Scandalul corvetelor continua: Damen contesta licitatia, dupa ce a fost anuntat castigatorul

Marti, 09 Iulie 2019, ora 17:15
5516 citiri
Scandalul corvetelor continua: Damen contesta licitatia, dupa ce a fost anuntat castigatorul
Foto: Naval Group

Grupul olandez Damen anunta ca a contestat decizia statului roman de a le incredinta francezilor de la Naval Group contractul pentru constructia de corvete militare.

Licitatia organizata de Romtehnica SA pentru alegerea unei societati care sa construiasca, in Romania, 4 corvete pentru Fortele Navale Romane a fost marcata de tensiuni intre marile companii participante: Naval Group (din Franta), Fincantieri (din Italia) si Damen (din Olanda) . La un moment dat, procedura a fost chiar suspendata.

In cele din urma, la inceputul lunii iulie, ministrul Apararii, Gabriel Les, a anuntat ca evaluarea ofertelor s-a incheiat si ca navele militare vor fi construite de francezii de la Naval Group (companie detinuta in proportie de 62,49% de catre statul francez si in proportie de 35% de catre compania Thales).

In ciuda acestui fapt, compania Damen anunta ca lupta pentru obtinerea contractului de constructie a corvetelor este, de fapt, departe de a se fi incheiat. Motivul: nemultumiti de modul in care s-a organizat licitatia, olandezii au contestat-o.

"Damen a inaintat o plangere la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) continuand un litigiu initiat anterior de Fincantieri, si - in paralel - a sesizat Tribunalul Bucuresti pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de inzestrare esential 'Corveta multifunctionala'", se arata intr-un comunicat al Damen.

Nemultumiri olandezilor tin atat de comportamentul celorlalte companii participante, cat si de modul in care statul roman a organizat licitatia, permitand inclusiv scurgerea de informatii clasificate, in timpul procedurii.

Mai exact, jurnalistii de la Newsweek au relatat, pe surse, inainte ca Ministerul Apararii sa anunte castigatorul licitatiei, ca Naval Group depusese o oferta 1,2 miliarde de euro, in vreme ce Damen oferise una de 1,25 miliarde de euro, iar Fincantieri depusese o oferta de 1,34 miliarde de euro pentru constructia corvetelor.

"Procedura a stat sub semnul unor scurgeri inacceptabile de informatii clasificate, inclusiv cu privire la elemente din ofertele financiare care au fost confirmate saptamana trecuta de autoritati. In plus, multiple anchete jurnalistice arata ca unul dintre dintre participantii la licitatie nu a indeplinit criteriile necesare pentru a se inscrie in aceasta procedura. In plus, corvetele risca sa nu fie construite in intregime in Romania, ci doar asamblate intr-un santier naval de pe teritoriul tarii, fapt care este contrar cerintelor licitatiei", transmite Damen.

Totdata, compania olandeza informeaza ca, in opinia sa, "o cooperare intre doi participanti la licitatie ar trebui sa fie baza pentru descalificarea acestora. Renuntarea la o procedura legala initiata de catre unul dintre participanti (Fincantieri - n.red.) a fost in beneficiul celuilalt participant (Naval Group - n.red.), cateva zile mai tarziu (...).

Toate partile implicate in licitatie, inclusiv autoritatea contractanta (adica statul roman, prin Romtehnica SA - n.red.), au ridicat multiple aspecte de legalitate si de incalcare a confidentialitatii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii in trecut, chiar de catre Ministerul Apararii Nationale (...)

In loc sa fie suspendata licitatia pana la momentul la care ar fi fost incheiate toate anchetele privind modul in care s-a derulat programul de inzestrare, licitatia ridica si mai multe suspiciuni, incertitudini si controverse care au impact asupra reputatiei Romaniei si asupra programelor de achizitii publice atat in tara cat si in strainatate".

In aceste conditii, compania Damen a decis sa conteste atribuirea contractului catre francezii de la Naval Group.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Damen contestatie licitatie, #Naval Group corvete Romania , #armata