Presa canadiana: Militarii trimisi in Romania sunt treziti de cocosi si mugetul vacilor

Marti, 03 Iunie 2014, ora 10:45
14953 citiri
Presa canadiana: Militarii trimisi in Romania sunt treziti de cocosi si mugetul vacilor

Tensiunile dintre Ucraina si Rusia sunt motivul pentru care fortele aeriene regale canadiene au raspuns unui apel urgent al NATO de a trimite avioane de lupta in Europa, mai departe decat oricand inainte - inclusiv in Romania.

Astfel, Canada a trimis sase avioane CF-18 Hornet, pentru exercitii militare pe teritoriul Romaniei, inclusiv in apropierea granitei sudice a Ucrainei.

Timp de trei saptamani, avioanele au zburat impreuna cu aparate romanesti MIG-21, din epoca sovietica, deasupra Transilvaniei, despre care legenda spune ca odata era casa contelui Dracula, scrie jurnalistul Matthew Fisher, pe site-ul Canada.com.

"Civilii nostri nu prea inteleg de ce canadienii sunt aici, insa sustin prezenta lor ca pe ceva bun, deoarece suntem parte a NATO", a spus comandantul bazei aeriene Campia Turzii, Marian Petrus.

"Insa oamenii nostri fac legatura directa cu situatia politica din Ucraina. Suntem membri NATO, astfel incat nu ne facem griji pentru noi, ci pentru Moldova. Canadienii sunt aici la indicatiile NATO, pentru a ajuta in ce priveste securitatea, astfel incat sa poata fi gasita o solutie pasnica", a mai spus Petrus.

Avioane militare canadiene ajung in Romania (Video)

Romania, asemenea multor noi membri NATO din estul Europei, a fost dispusa sa primeasca oricat de mult ajutor posibil de la mai vechii membri NATO si nu a fost surprinzator faptul ca fortele aeriene canadiene au avut parte de o primire incredibil de calda, mai noteaza jurnalistul.

Canadienii, despre MIG-21: Un punct de reper

"Este o experienta importanta pentru noi, deoarece canadienii au zburat in zone de razboi. Am vazut F-18 zburand doar in inregistrari video. Este un vis devenit realitate pentru mine sa zbor langa unul. (...) Este o ocazie fantastica, deoarece Canada are unii dintre cei mai buni piloti din lume", a spus maiorul Alin Cuchit.

Locotenent-colonelul David Pletz, pilotul de lupta care comanda fortele aeriene canadiene, i-a intors complimentul maiorului roman, spunand ca MIG-21 este "un punct de reper" al aviatiei militare.

"Sa ne antrenam alaturi de ei este o experienta de care nu am fi avut parte niciodata acasa", a spus Pletz.

Un aspect inedit al misiunii a fost ca militarii canadieni nu au adus nicio arma cu ei. "A fost o decizie luata de guvernul Canadei cu NATO si cu guvernul Romaniei. Dupa cum stiti, este o situatie foarte delicata aici, in aceasta perioada. Suntem constienti de acest lucru", a mai afirmat Pletz.

Avioanele militare canadiene mai raman in Romania

Colegii ramasi acasa ai militarilor canadieni ar putea fi socati sa afle ca cei veniti in Romania opereaza intr-un cadru semi-auster. Birourile lor sunt in corturi care sunt inundate in timpul ploilor torentiale, iar cei 13 piloti de lupta locuiesc cate sase intr-o camera, in baraci care adapostesc mai mult de 200 de canadieni. De asemenea, terenuri intinse de porumb pot fi vazute de la fereastrele dormitoarelor.

In plus, nu este nevoie de ceasuri desteptatoare, deoarece cocosii isi anunta prezenta in fiecare dimineata, inainte de rasaritul soarelui. Acest lucru este urmat, putin mai tarziu, de mugetul vacilor. Haitele de caini se adauga, latrand, atunci cand fermierii se intorc cu oile de la pascut.

Cat de mult va ramane misiunea canadiana in Romania ramane de vazut, insa indicatiile din Ottawa au fost ca militarii canadieni sa zboare deasupra vechilor terenuri ireale ale lui Dracula cel putin pana in toamna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#militari canadieni Romania, #avioane lupta Canada Romania, #piloti canadieni Romania , #armata