Prim-procurorul care a luat mita inclusiv lemne de foc, arestat

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 12:29
2941 citiri
Prim-procurorul care a luat mita inclusiv lemne de foc, arestat
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul sef al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius din judetul Bihor, Ioan Gligor Sabau, a fost arestat preventiv, vineri, in dosarul in care este acuzat de mai multe fapte de coruptie, inclusiv ca a luat mita lemne pentru foc.

Decizia ca Sabau sa petreaca urmatoarele 30 de zile dupa gratii a fost luata de magistratii de la Curtea de Apel Oradea, care au admis cererea de arestare preventiva a DNA, relateaza Mediafax.

Hotararea nu este definitiva, aceasta putand fi contestata de catre suspect la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Procurorul sef al Parchetului Beius a fost retinut miercuri pentru 24 de ore de catre DNA Oradea, intr-un dosar de coruptie.

Procuror-sef retinut de DNA: A luat mita lemne de foc, a convins un preot sa "pacatuiasca" (Video)

Prim-procurorul de la Parchetul Beius este acuzat de luare de mita, santaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii.

Anchetatorii au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de alti doi suspecti din dosar, si anume Adriana Ardelean - procuror in cadrul Parchetului Beius - pentru abuz in serviciu, si Mihai Dinu Lupas pentru santaj.

In ordonanta procurorilor se arata ca "in perioada 2009 - 2012, inculpatul Sabau Gligor Ioan, in calitate de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, a pretins si primit diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea si avansarea unei rude la locul de munca, asfaltarea drumului de acces la locuinta sa, racordarea locuintei personale la reteaua de apa geotermala a orasului prin decontarea lucrarii din bugetul local), in valoare totala de 36.703 lei, de la o persoana cu functie de conducere din cadrul primariei Beius (denuntator in cauza) ".

In schimbul foloaselor pretinse si primite, magistratul urma sa protejeze activitatea infractionala a denuntatorului, care avea mai multe dosare penale pe numele sau.

Astfel, procurorul sef trebuia sa solutioneze favorabil dosarele inregistrate la parchet care il vizau pe denuntator si sa nu se sesizeze din oficiu privind constituirea unor noi dosare penale ce ar fi vizat contracte de achizitii publice.

Cum si-a asfaltat procurorul strada

De asemenea, in vara anului 2009, Sabau i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Romane Unite cu Roma Greco - Catolica Oradea (denuntator in cauza), sa doneze Primariei Beius un teren de peste 420 de metri patrati aflat in proprietatea lacasului de cult, astfel incat municipalitatea sa poata asfalta drumul de acces spre locuinta sa din municipiul Beius.

Lucrarile de asfaltare nu puteau fi realizate si decontate din bugetul local al primariei decat daca terenul ce urma a fi asfaltat ar fi fost in proprietatea primariei Beius, au explicat procurorii DNA.

Ca urmare a demersurilor facute de Sabau, "a fost incheiat un contract de donatie prin care reprezentantii Episcopiei Romane Unite cu Roma, Greco - Catolica Oradea, au donat municipiului Beius suprafata respectiva de teren".

"Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care, pe rolul Parchetul de pe langa Judecatoria Beius, era inregistrat un dosar penal avand ca obiect comiterea infractiunilor de furt calificat, distrugere si profanare de morminte in care erau vizati reprezentantii Bisericii Greco - Catolice", se mai precizeaza in documentul citat.

In primavara anului 2015 Sabau a aflat despre intentia persoanei din conducerea Primariei Beius de a-l denunta la DNA, asa ca Sabau a amenintat-o "cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar expune".

Concret, magistratul "i-a transmis (...) ca detine dovezi din care rezulta ca denuntatorul ar fi incalcat obligatiile ce decurgeau din masurile preventive luate impotriva sa de catre organele judiciare" si ca il va trimite pe cumnatul sau, Dinu Lupas, sa formuleze un denunt la DNA impotriva sa.

Sechestru pe masina din razbunare

De asemenea, in iunie 2013, procurorul Adriana Ardelean, determinata si ajutata de Sabau - care in acea perioada se afla in relatii tensionate cu denuntatorului - a dispus punerea sechestrului pe un autoturism, "in semn de razbunare fata de functionarul public respectiv".

Mai tarziu, in ianuarie 2014, Ardelean a dispus ridicarea sechestrului, pentru ca Sabau se impacase cu functionarul public, "astfel ca actiunile procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Beius impotriva acestuia din urma au fost stopate".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ioan Sabau arestat, #procuror Beius arestat, #procuror lemne foc , #arestare
Comentarii