Ziare.com

Fost sef al Statului Major General, despre scandalul de la varful armatei: Pentru militari nu va fi bine!

de Camelia Badea
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 17:25

   

Fost sef al Statului Major General, despre scandalul de la varful armatei: Pentru militari nu va fi bine!
Institutia militara a fost implicata, din pacate, in disputa politica dintre Guvern si Presedintie, si, in timp ce politicienii vor incerca "sa speculeze la maximum" aceasta situatie, "pentru militari nu va fi bine", avertizeaza generalul Stefan Danila, fost sef al Statului Major General (SMG) al Armatei Romane.

Comentariile au fost facute la solicitarea Ziare.com, in conditiile in care presedintele Iohannis a respins propunerea facuta de ministrul Apararii pentru sefia Armatei, apreciind ca nu s-a respectate legea, si a decis sa prelungeasca cu un an mandatul actualui sef, gen. Nicolae Ciuca.

In replica, Guvernul intentioneaza sa atace in contencios administrativ decretul prezidential, ministrul Apararii, Gabriel Les, invocand in acest scop pe Facebook precedentul din 2010, cand mandatul gen. Gheorghe Marin a fost prelungit cu un an de fostul presedinte Traian Basescu.

Invitat de Ziare.com sa spuna opinia sa legata de acest scandal politic care afecteaza Armata Romaniei, gen. Stefan Danila a explicat mai intai cine poate ocupa functia de sef al Statului Major al Apararii (SMAp), cum se numeste SMG incepand din 2017.

"Legea prevede ca poate fi loctiitorul sau unul din sefii categoriilor de forte. Nu este prevazut in ce conditii se prelungeste si nici nu este explicit cine prelungeste. Nu exista nicio cutuma/traditie. Doar o experienta care nu a fost evaluata.

Pentru prelungire, firesc ar trebui sa fie implicat si ministrul, fiind seful direct al sefului SMAp", a declarat pentru Ziare.com generalul Stefan Danila, care a indeplinit functia de sef al Statului Major General al Armatei Romane (1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2014), fiind primul general din arma aviatie care a ocupat aceasta functie.

Intrebat daca propunerea facuta de ministrul Les a fost una legala sau necesita anumite modificari legislative, gen. Danila a precizat mai intai ca nu are alte informatii decat cele publice, "astfel incat nu pot sa ma pronunt in cunostinta de cauza".

"Propunerea de rotire intre seful SMFT si seful Reprezentantei militare ar fi fost legala. Exista si parerea ca nu ar fi fost necesara si ca ar fi fost in drept sa faca aceste numiri, chiar daca ar fi trebuit sa vacanteze mai intai una dintre functii. Dar propunerea a fost facuta pentru a evita interpretari ulterioare privind avizul CSAT", a adaugat acesta.

Legat de numirea sa, decisa in 2010, gen. Stefan Danila ne-a facut urmatoarele precizari: "Am fost numit loctiitor in octombrie si in decembrie am preluat functia de sef al SMG. Stiu doar ca am fost propus de ministru si acceptat de presedinte".

Intrebat daca este de parere ca acest scandal ar putea avea si anumite aspecte mai putin cunoscute de opinia publica, de exemplu unele interese obscure legate de achizitiile pentru armata, fostul sef al SMG ne-a raspuns: "Nu stiu sa existe vreo legatura cu achizitiile, mai ales ca nu stiu ca seful SMAp sa se poate implica in procesul de achizitie, dupa ce a validat necesitatea si cerintele operationale".

"Din pacate, institutia militara a fost introdusa in disputa politica, iar numele mai multor generali au fost asociate si li s-au adus acuze directe si indirecte. Sunt efecte negative privind imaginea conducerii militare, pozitionari partizane in interiorul institutiei, stare de spirit care va fi dificil de sters din memoria colectiva", ne-a mai spus acesta.

De asemenea, intrebat daca este de parere ca acest episod ar putea face parte dintr-un plan mai amplu de decredibilizare a Armatei Romane, gen. Stefan Danila ne-a raspuns ca nu crede in aceasta ipoteza, dar si-a exprimat regretul ca s-a ajuns in actuala situatie.

"Nu este parte a unui plan de decredibilizare. S-a demonstrat ce inseamna lipsa de responsabilitate la nivelul mai multor pozitii. Regret o astfel de situatie! Oamenii politici vor incerca sa speculeze la maximum aceasta situatie, iar pentru militari nu va fi bine!", a conchis fostul sef al Armatei Romane.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14651 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Armata romană, cumva o simplă sucursală de mercenari ?!...

Din tot ceea ce vedem și auzim zilnic despre armata romană putem trage concluzia că nu mai este un pilier puternic, conceput intru apărarea cu sfințenie a gliei străbune dimpreună cu valorile noastre ancestrale, ci doar o simplă sucursală de mercenari puși in slujba altor puteri ce parcă exclud total ideea de apărare patriotică a nevoilor neamului romanesc. Așa să fie oare ?

Oricare ar fi adevărul, noi, Romanii, trebuie să aflăm și să știm pe mana cui dăm, de fapt și de drept, apărarea plaiurilor noastre și-a intereselor neamului nostru romanesc. Probabil a sosit clipa ca aceste realități socio-politice, privind sistemul de apărare al Romaniei, să fie puse pe răbojul doleanțelor poporului roman și, cu "jalba-n proțap", să se meargă acolo unde trebuie pentru a afla dacă armata romană este o autoritate statală cu drepturi juridice naționale depline sau a devenit cumva o formă de sucursală a altora... adică departe de interesele reale ale Romaniei.

S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpați

 

Ii reamintesc tovarasului militar Dan©ila ca Presedintele Iohannis

este Seful Suprem al Armatei Romane, ca nu este subordonatul ministrului apararii, ci invers! Asa ca are tot dreptul de a prelungi orice functie militara, fara sa faca referinta la nici un subaltern.

Pe loc repaus, ghenerale!

 

Este un blat Johannis-guvern,ca sa taie salariile militare pentru a

mari bugetul serviciilor

 

Cine vorbeste de blat?? Mucianceai?? 😁😁😁😁😁

Ba!! Te-FiGx3 😜😜😜

...

Generalul Nicolae Ionel Ciucă a rămas șeful Marelui Stat Major al Armatei prin voința ilegală și neconstituțională a președintelui Klaus Iohannis. Fapta s-a săvirșit fără să fie date explicații, fără să existe urmări juridice și, ca de obicei, fără să fie consultați medicii specialiști in psihiatrie. A fost un act unilateral al președintelui Iohannis, prezentat cu aceeași gimnastică ingrijorătoare a feței și cu sentimentul general că știința tulburărilor mentale a mai avansat un pas.
Există, insă, și explicații mai sănătoase. Surse apropiate comerțului internațional cu arme și contracte mari sint de părere că menținerea forțată a generalului Ciucă e legată de bugetul militar al Romaniei. Ciucă s-a făcut cunoscut partenerilor noștri nord-atlantici producători de armament prin promisiunile generoase de achiziție. Depășindu-și cu mult mandatul de șef al Statului Major, generalul Ciucă a promis in dreapta și-n stinga contracte. Rachetele Patriot, pe care le-au promis și Dragnea, și Iohannis, și Leș, și Fifor, au fost promise in avans de Ciucă, zic sursele. De aici a rezultat și nebuneasca plată in avans, fără offset și cu livrare in 2020, pentru conferința lui Iohannis de pe peluza Casei Albe. Potrivit surselor, Ciucă e agentul de vinzări al lui Iohannis, misiunea lui fiind să facă prima ofertă către furnizorii francezi, germani, olandezi, italieni, americani, ca să obțină sprijin politic pentru președinte.
Menținerea lui in funcție are, susțin cei care cunosc situația achizițiilor, o logică precisă, legată de atribuirea contractului pentru mult disputatele corvete. Contractul a fost promis, după interesele politice și nevoile de sprijin internațional, mai multor țări. Se zice că Dragnea vrea sprijinul olandezilor, iar Iohannis pe al francezilor. Ei bine, Ciucă ar fi păstrat cu forța la Marele Stat Major tocmai pentru a obține contractul pentru francezi. De ce? Păi, tot sursele au explicația. Ele spun că Iohannis e interesat ca francezii să-l lase din brațe pe Cioloș, să nu-l mai sprijine pentru candidatura la președinție, așa incit, in decembrie 2019, dreapta să aibă un candidat unic, cel pe care il are deja. Ciucă nu are doar meritul de a fi influent in decizia tehnică a comisiei de atribuire, ci și relația potrivită cu francezii pentru a asigura acest tirg politico-militar.
Prin urmare, rolul lui Cioloș (promovat la Comisia Europeană și susținut in politica internă de francezi) depinde de duplicitatea și de lăcomia protectorilor săi. Un miliard și jumătate de euro reprezintă, totuși, un preț consolator, nemaiplătit pină acum niciodată pentru un actor politic de mina a doua.

@Printul fost Bengos acum Blegos

Blegosule, de ce ilegala si neconstitutionala? Ca asa vrea muschiul tau de troll manelist? Crezi ca treaba asta cu ilegalismul si neconstitutionalismul e dupa ureche asa ca o manea? Ca de obicei vorbesti sa te afli in treaba, Presedintele Iohannis nu a facut absolut NIMI ilegal si nici anticonstitutional. Propunerile au fost facute tot dupa ureche, asa ca si judecata ta, pe tzambal, carevasazica, de catre afonii si incompetentii din guvernul porkarului Draknea, multilu condamnat penal, pe care tu-l aperi cum iti vine la gura din motive pe care nici un om cu judecata nu le poate intelege. Poate ai sa ne explici viziunea ta.

Destea-ta-te romane!

Pe un civil

il poti militariza,dar pe un militar niciodata nu.l poti civiliza!

cap de strudel,cata armata ai pe cartea de munca ?

altu care s-a luptat pe calculator cu zombies si a facut record !

Bea un ceai de .uci!

Pai, poa' sa ia de la pensii si salarii, de la copii si asistent sociala ca sa dea serviciilor de propaganda pesederasta. Nu asa a procedat nea Juvete Ciumache la Tiliorman?!!

@tragic.com: "Bea un ceai de .uci!"

Pentru tine recomandam lapte de cuc.

Propunerea lui Lesh nu indeplinea conditiile de legalitate!

Scarlat nu putea ocupa legal functia, asa ca singura solutie a fost prelungirea mandatului lui Ciuca!

 

in 2010 traian bashinescu a taiat toate drepturile militarilor

primite de la unu ioan cuza si le-a trecut pe numele procurorilor ca sa se imprieteneasca cu iei ! a venit pontache ,dar a uitat sa dea inapoi drepturile pierdute...grindina si tudorica s-au facut ca puloua,si a venit motanul dancila si holgutza vasilesco,care iar a taiat pensiile,dar numa la militari ca oricum hoastele astea batrane fac umbra degeaba pamantului,nu sunt in rezerva(ce ie aia ?!) si apoi in retragere ! deci duamna holgutza a taiat pensiile militare,pontache a uitat de soldele compensatorii la trecerea in rezerva(numai la militari,la ceferisti si alti ministeriabili se dau)...deci armata pe butuci ! las ca merita ca oricum nu fac nimic,nu se bate cu nimeni ! dar holgutza draga,dupa ce te-ai pishat pe armia romana,unde vroiai sa fugi ??? las ca esti bine merci acolo unde esti,adica pe trotuar !

 

@rubencano: Excelent comentariu!!

Aveti Perfecta Dreptate!

Sunteti cumva militar roman?

(Eu provin dintr-o veche familie romana cu o foarte puternica traditie militara (timp de multe sute de ani multi membri ai familiei mele au servit in armata - de la 'simplu' soldat la general (si in cateva situatii chiar 'mai sus'). Cunosc destul de bine actuala situatie din institutia militara romana (atat de la membrii familiei mele cat si de la numerosi prieteni din Fortele Armate) si pot spune ca dumneavoastra aveti perfecta dreptate in acest comentariu!)

aici nu e vorba de militari,e vorba de alceva !

din 1990 in romnia s-au infiintat castele,exact ca la indieni ! la barosani s-a crescut mereu cu mult,la nani s-a taiat,tot mereu,cu putin ! asa s-a ajuns ca 10 % la un director de agentie de sters prafu sa fie egal cu 10 salarii ale unei gloabe care nu a plecat cu marea migratie a celorlalte cornute ! i-as multumi lu petrica roman,pt lectia de economie aia cu cofetarii care fac acum amandina cu 2 lei,dar daca o scumpim la 4 lei,cofetarii vor munci mai mult,mai cu drag,mai cu tragere de inima ...lucruri spuse la teve,prin 90 daca isi mai aduce cineva aminte ! asa a inceput haosu economic ,cu nea petrica profesor la ageamii !

pe vremea MFA misunau consilierii sovietici

pana si comunicatul oficial privind sinuciderea generalului Milea era scris in acest limbaj arhaic - apropo, armata romana exista numai de la domnitorul Cuza incoace, adica de aproape 160 de ani - fanariotii aveau oaste de stransura, din ce se mai milostiveau sa trimita boierii, sub controlul otomanilor - in schimb, despre armata tzarista se poate spune intradevar ca are o traditie de multe sute de ani - dvs. vorbiti corect romaneste, unde ati invatat limba romana?

Interesant

Dublul condamnat penal Dragnea vrea sa aiba controlul total asupra fluxului de bani ce va fi utilizat pentru achizitiile din armata !
Este vorba de vreo 10 miliarde de euro !
Ce comisioane isi va trage dublul condamnat penal Dragnea si camarila sa din aceste achizitii !

 

ba gile,mereu m-ai dat pe spate cu inteligentza ta,recunosc !

zici tu ,citez :"Dublul condamnat penal Dragnea vrea sa aiba controlul total asupra fluxului de bani ce va fi utilizat pentru achizitiile din armata ! Este vorba de vreo 10 miliarde de euro !" ok,ie asa cum zici tu ! dar lumineaza-ne si pe noi,care e ala de vine la butoiu cu miere si nu se spurca ?! adica numai unii fura,nu toti fura ??? pai sigur vorbim de romnia ?! adica aia de-i lingi tu in pix sunt ciungi,betegi,castrati de aia de pazesc haremu,adica incoruptibili,traiesc numa din salariu de bugetar si atat ?! daca le spui asta la copii de gradinita iti dau cu grisuletu in cap !

Pacate de comentariile dumneavoastra anterioare..

Adica.."suntem toti niste hoti, ce dreacu"!!O-ti fi, baieti, o-ti fi! Nu e vina lui c-a furat!Era butoiul prea plin si trebuia sa-l goleasca cineva, ca daca nu era el, era altul.. Cam asta vreti sa spuneti, nu?Si daca tot furam cu totii, la ce sa mai existe inchisori? Eh, si-asa cei mai multi sunt pe cale sa scape, daca n-au scapat deja..Cam asta e ce vreti, nu?? Sau doar ne aratati ca sunteti tare-n logica??


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor