Opinii: Ce culoare are parasuta ta?

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 22:18
5699 citiri
Opinii: Ce culoare are parasuta ta?
Foto: guluna.com

Lantul de accidente militare cu avioanele MIG-21, nu numai in Romania, dar si in alte tari, pune problema conceptiei moderne de aparare aeriana. De cine? Cum?

Un avion supersonic modern in zece minute iese inafara granitelor tarii, ceea ce ridica problema adecvarii. Intr-o tara mica, precum Romania, interceptarea la distanta e imposibila, devenind din ce in ce mai riscanta in conditiile tehnologiei de razboi modern. Interceptare pe solul tarii se poate face mult mai economic cu rachete anti-aeriene. De aceea, cele mai logice scoli de gandire preconizeaza scoaterea pilotului din carlinga.

Enormele forte gravitationale la care un om poate fi solicitat in navele supersonice reduc puterea de reactie, reduc elementul judecatii lucide si, mai mult decat orice, pun la risc nu numai resursele implicate, dar si cele colaterale. Sistemele avionice nu pot lucra independent. Ele pot numai augmenta elementul uman cu limite si idiosincrasii inerente.

Dronele in aviatie

De aceea, americanii fac uz, din ce in ce mai mult, de "drone" (trantori de albine) sau avioane teleghidate. Tehnologia dronelor e accesibila, eficienta din punct de vedere al costului si conserva resursele cele mai pretioase, oamenii.

Prin anii 1960 -1965 Israelul folosea avioane teleghidate mici, pentru zboruri de recunoastere asupra regiunii Golan si peste Siria, care detinea fortificatii cu armament sovietic. Sirienii lansau rachete anti-aeriene, incercand sa doboare dronele isreliene. De cele mai multe ori ratau, din cauza dimensiunilor mici ale dronelor.

Lansand racheta dupa racheta, Siria isi termina rezervele de arme anti-aeriene, cerand altele de la sovietici. Dupa un timp, Uniunea Sovietica a pus un sfarsit acestor "dueluri" peste Golan.

Sirienii au fost admonestati direct: "Nu mai irositi o racheta anti-aeriana, care costa peste un milion de dolari, ca sa incercati sa doborati o drona care costa cinci mii de dolari!"

Anumite state, printre care si Romania, nu-si pot permite sa opereze in aviatia moderna, decat la o scara extrem de redusa, pe de o parte din cauza costurilor, iar pe de alta parte, pentru ca nu au nicio necesitate practica pentru a o face.

Chiar o flota aeriana de 10.000 de nave de tot felul nu poate garanta supravietuirea tarii in cazul unei conflagratii mondiale.

O analiza critica poate concluziona ca posedarea unei forte aeriene nationale e o problema de orgoliu a guvernantilor. Singurul lucru la care se poate spera, in mod realist, este crearea si folosirea unei forte de "politie" la sol, care trebuie sa aiba in dotare si unele aeronave, in special elicoptere.

Utilitatea aviatiei

In timpul lui Ceausescu, cand se formau pe Dunare "baraje" de gheata, care cauzau inundatii masive, diversi sefi locali de partid cereau sa se bombardeze aceste baraje pentru a inlesni curgerea apei pe fagasul natural. Tin minte ca intr-un an aceste cereri au fost refuzate, pe motiv ca ar putea crea panica.

Adevarul era ca mai mult de jumatete din arsenalul de bombe al tarii ar fi fost necesar sa sparga blocajul de gheata, iar Ceausescu si militarii s-au opus acestei idei. Pagubele cauzate de inundatii au fost enorme, asa ca in anul urmator, Ceausescu a aprobat imediat bombardarea ghetii. A fost singurul caz de utilitate a aviatiei militare romane pe care-l cunosc.

O noua industrie?

De ce n-ar putea Romania deveni o producatoare masiva de drone? Exista personal calificat si o multime de capacitati industriale care stau in paragina. Hunedoara? Galati? Resita?

In general, o drona este conceputa pentru un singur zbor, acel de lovire a unei tinte. Fiecare zbor aditional e un "bonus", ceea ce confera unei astfel de industrii supravietuire prin comenzi repetate, cu un indice de profit impresionant.

Analogia intre un model teleghidat, cu care se joaca copiii, si un model mai mare, care poate fi inzestrat cu camere de luat vederi, armament etc. poate ilustra ce usor ar fi sa stabilesti o industrie noua, pentru niste necesitati care inca raman obscure multor administratori militari, scoliti in tactici sovietice, unde omul nu e deloc important.

Timpul petrecut in discutii privind tipurile de avioane militare care trebuie cumparate, europene, americane, noi sau uzate, e un timp pierdut.

De aceea, in aviatie se intreaba, adesea, "Ce culoare are parasuta ta?" Fiind impachetata, niciodata nu-i vezi culoarea, decat in cazul in care trebuie sa o folosesti, pentru a-ti salva viata. De aici si analogia intre o minte sanatoasa si o parasuta: amandoua lucreaza mai bine cand sunt deschise.

Chestiunea dotarii fortelor aeriene romane, de asemenea, va ramane deschisa pentru mult timp, vis-a-vis de MIG-urile care nu vor sa respecte decat legea gravitatiei.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#drone aviatie Romania, #MIG aviatie Romania, #ce culoare are parasuta , #armata