Seful Parchetului Bihor arestat, pentru ca a falsificat o necropsie, a santajat si a luat mita

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 13:08
2424 citiri
Seful Parchetului Bihor arestat, pentru ca a falsificat o necropsie, a santajat si a luat mita

Vasile Constantin Popa, prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, a fost arestat pentru 30 de zile in urma unei decizii luate de Curtea de Apel Bucuresti.

El este acuzat de santaj, luare de mita, instigare la efectuarea unei prelevari atunci cand prin aceasta se compromite o autopsie medico-legala, abuz in serviciu, distrugere de inscrisuri si favorizarea faptuitorului.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sustine ca, in perioada 2013 - 2014, Vasile Popa a constrans o persoana sa ii remita o suma de bani, prin amenintarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, in cazul in care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentand diferenta de bani ramasa nerestituita dintr-un imprumut acordat anterior.

Seful Parchetului Buftea, condamnat la 6 ani de inchisoare pentru coruptie

Pentru aceasta, Vasile Popa a uzat de calitatea sa de prim procuror, precum si de relatiile pe care le are cu institutii de control de pe raza judetului, iar firma persoanei vatamate a fost controlata in repetate randuri, fiind aplicate si sanctiuni contraventionale.

In perioada 2011 - septembrie 2013, Vasile Popa a primit de la un denuntator foloase necuvenite, constand in principal in plata periodica (de circa 2 - 3 ori pe luna) a unor sume cuprinse intre 500 si 1.500 euro.

De asemenea, denuntatorul i-a construit si amenajat lui Vasile Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de camp si i-a asigurat si alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazari la hotel, precum si alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totala a foloaselor necuvenite pe care Vasile Popa le-a primit de la denuntator este de circa 50.000 euro.

Seful Parchetului Ialomita, trimis in judecata - cum ajuta infractorii

In schimb, Vasile Popa urma sa protejeze activitatea infractionala a denuntatorului si sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu.

Astfel, legal si conform atributiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor ar fi trebuit sa ia masuri pentru tragerea la raspundere penala a denuntatorului, implicat in activitati evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2014, Vasile Popa l-a determinat pe seful Serviciului de Medicina Legala Bihor sa efectueze o prelevare de organe intr-un caz in care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinta compromiterii autopsiei medico-legale.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#sef Parchet Bihor arestat, #sef Parchet Bihor necropsie, #sef Parchet Bihor santaj , #arestare