Primarul PSD din Pitesti, avertizat de un politist din DNA ca va fi vizat de perchezitii

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 19:48
6919 citiri
Primarul PSD din Pitesti, avertizat de un politist din DNA ca va fi vizat de perchezitii
Foto: Prima TV

Un ofiter de politie judiciara l-a avertizat prin niste intermediari pe primarul municipiului Pitesti, social-democratul Tudor Pendiuc, despre faptul ca vor fi efectuate perchezitii in dosarul in care acesta era cercetat pentru fapte de coruptie, conform motivarii arestarii preventive a edilului.

Politistul a transmis informatiile prin intermediul tatalui sau, care este coleg de partid cu Tudor Pendiuc, dar si prin intermediul sefei Biroului de Promovare din cadrul Primariei Pitesti, Carmen Elena Lis, care are calitatea de martor in dosarul ce vizeaza incheierea unui contract nelegal privind transportul public local.

O prima discutie telefonica dintre primarul municipiului Pitesti si cea care l-a avertizat despre perchezitiile DNA a fost interceptata cu o zi inainte de descinderi:

"Doamna: Mi-a..., mi-a scris asta mesaj ca incep..., cred ca maine...

Pendiuc: Aha. Da' nu stie si c..., acolo la noi sau si aici la mine?

Doamna: A... am intrebat si a zis ca nu stie si mi-a si inchis.

Pendiuc: Aha. Da. Da.

Doamna: Nu stie nimic. Nu, da' mi-a trimis mesaj si eu l-am sunat pe celalalt. De pe celalalt.

................

Doamna: Are el vreun semnal.

Pendiuc: Are, are, ca vede ce e p-acolo.

................

Doamna: Bine, mai aveti nevoie de ceva, de mine, ceva.

Pendiuc: Nu, nu, nu. Nu. Nu. Nu. Ha...

Doamna: Bine, pai maine vedem.

Pendiuc: Pai, vedem.

Doamna: Si de-o fi ceva... Ce, noi nu mai putem vorbi? Va ia telefonu'?

Pendiuc: A, nu. E, nu... Nu, nu, nu. Nu. Nu. Nu. Nu".

Sechestru pe averea primarului Pitestiului, Tudor Pendiuc, si a fiicei sale (Video)

A doua convorbire telefonica a avut loc in dimineata zilei de 6 noiembrie, chiar inainte de inceperea perchezitiilor:

"Doamna: Ati dormit vreun pic?

Pendiuc: Da, am dormit vreo trei-patru ore. Si ma duc, ca... Daca or veni, sa ma gaseasca barbierit si... Intelegi?

Doamna: Da".

Continutul interceptarilor a fost confirmat de Carmen Elena Lis, care a recunoscut la audieri ca primise un SMS de avertizare de la tatal ofiterului de politie judiciara, dupa ce anterior discutase cu acesta fata in fata despre faptul ca exista posibilitatea sa fie efectuate perchezitii la sediul Primariei Pitesti in dosarul care viza contractul pentru asigurarea transportului public din municipiu.

Instanta a constatat ca rapiditatea cu care inculpatul Tudor Pendiuc a intrat in posesia acestei informatii confidentiale, pe care a obtinut-o de la un ofiter de politie judiciara numit in cadrul DNA de doar cateva zile, "constituie o dovada certa a influentei pe care inculpatul o are asupra functionarilor, inclusiv a unor organe de aplicare a legii, aspect ce vine sa confirme pericolul pentru ordinea publica, dar si pentru desfasurarea anchetei, in ipoteza in care ar fi lasat in libertate".

Impotriva martorei Carmen Elena Lis si a ofiterului de politie judiciara s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului.

De ce a fost arestat preventiv Tudor Pendiuc

Primarul Tudor Pendiuc este acuzat de procurorii DNA ca a prejudiciat bugetul Primariei Pitesti cu suma de peste 5 milioane de euro, prin incheierea unui contract nelegal privind transportul public local, el primind in schimb drept mita un apartament de lux pentru fiica sa. Edilul a fost arestat preventiv pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata, iar fiica sa, Emanuela Pendiuc, este cercetata in arest la domiciliu pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

In acelasi dosar mai sunt cercetati in stare de arest preventiv oamenii de afaceri Valentin Visoiu, actionar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL; Florin Serban Barbu, actionar in cadrul SC Conarg Real Estate SRL; Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii, ambii reprezentanti ai SC Girexim Universal SA si SC CNCD SA.

Potrivit DNA, in "strategia de dezvoltare durabila a serviciului de transport public local de calatori in municipiul Pitesti", care raspundea unui interes public, era prevazut ca Publitrans 2000 sa inlocuiasca parcul auto cu 80 de autobuze noi, achizitionate de Consiliul Local Pitesti prin alocare de fonduri.

Prevalandu-se de aceasta nevoie sociala, primarul Tudor Pendiuc ar fi facut demersuri astfel incat, cu incalcarea prevederilor legale, sa fie incheiat, executat si prelungit un contract de asociere in participatiune intre Publitrans 2000 SA si societatile private CNCD SA si Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099 lei), in folosul ultimelor doua societati, la care printre actionari se afla omul de afaceri Valentin Visoiu.

Anchetatorii mai arata ca, sub pretextul inexistentei fondurilor publice necesare achizitionarii celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc a determinat incheierea contractului de asociere in participatiune, in conditiile in care cele doua firme private erau obligate sa detina autobuzele in proprietate, insa ele le-au achizitionat in leasing, cu putin timp inainte de incheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing s-a facut din incasarile provenite ca urmare a contractului de asociere.

In schimbul "serviciilor" sale, primarul Pendiuc este acuzat ca a primit de la Valentin Visoiu, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament in municipiul Bucuresti - Ansamblul Rezidential Quadra Place, in suprafata de 117 mp, garaj de 23 mp si un loc de parcare, in valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812 lei), in schimbul favorizarii asocierii CNCD SA/Girexim Universal SA in procedura de atribuire a contractului de asociere in participatiune, respectiv acordarea efectiva, executarea si ulterior prelungirea acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Pendiuc informat politist perchezitii, #Tudor Pendiuc prechezitii DNA, #Tudor Pendiuc arestat preventiv , #arestare