Noul dosar al lui Ghita: 4 arestati preventiv, printre care doi procurori si un sef de Politie

Vineri, 25 Martie 2016, ora 16:20
5284 citiri
Noul dosar al lui Ghita: 4 arestati preventiv, printre care doi procurori si un sef de Politie
Foto: Romania TV

Fostul subsecretar de stat in MAI, Viorel Dosaru (foto), procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, dar si fostul sef al DGA Prahova, Constantin Ispas, au fost arestati preventiv in dosarul clasat de Lucian Papici si redeschis recent de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Magistratii instantei supreme au admis, vineri, propunerea procurorilor DNA Ploiesti si au dispus emiterea de mandate de arestare preventiva pe numele celor patru, care au fost retinuti, miercuri seara, in urma mai multor ore de audieri.

Decizia nu este definitiva.

Potrivit DNA, Dosaru este acuzat de luare de mita, folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta si favorizarea faptuitorului, iar Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, actual sef adjunct al acestei structuri, este acuzat de folosirea sau permiterea accesului la informatii nedestinate publicitatii si luare de mita.

Curtea Suprema confirma redeschiderea urmaririi penale fata de procurorul Lucian Papici

In acelasi dosar, Aurelian Mihaila, fost procuror general adjunct al PCA Ploiesti, este acuzat de doua infractiuni de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si cercetare abuziva, in timp ce fostul sef al DGA Prahova, Constantin Ispas, este cercetat pentru trafic de influenta si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Sebastian Ghita, suspect intr-un dosar care vizeaza procurori, politisti si politicieni. DNA cere arestarea

De asemenea, in acest dosar, DNA a cerut miercuri sesizarea Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Sebastian Ghita, anchetat in acest nou dosar, solicitarea ajungand la Camera Deputatilor.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, Liviu Tudose, dar si Viorel Dosaru sunt acuzati ca au permis accesul deputatului Sebastian Ghita la informatii dintr-un dosar care nu erau destinate publicitatii, scopul constand in zadarnicirea unei anchete penale, dar si in protejarea intereselor unor persoane si firme cercetate in cauza respectiva.

Astfel, in perioada iunie 2013 - primavara anului 2014, in calitate de procuror general al PCA, inculpatul Liviu Tudose a permis accesul deputatului Sebastian Ghita la informatii ce nu erau destinate publicitatii dintr-un dosar penal al respectivei structuri de parchet.

DNA: Cum intervenea Ghita la procurori si sefi din Politie

Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa efectueze urmarire penala.

Procurorii spun ca scopul lui Tudose era acela de a obtine functii de conducere in cadrul unor institutii publice pentru sine, dar si acela de a zadarnici urmarirea penala efectuata in cauza respectiva.

"Scopul respectiv era urmarit atat de inculpatii din dosarul mentionat, cat si de deputatul Ghita Sebastian Aurelian, pentru protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice si firme cercetate in cauza", se arata in comunicat.

De asemenea, tot in legatura cu acel dosar aflat pe rolul PCA, seful Inspectoratului Judetean de Politie Prahova de la acea vreme, Viorel Dosaru, a permis, in perioada iunie 2013 - septembrie 2013, accesul deputatului Sebastian Ghita la informatii ce nu erau destinate publicitatii, in schimbul mentinerii in functie sau promovarii in alte functii de conducere.

In dosarul respectiv, ofiterii din subordine erau delegati sa efectueze acte de urmarire penala, noteaza anchetatorii.

Totodata, in vara anului 2013, Aurelian Mihaila, in calitate de procuror general adjunct al PCA Ploiesti, a permis ofiterului de politie Constantin Ispas accesul la informatii ce nu erau destinate publicitatii din acelasi dosar al PCA, in scopul obtinerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrand in posesia informatiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit ilegal datele obtinute, urmarind accederea in functii de conducere in cadrul MAI.

"In vara anului 2014, inculpatul Mihaila Aurelian Constantin (...) a permis unei alte persoane accesul la informatii ce nu erau destinate publicitatii dintr-un dosar penal diferit al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in scopul de a-i fi inmanate unui jurnalist, pentru a le publica. Informatiile respective constau intr-un contract de vanzare cumparare pentru achizitia unui bun si un inscris olograf in care era prezentata, in rezumat, situatia de fapt din dosarul mentionat", se mai arata in comunicatul DNA.

Potrivit anchetatorilor, Mihaila mai este acuzat si ca in vara anului 2014, in calitatea detinuta, a ticluit probe nereale, fiind vorba despre o plangere formulata in numele unei persoane impotriva unui alt procuror din aceeasi unitate de parchet, sub aspectul savarsirii unor infractiuni de fals in declaratii.

Plangerea respectiva, nedatata si nesemnata, a fost ulterior inmanata unui ofiter cu functie de conducere in cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Orhanizate Ploiesti, pentru a fi valorificata.

"In vara anului 2013, inculpatul Ispas Constantin, ofiter de politie, a pretins unui om de afaceri aflat in relatii foarte apropriate cu lideri politici locali si centrali sustinere politica pentru ocuparea unor functii in cadrul MAI, lasand sa se creada ca are influenta asupra unui procuror cu functie de conducere din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti pentru a-l determina sa ii ofere informatii ce nu erau destinate publicitatii, fapt care s-a si realizat in perioada septembrie 2013-octombrie 2013.

Informatiile respective i-au fost furnizate de procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Mihaila Aurelian Constantin", precizeaza comunicatul DNA.

Sebastian Ghita, prima reactie dupa ce DNA a cerut arestarea sa

Ghita cere colegilor sa nu-l lase la mana DNA: Dintr-o data, am devenit tartorul dracilor

Deputatul Sebastian Ghita mai este acuzat in acest dosar si de faptul ca a condus pe drumurile publice un autoturism avand permisul suspendat.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#procurori arestati preventiv, #fost subsecretar de stat arestat preventiv, #Viorel Dosaru arestat preventiv, #fost sef DGA Prahova arestat preventiv , #arestare