Fost sef al Statului Major General: Sunt unitati militare infiintate pentru ca politicieni sa primeasca onorul. Tutuianu a fost o victima

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 18:15
32174 citiri
Fost sef al Statului Major General: Sunt unitati militare infiintate pentru ca politicieni sa primeasca onorul. Tutuianu a fost o victima
Foto: Facebook/ Ministerul Apararii Nationale

Generalul Stefan Danila, fostul sef al Statului Major General al Armatei, a declarat, joi, ca au fost infiintate anumite unitati militare, la presiunea unor "oameni politici care vor sa primeasca onorul in localitatea lor".

"Noi am facut o evaluare din punct de vedere militar, dar nu este suficient pentru ca daca noi, militarii, spunem ca vrem sa inchidem anumite cazarmi, din partea politica vin presiunile ca presedintele de Consiliu judetean sau primarul vrea sa primeasca onorul nu-stiu-cand si are nevoie de o structura militara in acea localitate", a spus Danila.

"Au fost situatii de felul acesta, s-au infiintat unitati de anumite categorii, de anumite niveluri pentru a avea diferiti oameni politici o prezenta militara in localitatea respectiva, din pacate", a adaugat fostul sef al SMG.

Tutuianu, victima a modului de a se lua decizii, bazat pe emotii; problema mare e la Finante

Generalul a precizat si ca fostul ministru al Apararii Adrian Tutuianu a fost victima modului bazat pe emotie in care se iau deciziile, el aratand ca problema tine de Ministerul de Finante. Danila a precizat ca nu a fost prima data cand se vorbeste despre intarzieri la plata veniturilor militarilor.

"Am mai spus parerea mea in momentul in care am aflat ca exista o informatie ca nu se pot plati la timp sau se vor plati pana la sfarsitul lunii anumite elemente din veniturile unui militar, respectiv norma de hrana sau anumite plati compensatorii. Nu este prima data cand se intampla lucrul asta. Din 2006, aproape in fiecare an, cred ca in majoritatea lunilor din a doua parte a anului, atunci cand vorbim despre nevoia de rectificari bugetare, avem unele intarzieri", a spus Danila.

"Intarzierile acestea se reflecta in modul in care se salarizeaza. Niciun ordonator principal de credite nu poate sa semneze sa dea banii ilegal, fara sa ii aiba in buget, pentru ca bugetul a fost prevazut initial la inceputul anului si etapizat pe luni. Deci nu a fost nimic nou. Banii se dadeau pana la sfarsitul lunii, militarii beneficiau de drepturi.

Lucrul asta l-am simit si in pozitia de sef, si de simplu ofiter. Am inteles ca exista probleme, dar am inteles, in acelasi timp, ca nu mi se vor lua aceste drepturi si voi beneficia de ele", a adaugat fostul sef al SMG.

El a aratat, referitor la aceste intarizieri ale platii veniturilor militarilor, ca problema tine de planificarea fondurilor, respectiv de ministerul de Finante.

"Aici e o problema de planificare a fondurilor si nu doar Directia financiara are o problema aici. O problema mare este la ministerul Finantelor pentru ca MApN isi prezinta nevoia de buget de la inceputul anului. Din pacate, a raspuns ministrul Apararii (Adrian Tutuianu - n.red.). Cred ca se iau masuri foarte repede, pe o emotie, la influenta presei. Nu se iau masuri dupa o gandire serioasa, dupa analiza tuturor factorilor care au determinat o sincopa sau o eroare.

(...) Ministrul Tutuianu a fost o victima a modului de a lua decizii in momentul de fata, nu numai a premierului actual, dar in general se cere de catre opinia publica, de presa, imediat cand s-a comis o eroare, demisia. Nu intotdeauna demisia inseamna si rezolvarea problemei. E normal cand gresim sa suportam niste consecinte, e normal sa avem si posibilitatea sa le corectam. Daca nu avem sansa de a le corecta, va veni altcineva care va comite alte greseli", a precizat Danila.

Adrian Tutuianu a demisionat de la conducerea MApN, precizand ca motivul este lipsa de comunicare in ceea ce priveste drepturile salariale pe care trebuiau sa le primeasca angajatii MApN pe 15 septembrie.

SUA au optiunea sa instaleze rachete Patriot la Deveselu si Kogalniceanu

Generalul a mai spus ca SUA au optiunea sa instaleze sisteme de rachete Patriot la Deveselu si Kogalniceanu, intrucat Romania nu a asumat asigurarea protectiei aeriene a acestor baze, iar cu rachetele Patriot pe care le va achizitiona va proteja strict obiective romanesti.

"Una dintre problemele pe care le-am discutat la instalarea scutului anti-racheta, a elementului de scut anti-racheta, a facilitatii americane in baza de la Deveselu a fost apararea anti-aeriana. Romania nu si-a asumat apararea anti-aeriana a acelei facilitati.

Din acest motiv, eu sper, cred, ca odata cu decizia de a achizitiona rachete Patriot de catre Romania, si partea americana poate sa faca pasul pe care l-am solicitat in 2014 si pe care din pacate nu l-au facut - nu stiu exact care au fost retinerile, din ce motiv partea americana nu a acceptat solicitarea romana - de a instala un sistem de rachete Patriot la Deveselu", a declarat fostul sef al Statului Major General al Armatei.

"Este optiunea lor, nu este optiunea noastra de a instala un sistem de rachete Patriot. La Mihail Kogalniceanu, la fel, este optiunea lor, nu este optiunea noastra. Sunt baze americane pe teritoriul romanesc. Sunt baze pe care Romania nu si-a asumat ca le asigura protectia aeriana, le asiguram doar protectia terestra. Celelalte elemente nu sunt obligatii ale statului roman", a adaugat Danila.

El a mentionat faptul ca rachetele Patriot pe care Romania le va achizitiona vor fi destinate strict protejarii obiectivelor strategice romanesti.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Stefan Danila Tutuianu victima, #Stefan Danila unitati militare infiintate onoruri, #declaratii fost sef stat major Danila , #armata