Seful Armatei SUA in Europa: Romania e un lider NATO, o tara de prim rang. Rusia continua sa actioneze agresiv

Joi, 20 Aprilie 2017, ora 16:05
17557 citiri
Seful Armatei SUA in Europa: Romania e un lider NATO, o tara de prim rang. Rusia continua sa actioneze agresiv
Foto: Ziare.com

General locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA in Europa, a declarat ca Romania este o "tara de prim rang" in cadrul NATO si un aliat foarte bun, insa trebuie sa continue eforturile de modernizare in Aparare, in special in privinta echipamentelor, care dateaza din perioada Pactului de la Varsovia.

Generalul Hodges a vorbit, intr-un interviu acordat agentiei News.ro, despre planurile de instructie care vor avea loc pe teritoriul tarii, dar si despre actualul profil al Romaniei in cadrul NATO si in relatie cu Statele Unite.

"Romania este un lider in Alianta, este intr-o zona atat de importanta din punct de vedere strategic, la marginea vestica a Marii Negre.

(...) Eu vad deja Romania ca o tara de prim rang, datorita calitatii soldatilor, investitiilor pe care le face in modernizare si leadershipul generalului Ciuca", a spus comandantul Armatei SUA din Europa.

Acesta a subliniat insa nevoia ca tara noastra sa continue sa investeasca in Aparare, in special pentru a moderniza echipamentele, care dateaza, in unele cazuri, din anii '50: "Trebuie sa investiti in securitate daca vreti sa fiti in siguranta".

Ben Hodges a vorbit si despre actiunile Rusiei in regiunea Marii Negre, cerand mai multa transparenta din partea Moscovei in cadrul exercitiilor militare pe care le desfasoara.

Generalul a facut si precizari cu privire la estimarile sale anterioare, din 2016, potrivit carora o invazie a Rusiei in zona tarilor baltice nu ar putea fi oprita cu succes de catre NATO, explicand ca in ultimul an s-au facut progrese, iar aliatii din nord sunt capabili acum sa se apere mult mai bine.

Comandantul Armatei SUA in Europa a declarat si ca Rusia continua sa actioneze "agresiv" in zona Marii Negre, precum in Georgia si Ucraina, si arata lipsa de transparenta in exercitiile militare pe care le desfasoara, lucru care "ingrijoreaza" statele din regiune.

"Sunt dezamagit ca Rusia nu a fost mai transparenta cu exercitiile ei. Continua sa actioneze, cred, intr-un mod agresiv. Si e valabil in intreaga zona a Marii Negre. Avem 10.000 de soldati rusi care ocupa parti din Georgia, in Abhazia si Osetia de Sud si care in mod clar nu intentioneaza sa plece, desi au spus ca vor face acest lucru dupa invadarea Georgiei, prin intermediul intelegerii facute de Sarkozy (Nicolas Sarkozy, fost presedinte al Frantei - n.red.) ", a spus generalul american.

Comandantul Armatei SUA in Europa s-a aflat saptamana aceasta in Romania, intr-o vizita la baza militara Mihail Kogalniceanu, unde a participat la pregatirile pentru exercitiul militar NATO de amploare care va avea loc in aceasta vara.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ben Hodges armata Romania, #exercitii NATO Romania, #trupe NATO Romania, #comandant SUA Europa Rusia , #armata