ioana Deaconu, fosta vicepresedinta a Asociatiei "Tineri Pentru Viitor", arestata preventiv intr-un dosar instrumentat de DNA, cunoscand faptul ca Niculae Learciu nu detine calitatea de avocat, fiind inscris in asa numitul "Barou constitutional", l-a desemnat pe acesta sa participe la activitati de urmarire penala ce urmau a se desfasura la sediul DNA in dosarul lui Deaconu, precum si, in repetate randuri, in alte cauze aflate pe rolul DNA, potrivit procurorilor.

Procurorii o acuza pe avocata ca, in acest mod, a creat conditiile necesare pentru tergiversarea urmaririi penale, prin punerea procurorilor in situatia de a reface actele de urmarire efectuate, Ioana Deaconu fiind lipsita de asistenta juridica.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Laura Voicu libertate, #Laura Voicu eliberare, #Laura Voicu motivare instanta , #arestare