Reactii dupa retinerea lui Costiniu, Casuneanu si Locic

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 16:35
3469 citiri
Reactii dupa retinerea lui Costiniu, Casuneanu si Locic

Judecatorul Florin Costiniu si oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic au fost retinuti, joi, pentru 24 de ore. Procurorii DNA au emis ordonante de retinere pentru cei trei, implicati in dosarul Catalin Voicu, insa opinia publica este ca decizia magistratilor reprezinta mai degraba o "telejustitie".

Asistam la un nou episod de telejustitie si daca ne amintim s-a mai intamplat asa si in cazul Popoviciu, aprecieaza Victor Alistar, presedintele Transparency International Romania, vorbind despre retinerea judecatorului Florin Costiniu si a oamenilor de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic.

"Nu cunosc motivele deci nu pot comenta deocamdata, urmarirea penala a fost complet publica si nu nepublica, asa cum prevede legea. Se aplica aceeasi strategie ca cea dinaintea arestarii lui Voicu. Nu stiu care sunt elementele de pericol social relevante, mi-e teama sa nu fie inca un episod de telejustitie.

Sa ne amintim de cazul Puiu Popoviciu, cand a fost un adevarat festival la televizor. Nu facem decat sa generam false subiecte de imagine", a spus Alistar.

"Din pacate punem acest ambalaj fata de toti judecatorii din Romania, un caz nu inseamna un sistem intreg", a spus deputatul PNL Alina Gorghiu despre retinerea judecatorului Florin Costiniu.

Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania sustine ca nu e posibila o retinere in conditiile in care este secreta procedura de luare a deciziei si documentatia prin care CSM a dat aviz pentru retinerea si arestarea judecatorului Costiniu.

"Acea hotarare (a CSM - n.r.) trebuie sa devina publica, trebuie respectat actul de procedura. Cum sa mai existe in secolul XXI hotarari secrete care sa produca efecte juridice? Mai sunt si alte intrebari in acest caz si e o lipsa de transparenta - sefa CSM-ului este acuzata de politie politica, iata o alta problema", a spus sefa Asociatiei Magistratilor din Romania, la Realitatea Tv.

DNA a obtinut, miercuri, de la Consiliul Superior al Magistraturii, aviz pentru retinerea si arestarea judecatorului Florin Costiniu. Aceasta este pentru prima data cand procurorii anticoruptie cer si obtin un aviz de retinere si arestare in cazul unui judecator de instanta suprema.

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, spune ca arestarea judecatorului Florin Costiniu si a oamenilor de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic demonstreaza ca Departamentul National Anticoruptie functioneaza iar procurorii acestuia sunt independenti.

"Sa nu ne mai jucam si sa spunem ca nu e pericol public si ca, saracii de ei, de ce nu sunt judecati in libertate. Coruptia, mai ales la acest nivel, este o fapta foarte grava - distruge societatea, distruge statul de drept - deci sa nu o vedem ca pe ceva bland si usor care cere anchetarea in libertate.

In al doilea rand, aici este vorba de o retea. In reteaua asta nu sunt prinsi trei oameni sau patru oameni [...] evident ca existand o retea probele pot fi distruse, martorii pot fi influentati", a declarat Macovei la Realitatea Fm.

Anca Bundaru, Irina Ursu

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#arestari cazul Voicu, #retinere Costiniu Locic Casuneanu, #reactii retinere Casuneanu , #arestare