Mita de aproape 2 milioane de euro: Un consilier ANAF si un avocat, retinuti

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 14:23
5266 citiri
Mita de aproape 2 milioane de euro: Un consilier ANAF si un avocat, retinuti

Un consilier ANAF si un avocat au fost retinuti, miercuri, sub acuzatia de trafic de influenta in forma continuata. Primul este acuzat, printre altele, ca a pretins 120.000 de euro mita pentru a facilita transferul a 960 de tone de tutun in Italia fara plata accizelor aferente, iar al doilea ca ar fi intermediat o mita de 1 milion de euro catre o persoana din conducerea ANAF.

In comunicatul remis presei de DNA se arata ca inculpatul Gavrila Nicolae-Adrian, consultant financiar si consilier superior in cadrul ANAF la Directia Generala Coordonare Inspectie Fiscala, a primit in perioada 2007-2008 de la un denuntator suma de 120.000 de euro pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANAF si a-i convinge sa nu se recurge la blocarea conturilor firmei la care denuntatorul era actionar, din cauza neplatii T.V.A. la termen, catre stat.

De asemenea, in 2008 Adrian Gavrila a pretins de la acelasi denuntator suma de 400.000 euro pentru a interveni pe langa o persoana cu functie de conducere la Administratia Nationala a Vamilor, astfel incat sa fie efectuat transferul unei cantitati de 960 tone tutun din Romania in Italia, fara plata accizelor aferente.

Mai mult, in noiembrie 2010, acelasi Gavrila Adrian a pretins suma de 200.000 euro pentru a interveni pe langa aceeasi persoana cu functie de conducere la Administratia Nationala a Vamilor, in vederea ridicarii sechestrului de pe tutunul aflat in porturile Constanta si Giurgiu.

Om de afaceri italian: Spagile au existat intotdeauna, dar in Romania s-a depasit orice limita

Cel de-al doilea inculpat, avocatul Stancescu Marius-Catalin, a primit in august 2009 de la acelasi denuntator suma de 50.000 euro, prin intermediul S.C. AMERISCO ENTERPRISES LTD - societate de tip off shore - pentru a interveni pe langa comisari din cadrul Garzii Financiare - Comisariatul General "pentru a nu se constata, cu prilejul unei verificari la firma la care denuntatorul era actionar, fapte de evaziune fiscala si de contrabanda".

De asemenea, in noiembrie 2010, acesta a pretins denuntatorului suma de 30.000 de euro din care a primit suma de 21.000 euro pentru a interveni tot pe langa comisari din cadrul Garzii Financiare - Comisariatul General pentru a nu fi constatate fapte de evaziune fiscala si de contrabanda la firma la care acesta era actionar denuntatorul.

In plus, tot in noiembrie 2010, Marius Stancescu a acceptat promisiunea denuntatorului ca prin intermediul sau sa se remita suma de 1.000.000 euro unei persoane din conducerea ANAF, pretinzand pentru sine, in contul interventiei, un procentaj de 10%.

In schimb, denuntatorul urma sa infiinteze o fabrica de tigarete care sa functioneze clandestin, ferita de controalele ANAF.

Cei doi au fost retinuti miercuri 2 martie, ei urmand sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Conform Realitatea TV, denuntatorul este un om de afaceri italian care a denuntat-o si pe Gratiela Iordache, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, care a fost trimisa in judecata in 2010 pentru evaziune fiscala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#consilier ANAF retinut mita, #mita ANAF, #avocat retinut mita , #arestare