Al Doilea Razboi Rece. Cum sunt vazuti militarii romani de catre cei americani

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 11:50
24193 citiri
Al Doilea Razboi Rece. Cum sunt vazuti militarii romani de catre cei americani
Foto: Ziare.com

Soldatii folosesc cuvinte mari cum ar fi patriotism, datorie, drapel, onoare.

Cand sunt rostite de ei nu suna rau, dar printre cei de acasa unde exista o inflatie de mesaje, postari pe retele sociale, de imagini, unde oamenii sunt intr-o continua cautare dupa ceva nou cu orice pret, e greu ca astfel de cuvinte sa nu para demodate sau exaltate intr-o conversatie cotidiana.

Dar ele nu suna fals in gura soldatilor, pentru ca putin mai in departare, la marginea Kandaharului sau intr-un teritoriu desertic din Irak, ei se agata de aceste cuvinte pentru a supravietui, iar cand nu reusesc, pleaca din aceasta lume cu ele pe buze, cautand izbavirea.

Caporalul Madalin Vintila Stoica, 41 de ani, a murit la jumatatea acestei luni, fiind in misiune, in Afganistan. A fost decorat de presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul National "Steaua Romaniei" si a fost inaintat post-mortem la gradul de sublocotent.

In operatiunile militare din afara tarii, 29 de romani si-au pierdut viata si alti 180 au fost raniti.

Caporalul Madalin Vintila Stoica, ucis in Afganistan, a fost decorat cu Steaua Romaniei si inaintat la gradul de sublocotent post-mortem - Foto: Facebook/MApN

Un respect care nu e de parada

Militarii romani participa din 2001, cu trei ani inainte ca tara noastra sa adere la NATO, la misiuni in Irak si in Afganistan.

Astazi exista un pret in vieti omenesti pe care Romania l-a platit pentru protejarea intereselor strategice, libertatii si democratiei lumii occidentale, iar acest sacrificiu a dus la recastigarea mandriei pierdute a Armatei Romane in perioada comunista si in tumultul evenimentelor din anii 1989 - 1990.

Si, cu toate acestea, e inca surprinzator sa auzi militarii americani ca vorbesc cu un respect atat de mare despre soldatii romani si asta nu se intampla in conversatii oficiale, ci in acel gen de discutie amicala in care veteranii deapana amintiri de cazarma care plictisesc copiii, sotia si invitatii stransi in jurul mesei de Craciun.

"Militarii romani sunt foarte mandri", i-a caracterizat maiorul Cech Komanetz, Brigada a III-a Blindate, pentru Ziare.com. A spus-o limpede, clar, fara nicio urma de ironie. I-a intalnit in cele doua tururi de cate noua luni efectuate in Afganistan si unul in Irak si a invatat sa spuna in romana "Multumesc" si "Ce faci?". Pare mandru de pronuntia sa hollywoodiana.

Maiorul Cech Komanetz a invatat sa spuna in romana "multumesc" si "ce faci", in Afganistan, de la soldatii romani - Foto: Ziare.com

Romania are in jur de 3.000 de militari, jandarmi si politisti desemnati pentru misiuni in strainatate in acest an. O mica armata care e trimisa in locurile unde nimeni nu-si doreste sa fie.

"Ne simteam in siguranta, avandu-i alaturi"

Soldatul Johnston a colaborat cu militarii romani la o mare aplicatie din Germania: "Era unitatea de acoperire pentru compania noastra de tancuri Bradley", isi aminteste el. "Romanii erau foarte bine pregatiti si ne intelegeam excelent. Ne simteam in siguranta, avandu-i alaturi", adauga Johnston din Spokane, statul Washington.

El isi va incheia in curand contractul de trei ani pe care-l are cu armata americana si se va inscrie la colegiu: "Am posibilitatea sa studiez fara sa platesc taxe. Sper sa reusesc sa termin colegiul. Acesta e un ajutor important pe care-l primesc in urma acestui contract".

Soldatul Johnston, cel din mijloc, a colaborat cu militarii romani intr-un exercitiu desfasurat in Germania si a spus ca acestia erau bine antrenati - Foto: Ziare.com

"Am intalnit militari romani in turul de noua luni efectuat in Afganistan, iar acum astept cu nerabdare sa ajung la MK (asa-i spun americanii bazei de la Mihail Kogalniceanu, Constanta - n.red.) ", a declarat capitanul Joseph Laplante, comandantul companiei formata din peste 200 de militari, 10 tancuri Abrams si 4 Bradley care va face exercitii in Romania in urmatoarele noua luni.

Capitanul Joseph Laplante va ajunge in Romania cu o companie formata din 10 tancuri Abrams si 4 tancuri Bradley - Foto: Ziare.com

Capitanul din Brigada a II-a Blindate este si conducatorul unui echipaj de tanc Abrams format din patru militari. "Exercitiile pe care le vom efectua in Romania ne vor mentine capacitatea de interventie la un nivel ridicat si vom fi gata in orice moment sa intram in actiune", a adaugat el.

Ce a invatat colonelul Moon in 20 de ani de cariera

Peter Moon este colonelul care va conduce batalionul de blindate al Brigazii a II-a dislocat in Romania si Bulgaria.

I-a cunoscut pe soldatii romani in cele doua tururi de cate noua luni pe care le-a efectuat in Irak in 2003 si 2005, dar si in turul din Afganistan din 2010. Are numai cuvinte de lauda despre soldatii romani si considera ca "dezvoltarea unei relatii bazate pe incredere alaturi de parteneri este unul dintre cele mai importante lucruri pe care l-am invatat in cei aproape 20 de ani de cariera militara".

Colonelul Peter Moon va conduce batalionul de blindate al Brigazii a II-a, dislocat in Romania si Bulgaria pentru urmatoarele noua luni - Foto: Ziare.com

"La Mihail Kogalniceanu voi continua, la fel ca predecesorul meu, sa ma implic impreuna cu militarii in viata comunitatii locale. Exista un program prin care elevii viziteaza baza militara si intra in contact cu soldatii. Vom participa ca si pana acum la evenimentele organizate de autoritatile locale. Am fost de doua ori la Constanta pana acum si mi-a placut foarte mult orasul si mi-au placut oamenii", a declarat colonelul Peter Moon pentru Ziare.com.

Militarii romani, prin sacrificiul lor, prin misiunile din afara tarii, prin exercitiile si aplicatiile din teren, si-au castigat un loc important in cadrul NATO si se bucura de respectul partenerilor, ceea ce nu e putin lucru.

Citeste toate materialele exclusiv Ziare.com realizate de Emilian Isaila in randurile Armatei SUA

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#soldati romani americani, #parteneriat militari romani americani, #baza militara Romania, #militari romani Afganistan , #armata