Bloomberg: De ce a cumparat Pentagonul o Dacia Sandero pentru Ministerul Apararii din Romania

Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 16:38
11968 citiri
Bloomberg: De ce a cumparat Pentagonul o Dacia Sandero pentru Ministerul Apararii din Romania
Foto: site Dacia

Marina SUA a cumparat Ministerului Apararii din Romania o Dacia Sandero Stepway 2, iar achizitia este pusa serios sub semnul intrebarii, relateaza Bloomberg.

Fostul ministru al Apararii, Jim Mattis, care si-a parasit functia odata cu intrarea in noul an, a aprobat ca Marina SUA sa cheltuiasca 2,9 milioane de dolari dintr-un fond alocat "cheltuielilor extraordinare" pentru a plati contractorii locali in vederea construirii unui drum perimetral in jurul unei baze din Romania care gazduieste principalul sistem antiracheta al SUA din Europa - si sa plateasca factura pentru masina.

"Cred ca aceasta cheltuiala va evita deteriorarea relatiilor internationale dintre Romania si SUA, precum si criticile opiniei publice", a declarat Mattis.

Fostul auditor general al Pentagonului, Mike McCord, a afirmat intr-un email ca este "neobisnuit, indiferent de sursa de finantare, sa se foloseasca fondurile SUA pentru a cumpara un vehicul pentru o tara gazda".

Plata catre Ministerul Apararii Nationale acopera fondurile pe care personalul Marinei le-a emis eronat in 2016 si 2017 fara o autorizatie corespunzatoare. Plata a fost oprita inainte ca aceste fonduri sa fie transferate.

Plata este putin mai mult decat o eroare de aproximare pentru un departament responsabil de un buget de 716 miliarde de dolari pe care Congresul l-a aprobat pentru acest an fiscal. Insa demonstreaza ce pasi era dispus Mattis sa urmeze pentru a imbunatati relatiile SUA cu aliatii, in acest caz un membru NATO care gazduieste un sistem antiracheta cheie.

Capitanul John Perkins, un purtator de cuvant al marinei in Napoli, a afirmat intr-un email ca anul trecut oficialii au cerut secretarului marinei sa aprobe fonduri pentru a face aceasta plata deoarece "drumul perimetral va ajuta fortele romane sa ofere o securitate externa mai buna".

Citeste si Decretul prin care Iohannis a prelungit mandatul sefului Armatei a fost publicat in Monitorul Oficial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Pentagon cumparat Dacia Ministerul Apararii, #Pentagon Dacia cumparat Romania , #armata