Doi oameni de afaceri din Iasi, arestati pentru o inselaciune de 1,3 milioane de euro

Sambata, 06 August 2011, ora 18:50
2085 citiri
Doi oameni de afaceri din Iasi, arestati pentru o inselaciune de 1,3 milioane de euro
Foto: Arhiva

Doi oameni de afaceri din Iasi au fost arestati preventiv pentru inselaciune, spalare de bani si trafic de influenta, dupa ce i-au indus in eroare pe reprezentantii unor firme din Romania si Germania cu ocazia perfectarii unor contracte de achizitie de utilaje, informeaza DNA.

Potrivit DNA, Gheorghe Clapon, asociat unic si administrator al SC "Clapon Construct" SRL Iasi, si Oleg Draniceru, reprezentant al SC Flamingo-ES Ucraina sunt cercetati penal pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, spalare de bani si trafic de influenta, ultimele trei in forma continuata.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale a reiesit ca, in cursul anului 2011, actionand concertat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, cei doi oameni de afaceri i-au indus si mentinut in eroare pe reprezentantii a doua societati comerciale din Romania si Germania, cu ocazia incheierii si executarii a doua contracte de intermediere avand ca obiect achizitia, de la firma SC Flamingo - ES Ucraina, prin intermediul firmei SC "Clapon Construct" SRL Iasi, a unor utilaje (strunguri, masini de gaurit).

Pentru justificarea sumelor incasate in avans, cei doi au prezentat documente care atestau nereal faptul ca firma SC Flamingo - ES Ucraina achizitionase utilajele in cauza de la un furnizor din Ucraina si facuse plata (partiala) a acestora, aspect infirmat de reprezentantii firmei furnizoare. Prejudiciul total suferit de cele doua societati care intentionasera sa cumpere utilajele se ridica la valoarea de 1.112.200 euro.

Pentru a reintroduce in circuitul financiar legal sumele obtinute prin inselaciune, cei doi s-au folosit de acte justificative false pentru a transfera banii din contul SC "Clapon Construct" SRL Iasi in contul altor persoane juridice, de unde au fost retrasi in numerar, in schimbul unor comisioane date persoanelor de sprijin.

De asemenea, in cursul anului 2011, Gheorghe Clapon si Oleg Draniceru au pretins si primit de la un denuntator suma totala de 300.000 euro, in mai multe transe, pentru a interveni pe langa functionarii din Ministerul Economiei din Ucraina implicati in activitatea de licentiere operatiuni-export utilaje a SC Flamingo - ES Ucraina, si respectiv, pe langa functionarii vamali ucraineni implicati in activitatea de intocmire a documentelor vamale aferente exportului utilajelor vizate de contractele de intermediere, lasand sa se creada ca ar avea influenta asupra acestora.

Procurorii anticoruptie au dispus, vineri, retinerea celor doi oameni de afaceri pentru 24 de ore, iar sambata Tribunalul Iasi a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#oameni afaceri Iasi arestati, #inselaciune Iasi , #arestare