Mita pentru cetatenie: 10 functionari publici, arestati preventiv

Vineri, 02 Martie 2012, ora 09:24
2957 citiri
Mita pentru cetatenie: 10 functionari publici, arestati preventiv
Foto: Arhiva

Magistratii de la Tribunalul Bucuresti au emis, vineri dimineata, mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele a zece functionari publici, care ajutau cetatenii din Republica Moldova sa redobandeasca cetatenia romaneasca si pasapoarte.

Functionarii publici sunt acuzati de luare de mita si trafic de influenta, potrivit Romania Tv.

Sef de la Evidenta Populatiei, mort in timpul perchezitiilor Parchetului

Seful de la Evidenta Populatiei sector 1, Adrian Toma, a murit joi in timp ce procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia de urmarire penala si criminalistica, faceau perchezitii intr-un caz legat de coruptie.

Barbatului i s-a facut rau dupa ce a fost sunat de procurori, care l-au chemat sa asiste la perchezitiile facute de ofiterii Directiei General Anticoruptie la locul sau de munca, si a murit in urma unui infarct inainte de sosirea Ambulantei.

Procurorii au destructurat o retea de persoane, printre care si functionari publici, care ajuta cetatenii din Republica Moldova sa redobandeasca cetatenia romaneasca si pasapoarte.

La perchezitii, procurorii au ridicat diferite sume de bani in lei si valuta (mii de euro si documente de stare civila). Cetatenii din Republica Moldova dadeau mita functionarilor statului roman pentru a dobandi cetatenia fara a parcurge procedurile legale, deoarece asta ar fi implicat cheltuieli de transport si cazare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Public, remis Ziare.com.

In plus, pentru cetatenii moldoveni plecati cu viza la munca in tarile Uniunii Europene, deplasarea in Romania in scopul depunerii actelor, ar fi insemnat pierderea locului de munca din tarile UE, deoarece lucrau la negru.

Retea de falsificatori de pasapoarte destructurata: 32 de perchezitii, 5 retineri

Actele solicitate erau trimise catre cetatenii moldoveni prin intermediari, in genere persoane cu dubla cetatenie - romana si moldoveana, iar cetatenii moldoveni aflati pe teritoriul tarilor UE remiteau sumele de bani prin transferuri bancare.

Intermediarii mituiau angajatii Autoritatii Nationale pentru Cetatenie cu 50 euro pe dosar, introduceau cererile de redobandire a cetateniei in circuit, depuneau diligente pentru ca aceste dosare sa fie lucrate, in regim prioritar si nu in ordinea inregistrarii lor.

Pentru pasapoarte se plateau intre 50 si 250 de euro. In dosar erau implicati si functionari de la Starea Civila Sector 1 Bucuresti, care primeau sume de 5 euro sau 20 lei la fiecare act de stare civila romanesc si solutionau rapid cererile, reducand termenul de la 8 luni la o luna sau chiar la 10 zile.

Dupa obtinerea actelor de stare civila romanesti, aceiasi intermediari, contra unei sume de 100 euro pe pasaport, interveneau pe langa functionari din cadrul Directiei Generale Pasapoarte pentru emiterea cu celeritate a pasapoartelor romanesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#mita cetatenie pasapoarte, #functionari arestati mita cetatenie , #arestare