Fost sef al Statului Major General, despre scandalul de la varful armatei: Pentru militari nu va fi bine!

Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 17:25
19512 citiri
Fost sef al Statului Major General, despre scandalul de la varful armatei: Pentru militari nu va fi bine!
Foto: Facebook / Stefan Danila

Institutia militara a fost implicata, din pacate, in disputa politica dintre Guvern si Presedintie, si, in timp ce politicienii vor incerca "sa speculeze la maximum" aceasta situatie, "pentru militari nu va fi bine", avertizeaza generalul Stefan Danila, fost sef al Statului Major General (SMG) al Armatei Romane.

Comentariile au fost facute la solicitarea Ziare.com, in conditiile in care presedintele Iohannis a respins propunerea facuta de ministrul Apararii pentru sefia Armatei, apreciind ca nu s-a respectate legea, si a decis sa prelungeasca cu un an mandatul actualui sef, gen. Nicolae Ciuca.

In replica, Guvernul intentioneaza sa atace in contencios administrativ decretul prezidential, ministrul Apararii, Gabriel Les, invocand in acest scop pe Facebook precedentul din 2010, cand mandatul gen. Gheorghe Marin a fost prelungit cu un an de fostul presedinte Traian Basescu.

Invitat de Ziare.com sa spuna opinia sa legata de acest scandal politic care afecteaza Armata Romaniei, gen. Stefan Danila a explicat mai intai cine poate ocupa functia de sef al Statului Major al Apararii (SMAp), cum se numeste SMG incepand din 2017.

"Legea prevede ca poate fi loctiitorul sau unul din sefii categoriilor de forte. Nu este prevazut in ce conditii se prelungeste si nici nu este explicit cine prelungeste. Nu exista nicio cutuma/traditie. Doar o experienta care nu a fost evaluata.

Pentru prelungire, firesc ar trebui sa fie implicat si ministrul, fiind seful direct al sefului SMAp", a declarat pentru Ziare.com generalul Stefan Danila, care a indeplinit functia de sef al Statului Major General al Armatei Romane (1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2014), fiind primul general din arma aviatie care a ocupat aceasta functie.

Intrebat daca propunerea facuta de ministrul Les a fost una legala sau necesita anumite modificari legislative, gen. Danila a precizat mai intai ca nu are alte informatii decat cele publice, "astfel incat nu pot sa ma pronunt in cunostinta de cauza".

"Propunerea de rotire intre seful SMFT si seful Reprezentantei militare ar fi fost legala. Exista si parerea ca nu ar fi fost necesara si ca ar fi fost in drept sa faca aceste numiri, chiar daca ar fi trebuit sa vacanteze mai intai una dintre functii. Dar propunerea a fost facuta pentru a evita interpretari ulterioare privind avizul CSAT", a adaugat acesta.

Legat de numirea sa, decisa in 2010, gen. Stefan Danila ne-a facut urmatoarele precizari: "Am fost numit loctiitor in octombrie si in decembrie am preluat functia de sef al SMG. Stiu doar ca am fost propus de ministru si acceptat de presedinte".

Intrebat daca este de parere ca acest scandal ar putea avea si anumite aspecte mai putin cunoscute de opinia publica, de exemplu unele interese obscure legate de achizitiile pentru armata, fostul sef al SMG ne-a raspuns: "Nu stiu sa existe vreo legatura cu achizitiile, mai ales ca nu stiu ca seful SMAp sa se poate implica in procesul de achizitie, dupa ce a validat necesitatea si cerintele operationale".

"Din pacate, institutia militara a fost introdusa in disputa politica, iar numele mai multor generali au fost asociate si li s-au adus acuze directe si indirecte. Sunt efecte negative privind imaginea conducerii militare, pozitionari partizane in interiorul institutiei, stare de spirit care va fi dificil de sters din memoria colectiva", ne-a mai spus acesta.

De asemenea, intrebat daca este de parere ca acest episod ar putea face parte dintr-un plan mai amplu de decredibilizare a Armatei Romane, gen. Stefan Danila ne-a raspuns ca nu crede in aceasta ipoteza, dar si-a exprimat regretul ca s-a ajuns in actuala situatie.

"Nu este parte a unui plan de decredibilizare. S-a demonstrat ce inseamna lipsa de responsabilitate la nivelul mai multor pozitii. Regret o astfel de situatie! Oamenii politici vor incerca sa speculeze la maximum aceasta situatie, iar pentru militari nu va fi bine!", a conchis fostul sef al Armatei Romane.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#sef Stat Major Aparare, #Iohannis sef armata , #armata
Comentarii
Poza Mucianceai
Mucianceai
rank 2
Este un blat Johannis-guvern,ca sa taie salariile militare pentru a
Poza Ariana din Carpati
Ariana din Carpati
rank 5