Mafia camatarilor din Salaj: Infractorii isi recuperau banii din alocatii si pensii

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 21:14
2510 citiri
Mafia camatarilor din Salaj: Infractorii isi recuperau banii din alocatii si pensii

Mai multe persoane din judetul Salaj sunt acuzate ca au dat imprumuturi cu camata, cu dobanzi de 100% pe luna, banii fiind recuperati de la cei care nu puteau sa plateasca din alocatii pentru copii, pensii de handicap si alte ajutoare sociale.

Procurorii DIIOCT au cerut, in acest dosar, arestarea a opt persoane din Jibou, judetul Salaj.

"Gruparea era constituita pe criterii de tip etnic si familial, inculpatii fiind cetateni romani de etnie rroma, intre acestia existand relatii de rudenie de gradele I sau II", se arata intr-un comunicat DIICOT, remis miercuri Ziare.com.

Dobanda de 100% pe luna

Procurorii DIICOT au stabilit ca membrii gruparii au acordat imprumuturi cu camata unor persoane din orasul Jibou, pentru care au perceput dobanzi de 100% pe luna.

Anchetatorii au identificat pana la acest moment 80 de persoane, victime ale grupului de crima organizata. "Sumele de bani imprumutate si dobanzile pretinse erau recuperate prin amenintari si acte de violenta, indreptate atat impotriva debitorilor cat si a familiilor acestora", puncteaza comunicatul citat.

Daca victimele nu reuseau sa plateasca dobanzile aferente, acestea erau obligate sa semneze procuri notariale prin care renuntau in favoarea membrilor gruparii la alocatiile de stat pentru copii minori, alocatiile pentru persoane aflate in plasament sau in intretinere, la pensiile de handicap, precum si alte ajutoare sociale.

Sumele de bani erau recuperate de catre membrii gruparii cu ajutorul a doi functionari de la Oficiul Postal Jibou, care ii informau despre data la care se fac platile si le remiteau sumele de bani, cu incalcarea atributiilor de serviciu, au mai stabilit anchetatorii.

Membrii gruparii le prezentau functionarilor postali actele de identitate originale sau in copie retinute ilegal de la persoanele carora le acordau imprumuturile.

Victimele, amenintate cu moartea

"Cu titlu de exemplu, dintre metodele utilizate de catre inculpati se remarca aceea a racolarii femeilor insarcinate carora li se ofereau sume de bani pentru copilul nenascut, banii urmand a fi recuperati din indemnizatia de crestere a copilului pana la implinirea varstei de doi ani", mai arata sursa citata.

Membrii gruparii au obtinut astfel importante sume de bani, autoturisme de lux si chiar imobile, pe care victimele, in urma amenintarilor cu moartea si a actelor repetate de violenta, erau obligate sa le cedeze in favoarea acestora.

Procurorii DIICOT au prins in flagrant delict, pe 26 martie, in zona Oficiului Postal din Jibou, patru inculpati in momentul in care ridicau ilegal 3.529 de lei, reprezentand ajutoare sociale. Procurorii DIICOT au cerut Judecatoriei Zalau arestarea preventiva a opt membri ai gruparii de camatarie si santaj.

In urma perchezitiilor facute la 11 locuinte ale membrilor gruparii au fost ridicate mijloace de proba si sume de bani. Cercetarile in aceasta cauza au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie judiciara din Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca, SCCO Bistrita-Nasaud si Maramures.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#camatari Salaj, #camatarie Salaj, #camatari arestare Salaj , #arestare