Oprea: Armata este gata sa intervina, autoritatile locale doar sa ceara

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 19:16
1933 citiri
Oprea: Armata este gata sa intervina, autoritatile locale doar sa ceara
Foto: Arhiva

Gabriel Oprea, ministrul Apararii, a declarat sambata ca Armata va ajuta cetatenii aflati in localitati izolate de zapada si ca actioneaza "din solidaritate", avand datoria constitutionala "sa fie alaturi de popor".

Ministrul a vizitat, sambata, localitati din judetele Vrancea si Buzau, unde mii de oameni sunt blocati de nameti, alaturi de primul-ministru Mihai Razvan Ungureanu si de ministrul Administratiei si Internelor Gabriel Berca.

"Armata actioneaza din solidaritate, este o datorie constitutionala sa fie alaturi de popor, la greu, iar militarii actioneaza 24 de ore din 24 alaturi de colegii din

Ministerul Administratiei si Internelor si isi fac datoria. Acesta este un mod exceptional de solidaritate. Suntem o armata NATO, ne facem datoria cu succes nu numai in teatrele de operatii, ci si aici in tara, unde este nevoie de noi", a declarat ministrul Gabriel Oprea, conform unui comunicat al Ministerului Apararii, remis Ziare.com.

Ministrul Oprea a declarat ca armata este pregatita sa intervina la solicitarea autoritatilor locale pentru distribuirea de alimente si bunuri de stricta necesitate si pentru deszapezirea cailor de acces. Acesta a cerut prefectilor, presedintilor Consiliilor judetene si primarilor sa solicite direct sprijinul comandantilor de garnizoane sau de unitati militare.

"Unitatile militare nu au nevoie de alte aprobari, de la centru, pentru a actiona. Ordinul meu este foarte clar si a fost transmis din timp in toate garnizoanele: Armata va actiona de urgenta, ori de cate ori va fi nevoie, pentru salvarea vietilor oamenilor si a avutului personal", a subliniat ministrul Gabriel Oprea.

De la inceputul lunii februarie, peste 4.200 de militari au executat 210 misiuni de interventie, cu 315 mijloace tehnice. In prezent, sunt in curs de desfasurare 25 de misiuni de interventie in judetele din Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, la care participa 1.450 de militari cu 76 mijloace tehnice.

Armata a distribuit alimente locuitorilor izolati din Vrancea si Buzau

Armata distribuie alimente populatiei aflate in localitati izolate, un centru de coordonare fiind constituit la Comandamentul Flotilei 90 Transport Aerian din Otopeni. Pana in prezent, au fost efectuate 15 transporturi, cu elicoptere IAR-330 Puma, cu peste 15 tone de produse alimentare, catre localitati izolate din judetele Braila, Ialomita, Vrancea si Buzau.

In judetul Vrancea, in localitatile Bordesti, Dumitresti, Chiojdeni si Jitia, detasamente de militari de la Comandamentul Logistic Intrunit au transportat 5 tone de materiale de prima necesitate si alimente, iar in localitatile Reghiu si Sihlea, alte 3,5 tone.

Militari de la Brigada 8 LAROM, Brigada 282 Infanterie Mecanizata si Brigada 1 Mecanizata actioneaza pentru deszapezirea cailor de comunicatii in zona localitatilor Dumitresti, Dumbraveni, Caiata si Bogza, cu autocamioane DAC, autovehicule blindate VAMTAC si o masina blindata pe senile pentru evacuare medicala.

Romania, inghitita de zapada. Vin iar ninsori abundente

In judetul Buzau, detasamente de militari din Divizia 2 Infanterie si din

Brigada de Informatii Militare actioneaza pentru deszapezirea cailor de acces si ajutorarea persoanelor sinistrate din zona localitatilor Vadu Pasii, Sageata, Ramnicelu si Boldu, cu autocamioane DAC si mijloace tehnice de deszapezire. Un detasament de militari din Batalionul 3 Geniu continua sa actioneze pentru deszapezirea cailor de acces in zona localitatii Posta Calnau.

In judetul Ialomita, militari din Divizia 1 Infanterie actioneaza cu doua detasamente, in localitatile Axintele, Sfantu Gheorghe si Malu, pentru deblocarea cailor de acces si deszapezirea locuintelor.

In judetul Braila, militari din Brigada 10 Geniu transporta apa si alimente pentru locuitorii din comunele Frecatei si Marasu.

Remorcherul maritim de salvare "Grozavul" executa misiunea pe canalul navigabil al Dunarii, intre porturile Sulina si Tulcea, pentru spargerea ghetii, transportul de persoane si aprovizionarea cu alimente a localitatilor izolate din Delta. Remorcherul Fluvial 328 continua sa asigure transportul de persoane intre Tulcea si suburbia Tudor Vladimirescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Gabriel Oprea armata zapada, #armata deszapezire , #armata