Romania ar putea cumpara avioane F16 second-hand

Joi, 29 Martie 2012, ora 17:00
2911 citiri
Romania ar putea cumpara avioane F16 second-hand
Foto: Arhiva

Romania nu-si permite achizionarea de avioane F16 noi, drept care ar urma sa opteze intre aparate aflate in uz, in dotarea fortelor olandeze si portugheze.

"Romania are de optat intre solutia avioanelor in uz F16, aflate in prezent in dotarea fortelor aeriene olandeze si portugheze si care pot fi disponibilizate pentru tari interesate, sau intre avioane noi F16, dar ale caror costuri depasesc actualele posibilitati financiare ale Guvernului", a declarat, joi, vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, George Scutaru, citat de Mediafax.

Joi este asteptat din partea CSAT un raspuns in privinta achizitiilor de avioane F16, iar o decizie rapida este cu atat mai necesara cu cat MIG-urile de care dispune in prezent Armata vor fi depasite in doi ani de zile.

"In urmatorii doi ani, actualele avioane MIG-21 Lancer isi vor epuiza resursa de zbor, iar la granita de rasarit a NATO va aparea o zona lipsita de protectie aeriana", a explicat Scutaru.

Seful statului declara, in decembrie 2011, dupa o sedinta CSAT, ca in 2015 perioada de zbor a actualelor MiG-uri se epuizeaza si preciza ca Romania nu are resurse pentru 48 de avioane multirol, dar achizitionarea trebuie sa inceapa, chiar si in ritmul de o aeronava pe an.

Traian Basescu a mentionat ca subiectul a fost discutat in CSAT, fara a se lua o decizie. "Se prefigureaza o situatie critica. In 2015, avioanele pe care le avem isi epuizeaza resursa, iar Romania nu este inca in pozitia de a spune ca isi va respecta obligatiile asumate atunci cand a intrat in NATO, si anume de a contribui cu 48 de astfel de avioane la fortele NATO, dar si la apararea propriului teritoriu", spunea presedintele in decembrie 2011.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#avioane F16 CSAT, #avioane lupta Romania, #avioane lupta second hand , #armata