De la cititori: Schimbare de dragul schimbarii, pentru militari

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 23:17
2483 citiri
De la cititori: Schimbare de dragul schimbarii, pentru militari
Foto: Arhiva

In lumea globalizarii actuale, intregul mapamond inregistreaza profunde schimbari, sufera o noua asezare a ordinii economice, politice si militare.

Apartenenta Romaniei la structurile militare si civile euroatlantice, NATO, ONU, UE a determinat noi abordari si provocari in domeniul securitatii nationale si internationale. Asa s-a ajuns de la circa 400.000 de militari, cat numara armata Romaniei inainte de '89, la 75.000 de functii militare, astazi.

Procesul de transformare a sistemului de aparare si siguranta nationala a intampinat greutati, atat in ceea ce priveste mentalitatea oamenilor, dar si in modul de abordare a noii configuratii a acestuia.

Restructurarea entitatilor militare din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale a deschis o gama larga de oportunitati personalului din sistem. In acest sens, s-au facut schimbari profunde, bine venite, dar s-au luat si multe masuri neadecvate.

Bine, se schimba sistemul, dar ce facem cu omul? Fie ca acesta este militar activ, fie ca este pensionar militar. Se intelege faptul ca orice transformare a unei structuri se face cu pierderile si riscurile aferente. Important este ca acest lucru sa se faca cu intelepciune, pricepere, rabdare si multa transparenta. Altfel, se pot crea confuzii, suspiciuni si multe barfe...

In momentul de fata, pe de o parte, Legea privind sistemul unitar de pensii se aplica si celor care lucreaza in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, ceea ce a determinat iesirea la pensie a multor cadre militare foarte bine pregatite profesional si cu experienta.

Pe de alta parte, Ordinul M101/2010 al M.Ap.N. de aplicare a HG 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat a impartit pensionarii militari, cel putin, in doua tabere: unii care accepta situatia si au depus actele necesare recalcularii si altii care nu sunt de acord si s-au inscris in Sindicatul cadrelor militare disponibilizate, in rezerva si in retragere.

Pentru acest lucru, s-a creat o noua structura in cadrul SMG si au fost pusi pe drumuri zeci de mii de pensionari pentru ca din adeverintele de venit primite, la unii dintre acestia, lipsesc intre 1-15 ani de serviciu din vechimea luata in calcul. Cu toate acestea se spune ca numai 2% din cadrele militare vor fi afectate de aplicarea HG 735/2010.

Asadar, in cei peste 20 de ani care au trecut din decembrie '89 au fost disponibilizati zeci de mii de militari, au fost desfintate sute de unitati militare, au fost scoase din uz zeci de tone de munitii si rachete, cantitate importanta de tehnica militara transformata in fiare vechi (tancuri, avioane, statii, auto), mare parte din patrimoniul armatei (cladiri si terenuri) donate unor persoane sus puse si, multe altele... Toate acestea s-au facut pentru ca militarii sa fie mai bine instruiti, mai bine platiti, mai bine dotati cu tehnica militara.

Astazi, aflam ca personalul armatei si, nu numai, este prost platit, prost echipat, slab instruit, pensionarilor militari li s-au diminuat pensiile, iar inzestrarea cu tehnica militara moderna a ramas la nivelul promisiunilor.

In aceste conditii, se pune intrebarea, cui i-au folosit aceste schimbari? Nu cumva este vorba de o schimbare facuta de dragul schimbarii?

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#schimbari Armata Romana, #recalculare pensii militari , #armata