Achizitia sistemelor Patriot, semnata oficial in prezenta ministrului Apararii si ambasadorului SUA

Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 19:35
2778 citiri
Achizitia sistemelor Patriot, semnata oficial in prezenta ministrului Apararii si ambasadorului SUA
Foto: Ministerul Apararii

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, si ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, au participat, miercuri, la ceremonia de semnare a Scrisorii de oferta si acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA) pentru achizitia sistemelor de rachete sol-aer cu bataie mare Patriot.

Conform unui comunicat de presa al MApN, sistemele Patriot vor intra in dotarea Fortelor Terestre si Fortelor Aeriene ale Armatei Romaniei in a doua parte a anului 2019, primul sistem urmand sa fie operational la jumatatea anului 2020.

"Achizitia celor sapte sisteme de rachete sol-aer constituie, pentru tara noastra, un interes esential de securitate avand in vedere ca, prin realizarea capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol, se asigura intarirea securitatii nationale si regionale, acest demers contribuind, totodata, in mod semnificativ la consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii", se precizeaza in comunicatul MApN.

Ministrul Fifor a adresat multumiri partenerilor americani si a apreciat ca Romania devine un aliat din ce in ce mai important pentru NATO.

De asemenea, el a punctat consolidarea Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii ca fiind o prioritate pentru Romania.

"Semnarea Scrisorii de oferta si acceptare pentru sistemele Patriot reprezinta un prim pas intr-o relatie de cooperare pe termen lung", a precizat ministrul Fifor.

Ambasadorul Hans Klemm a mentionat, in cadrul ceremoniei, cateva repere importante ale cooperarii excelente dintre Romania si SUA.

"Asa cum a spus secretarul de stat Rex Tillerson ieri, in discursul de la Centrul Wilson, din SUA, apreciaza foarte, foarte mult angajamentul de care a dat dovada Romania, atat in calitate de partener strategic, cat si in calitate de aliat in cadrul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Si in calitate de aliat in cadrul NATO, spre deosebire de multe, multe alte tari aliate, Romania si-a propus sa indeplineasca angajamentul asumat de Alianta, de a cheltui peste 2% din produsul intern brut pentru aparare. Domnule ministru, angajamentul dumneavoastra fata de indeplinirea acestui obiectiv a fost foarte, foarte apreciat nu doar de mine, ci si de secretarul american al Apararii, James Mattis", a precizat ambasadorul american.

Oficialii MApN sustin, prin acelasi comunicat, ca Romania, in calitate de stat membru al NATO si UE, are obligatia sa continue si sa isi intensifice eforturile nationale pe dimensiunea de aparare si securitate.

Potrivit acestora, in contextul politico-militar actual, Fortele Aeriene si Fortele Terestre romane trebuie sa dispuna, pentru indeplinirea misiunilor specifice, de capabilitati si sisteme de aparare aeriana cu baza la sol cu bataie mare credibile, flexibile si eficiente, pentru a contribui la descurajarea agresiunilor la adresa Romaniei si articularea unui raspuns adecvat la provocarile actuale si viitoare ale mediului de securitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scrisoare sisteme Patriot semnata ministru , #armata