Ambasadorul Mark Gitenstein: Nu atat achizitia avioanelor F-16 e vitala, cat pregatirea pilotilor

Autor: Ana Ilie
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 19:05
2241 citiri
Ambasadorul Mark Gitenstein: Nu atat achizitia avioanelor F-16 e vitala, cat pregatirea pilotilor

Ambasadorul american, Mark Gitenstein, a afirmat ca Romania trebuie sa decida ce anume va face in privinta actualelor avioane de lupta, ce se deterioreaza pe zi ce trece.

Declaratia, facuta intr-un interviu acordat Ziare.com, vine la o zi dupa ce ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a declarat ca Armata Romana "abia sta in picioare la capitolul dotari" si se ia in considerare revitalizarea unei parti a flotei de MIG-uri si extinderea duratei operationale pana in 2018, daca nu se gasesc solutii pentru achizitionarea unui avion multirol.

In chestiunea achizitiei de avioane F-16, spune Gitenstein, Romania pare sa ia o decizie foarte inteleapta. "Trebuie abordata problema capacitatilor actualei generatii de avioane de lupta, care se deterioreaza foarte mult. Cred ca vor fi dificil de pastrat in stare de functionare, iar conducerea Romaniei, ma refer aici la toate partidele, va trebui sa decida ce directie trebuie urmata".

"O varianta luata in calcul, care mi se pare rationala, este ca Romania sa achizitioneze avioane dintr-o tara care detine avioane si intentioneaza sa le vanda, iar apoi sa le reconditioneze. Astfel, puteti cumpara un numar mic de avioane si veti avea avioane care sunt practic identice cu cele noi", crede diplomatul.

Pentru ambasadorul american, nu atat achizitia avioanelor, cat pregatirea pilotilor este cu adevarat importanta. "Fortele Aeriene ale SUA asigura pregatirea acestora, insa doar daca exista avioane pe care pilotii sa le poata folosi, chiar daca acele avioane sunt mai vechi si au fost reconditionate. Important este sa se inceapa acest proces, fiindca el este de fapt mai complicat si mai dificil decat achizitionarea avioanelor", a aratat ambasadorul american.

Acesta a aminitit ca "tranzactia este de fapt una bilaterala, iar Statele Unite nu sunt implicate in achizitie, tranzactia implica Portugalia si Romania".

"Inteleg ca Ministerul Apararii ar putea trimite o echipa in Portugalia sa vada avioanele. Mi se pare o idee minunata. SUA ar putea sprijini imbunatatirea avioanelor si ar putea incepe pregatirea pilotilor, iar daca se va dori achizitionarea de avioane mai noi, pe masura ce ratingul de tara si stabilitatea financiara a Romaniei se imbunatatesc, puteti lua aceasta decizie mai tarziu", a incheiat Mark Gitenstein.

Ministrul Apararii Nationale (MApN), Corneliu Dobritoiu, a declarat, joi, ca Armata Romana "abia sta in picioare la capitolul dotari", bugetul pentru inzestrare fiind "infim incat nici nu il putem zari", si ca s-ar putea decide extinderea duratei operationale a flotei de MIG-uri pana in 2018.

"In momentul in care cheltuielile de personal se cifreaza la 85 la suta din total buget, bugetul de inzestrare este atat de infim, atat de superb, incat nici nu il putem zari. Asta nu inseamna ca nu ne intereseaza sa gasim solutii pentru a rezolva aceasta chestiune", a spus Dobritoiu.

"Resursa in ceea ce priveste numarul de MIG-uri este in proces de diminuare. Daca nu vom gasi solutii pentru achizitionarea unui avion multirol nu vom avea alta sansa decat sa revitalizam parte din flota de MIG-uri pe care o avem si sa extindem durata operationala pana in 2018. Si acest termen este fortat pentru ca este un avion care a fost proiectat sa functioneze pentru un ciclu de 25 de ani si noi am prelungit durata de viata pana la 40 de ani. Este ultima varianta, ultima optiune, ultima rezistenta", a spus Dobritoiu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ambasador SUA achizitie F16, #achizitie avioane F16 SUA, #achizitie avioane f16 , #armata