Primarul si viceprimarul din Miercurea Ciuc, acuzati de coruptie, cercetati in arest la domiciliu

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 19:37
3275 citiri
Primarul si viceprimarul din Miercurea Ciuc, acuzati de coruptie, cercetati in arest la domiciliu

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, si viceprimarul Szoke Domokos vor fi cercetati in arest la domiciliu, in dosarul in care sunt suspectati de fapte de coruptie, au decis magistratii Tribunalului Bucuresti.

Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc a fost retinut de procurorii DNA pentru abuz in serviciu, instigare la infractiunea de abuz in serviciu si conflict de interese, iar viceprimarul, pentru abuz in serviciu si instigare la fals material in inscrisuri oficiale.

Primarul si viceprimarul din Miercurea Ciuc au fost retinuti de DNA

Ce au descoperit anchetatorii

Potrivit anchetatorilor, in calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizatie de constructie pe baza unor documentatii incomplete, aferente reabilitarii/modernizarii unui imobil in care isi desfasoara activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universitatii Sapientia.

In baza relatiilor dintre Raduly Robert-Kalman si conducerea institutiei de invatamant, primarul fiind si cadru didactic la filiala din municipiu a universitatii, acesta a aprobat, in septembrie 2014, autorizatia pentru efectuarea unor lucrari de constructie la imobil si amenajare a spatiului aferent (parcari si alei in proximitatea acestuia), in conditiile in care documentatiile depuse pentru aprobare nu indeplineau conditiile legale.

In perioada iulie - septembrie 2014, in conditiile in care Casa de Cultura a Sindicatelor - Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii si fata de aceasta s-a deschis procedura de insolventa, in calitatea sa de primar, inculpatul Raduly Robert - Kalman a determinat o persoana, desemnata de instanta sa fie administrator judiciar al debitoarei, sa accepte vanzarea catre Primaria Miercurea Ciuc, la un pret subevaluat, a unui imobil detinut de casa de cultura, mai spun procurorii.

In acest scop, s-ar fi stabilit sa fie desemnat un evaluator, astfel incat acesta sa mentioneze degradari si uzuri inexistente, apte sa justifice o evaluare a imobilului situata sub cea reala.

Totodata, potrivit DNA, Raduly Robert-Kalman si Szoke Domokos au aprobat efectuarea de plati nejustificate, in mai multe transe, in favoarea S.C. Topo Service S.A. in lipsa receptiei legale a lucrarilor de cadastru general efectuate de aceasta firma. Platile nejustificate s-au efectuat in baza unui contract incheiat intre primaria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., in care s-a mentionat initial pretul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act aditional.

Primarul din Miercurea Ciuc, infractiuni pe 10.000 de euro lunar: Scheme cu Vodafone, Dedeman si alte firme

Platile s-au efectuat in conditiile in care documentatia intocmita de aceasta firma a fost restituita de trei ori de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Harghita, in mod succesiv, din cauza nerespectarii unor conditii legale si pentru nesocotirea unor standarde tehnice, fiind refuzata receptia lucrarilor de catre institutia mentionata, sigura abilitata pentru aprobarea lucrari de cadastru general la nivelul judetului.

Actele intocmite de S.C. Topo Service S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani mentionate in contractul si actul aditional intocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cartilor funciare ori realizarea unei evidente actualizate de cadastru si publicitate imobiliara la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrari lipsite de valoare juridica si finalitate.

Acuzatii pe banda rulanta

Procurorii il mai acuza pe Szoke Domokos ca a determinat modificarea ilegala, in favoarea unei persoane, a unui contract de inchiriere ce are ca obiect inchirierea de catre o societate comerciala a unui spatiu comercial proprietate privata a administratiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

La data de 22.06.2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectiva sa altereze continutul contractului de inchiriere, pentru a permite chiriasului sa subinchirieze parte din imobil. Astfel, s-au incalcat prevederile contractuale initiale adoptate prin Hotarare de Consiliu Local.

La data de 23.06.2014, Szoke Domokos a dispus modificarea ilegala a contractului, in sensul cerut de persoana respectiva.

Szoke Domokos mai este acuzat ca, in calitate de presedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitatie organizata de primaria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrari de amenajare zona verde, in valoare estimata de 1.320.170 lei, a acceptat si declarat castigatoare o oferta neconforma depusa de catre S.C. Garden Center Grup S.R.L. din Bucuresti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza carora au fost aprobate decontari ilegale in favoarea firmei, in temeiul unei documentatii neconforme realitatii care atesta lucrari pentru suprafata de teren mai mare decat cea reala.

Dupa executarea lucrarilor, Szoke Domokos ar fi semnat si avizat documentatii justificative prin care au fost acceptate platile pentru lucrari aferente unei suprafete de teren de 100 de ori mai mare decat cea reala.

Viceprimarul mai este acuzat de abuz in serviciu si pentru ca s-a deplasat in interes personal cu autoturismul de serviciu, din dotarea primariei, in perioada 18 - 21 iulie 2014, in concediu la rude din jud. Tulcea.

Anchetatorii i-au dus miercuri pe Raduly Robert Kalman si Szoke Domokos la audieri, la DNA Structura Centrala, dupa ce au facut perchezitii la locuintele acestora si la sediul Primariei Miercurea Ciuc.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#primar viceprimar Miercurea Ciuc arest domiciliu, #primar viceprimar Miercurea Ciuc coruptie, #DNA primar viceprimar Miercurea Ciuc , #arestare