Airbus si IAR au semnat contractul definitiv pentru elicopterul multirol H215M

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 12:07
6959 citiri
Airbus si IAR au semnat contractul definitiv pentru elicopterul multirol H215M
Foto: Facebook/Airbus Helicopters

Grupul francez Airbus si IAR Ghimbav au semnat marti, la Paris, contractul definitiv de colaborare exclusiva pe o perioada de 15 ani, a anuntat miercuri compania franceza.

Potrivit contractului, IAR este contractor principal pentru elicopterul multirol H215M pentru orice comanda viitoare din partea Ministerului roman al Apararii, avand ca scop inlocuirea flotei imbatranite. Acest acord va crea aproximativ 6.300 de locuri de munca directe si indirecte in Romania, potrivit companiei franceze.

"Intelegerea reflecta angajamentul comun al Airbus si IAR de a contribui la modernizarea flotei de elicoptere multirol. Documentul prevede o colaborare stransa, in urmatorii 15 ani, Airbus fiind partenerul exclusiv al IAR in clusterul aeronautic de la Ghimbav, judetul Brasov", se arata in comunicat.

Airbus si IAR sunt parteneri de peste 15 ani in compania Airbus Helicopters Romania (51% Airbus, 49% IAR), un centru specializat in servicii de mentenanta si reparatii pentru o gama variata de elicoptere civile si militare din Romania si din alte tari.

In cadrul ceremoniei, au participat Neculai Banea, directorul general al IAR, si Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters (foto).

"Semnarea, astazi, a acestui acord definitiv duce parteneriatul nostru la un nivel superior. Impartasim un trecut bogat si suntem nerabdatori sa dezvoltam ceea ce am reusit sa facem pana acum impreuna. Suntem bucurosi ca Airbus este un partener solid, dornic sa investeasca in continuare in Romania.

Avem nevoie de implicare, know-how si tehnologie moderna pentru a dezvolta aeronautica romaneasca si pentru a raspunde cerintelor Ministerului Apararii in materie de elicoptere, iar Airbus este aici pe termen lung. Consideram ca elicopterul IAR-H215M este cea mai buna solutie pentru industria aeronautica romaneasca, pentru Ministerul Apararii si pentru alti clienti din toata lumea", a spus Neculai Banea.

75% din cifra de afaceri a Airbus Helicopters Romania este reprezentata de contracte la export. In 2016, a fost inaugurata fabrica Airbus Helicopters Industries pentru productia de elicoptere H215M.

"Acum privim spre viitor prin acest parteneriat cu IAR pentru elicopterul H215M, inaintea unei decizii din partea Guvernului Romaniei de a pune in aplicare cooperarea noastra si de a livra Ministerului roman al Apararii un elicopter multirol cu adevarat eficient din punct de vedere al costului, produs in Romania", a spus Olivier Michalon.

H215M este un elicopter bimotor, certificat EASA si FAA, specializat pentru misiuni uilitare in medii extreme si pe campul de lupta.

"Relatia Airbus cu IAR inseamna peste 50 de ani de colaborare de succes avand ca rezultat producere a peste 360 de elicoptere sub licenta Airbus", se arata in comunicat.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Airbus contract IAR Ghimbav , #aeronave